Sievät konfettimunat on tehty paperimassasta.
Sievät konfettimunat on tehty paperimassasta.

Maalaa tai marmoroi, valitse aito munankuori tai paperimassamuna. Tässä viisi hauskaa tapaa koristella pääsiäismunat. 

Tyhjä, aito munankuori kauniine kalkkipintoineen on ehkä pääsiäismunista kaunein. Jos kuitenkin arastelet sen herkkyyttä, keitä munat koviksi ennen maalausta.

Jos satut olemaan erityisen kovakouraista tyyppiä, osta askarteluliikkeistä muovi-, styroksi-, paperimassa- ja puumunia ja maalaa niitä.

Näin tyhjennät raa'an munan: 

1. Tee raa'an munan molempiin päihin pienet reiät (1-2 mm) vankalla, teräväkärkisellä parsinneulalla. Laita munan alle kulho ja puhalla ylemmästä reiästä napakasti munan sisään niin, että sisus valuu alemmasta reiästä ulos.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Huuhtele tyhjä kuori lämpimällä vedellä ja anna kuivua. Sisukset voit käyttää ruuanlaittoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Huom. Ontto kuori särkyy helposti, mutta munia maalatessa hyvä apuväline on puutikku tai sukkapuikko, joka työnnetään varovasti kananmunan päässä olevaan reikään. Tikun varassa kuorta on helppo pyörittää maalauksen edetessä. Kiepauta tikun varteen muutama kierros maalarinteippiä, jotta muna ei putoa tai heilu. Tikku on oiva apuri myös massa- ja puumunia maalatessa.

1. Marmorimunat

Marmorikuvioiset kananmunat ovat kauniita valkopohjaisina, mutta voit myös ensin pohjamaalata ne.

Marmorimaali syntyy näin: Sekoita kulhossa 2,5 dl vettä, ruokalusikallinen etikkaa ja oliiviöljyä sekä hieman elintarvikeväriä. Apteekin jauhemaisilla elintarvikeväreillä saat vahvemman värin. Nestemäisellä värillä tulos on haaleampi.

Pyöräytä seosta haarukalla niin, että öljy hajoaa ja "kuplii" vedessä. Pyöräytä sukkapuikkoon tai puutikkuun pujotettua munankuorta nopeasti maalissa ja kuivaa pintaa talouspaperilla.

2. Krakleeratut munat

Krakleeraus muistuttaa vanhuuttaan halkeillutta maalipintaa. Sivele onton kuoren pintaan ensin krakleerauslakkaa.

Maalaa noin puolen tunnin päästä lakan päälle askertelumaalilla. Maalin pinta halkeilee kuivuessaan.

3. Värityskirjamunat

Aikuisten värityskirjojen trendikkäässä hengessä voit tehdä muniin meditatiivisia väritysharjoituksia. Piirrä vedenpitävällä tussilla muniin kuvioita ja kutsu ystävät värittämään.

4. Konfettimunat

Paperimassamunia voi koristella esimerkiksi liimaamalla niihin paperikoristeita. Maalaa munat ensin haluamasi värisiksi tai jätä ne valkoisiksi.

Pallonmallisia koristeita voi leikata koristepaperista tavallisella rei'ittäjällä. Askartelukaupoista löytyy myös monenlaisia kuvioleikkureita ja valmiita paperikoristeita.

Kuvan konfettimunista näet jutun alussa.

5. Maalatut puumunat

Komeita, aikaa kestäviä koristemunia saat maalaamalla puumuniin selkeitä raitoja ja värialueita.

Rajaa maalarinteipillä osa munasta peittoon. Maalaa näkyviin jäävä alue askartelu- ja akryylimaalilla tai vaikkapa pienoismallimaaleilla, joissa on tarjolla tyylikkäitä metalli- ja fosforisävyjä. Poista sitten teippi.

Jos käytät useita maalisävyjä, anna yhden värin kuivua kunnolla ennen seuraavan lisäämistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla