Alkuperäiset junasukat on kehystetty Terttu Latvalan olohuoneen seinälle. Käyttöön vuosikymmenien haurastuttamista sukista ei enää ole. Terttu itse on neulonut samalla ohjeella satoja sukkapareja - aina lahjaksi.
Alkuperäiset junasukat on kehystetty Terttu Latvalan olohuoneen seinälle. Käyttöön vuosikymmenien haurastuttamista sukista ei enää ole. Terttu itse on neulonut samalla ohjeella satoja sukkapareja - aina lahjaksi.

Kun Terttu Latvalan, 72, äiti matkusti junalla talvisotaa pakoon, tuntematon kanssamatkustaja neuloi omasta villatakistaan palelevalle Tuula-vauvalle sukat. Samalla ohjeella neulotut pikkusukat ovat päätyneet jopa Englannin kuningasperheeseen.

Pommituksen uhka pakotti junan pysähtymään. Talvisota oli juuri syttynyt. Terttu Latvalan, 72, äiti ja tuolloin muutaman kuukauden ikäinen Tuula-sisko olivat matkalla Vaasasta Kauhajoelle sotaa pakoon.

Juna seisoi pitkän aikaa, ja vaunussa oli kylmä. Tertun äitiä vastapäätä istui eläkkeellä oleva käsityönopettaja. Hänen kävi sääliksi vauvaa, jolla ei ollut tossuja jalassa.

”Käsityönopettajalla oli tietysti puikot mukana, mutta ei lankaa. Hän alkoi purkaa omaa villatakkiaan ja neuloa siitä sukkia vauvalle”, Terttu Latvala kertoo.

”Toinen sukka jäi kesken, joten hän keri äidille lankaa mukaan ja sanoi, että mallia ei saa muuttaa. Nämä pysyvät niin hyvin vauvalla jalassa.”

”Äiti sanoi aina, että sukat lahjoitetaan, koska hänkin sai ne.”

Tertun äiti arvosti elettä niin paljon, että kutoi junasukkia koko elämänsä – milloin myyjäisiin, milloin tuttujen lapsille. Maksua äiti ei sukista koskaan ottanut.

”Hän sanoi aina, että sukat lahjoitetaan, koska hänkin sai ne.”

Perintö siirtyi äidiltä tyttärelle. Terttu neuloi ensimmäiset sukkansa kymmenvuotiaana.

”Olen tehnyt junasukkia monta sataa paria. Enkä ikinä ota maksua.”

Kuninkaallinen vauva sai omansa

Nykyään junasukat ovat kuuluisat. Kun niiden nimen kirjoittaa Google-hakuun, saa 38 000 tulosta. Siitä on kiittäminen Tertun ystävää Eilaa.

Eila kertoi sukkien tarinan kymmenen vuotta sitten Etelä-Pohjanmaan taitokeskuksessa. Kertomus liikutti niin, että se ja sukkien ohje haluttiin painaa taitokeskuksen lehteen.

 ”Siitä lähti junasukkien voittokulku”, Terttu sanoo.

”En ole uskaltanut pestä niitä, etteivät ne murene.”

Nyt ohje on levinnyt ympäri maailmaa. Terttu epäilee, että salaisuus on sen helppous: ensin 12 kerrosta resoria, sitten neljä kerrosta nurin, neljä kerrosta oikein ja sitten taas neljä nurin.

”Eila lähetti yhdet junasukat jopa Katen ja Williamin vauvalle. Hän sai kiitoskortin kuninkaallisella leimalla.”

Kun Tertun äiti muutti palvelutaloon ja tyhjensi asuntoaan, alkuperäiset junasukat päätyivät Tertun tyttären leikkeihin.

Nykyään ne on kehystetty Tertun olohuoneen seinälle.

”En ole uskaltanut pestä niitä, etteivät ne murene.”

Sukkien alkuperäinen omistaja, Tertun Tuula-sisko kuoli vuonna 2007.

”Tuntematon kutoi sukan, halusi auttaa. Ihmiset eivät siihen aikaan ajatelleet vain itseään.”

Terttu kertoo sukkien tarinan aina, kun joku kysyy, ja joka kerta, kun hän lahjoittaa uudet junasukat eteenpäin.

”Tarina vetoaa ihmisiin. Tuntematon kutoi sukan, halusi auttaa. Ihmiset eivät siihen aikaan ajatelleet vain itseään. Otettiin muutkin huomioon. Nyt on toisenlaista.”

Junasukkien ohje löytyy täältä.

Ruttuneule näyttää hauskalta vaikkapa villasukan varressa. Ruttu syntyy, kun poimit aiempien kerrosten silmukoita puikolle ja neulot ne yhteen puikolla olevien silmukoiden kanssa. 

Ruttuneule

Tasona tarvitset 14 jaollisen määräs silmukoita + 11 s. 

Suljettuna neuleena tarvitset 14 jaollisen määrän silmukoita. 

Ruttu: Poimi työn nurjalla puolella  silmukka 7 kerrosta alempaa puikolle ja neulo se yhteen puikolla seuraavana olevan silmukan kanssa. toista yht. 5x. 

Mallikerta: 

Neulo 9 krs sileää. 

Ruttukerros 1: Tasona 3 reunasilmukkaa *5 s ruuttu, 9 s sileää*, toista *-*, 5 s ruttu, 3 reunasilmukkaa. Suljettuna neuleena toista *-*

Neulo 9 krs sileää 

Ruttukerros 2: 10 s sileää,*5 s ruttu, 9 s sileää*, toista *-*, 5 s ruttu, 10 s sileää. Suljettuna neuleena aloita 7 s sileää, toista *-* ja neulo loppuun 2 s sileää. 

Videon sukkien lanka Novita nalle Pelto Timotei. 

Palmikkosukat sopivat pukukoodiin yhtä hyvin iltamenoissa kuin sohvannurkassa.
Palmikkosukat sopivat pukukoodiin yhtä hyvin iltamenoissa kuin sohvannurkassa.

Hurmaavat lettivarsisukat ovat kauneimmillaan lumivalkoisina. Sukat lämmittävät suloisesti polviin asti.

Koko 38.

Tarvikkeet: 250 g Novita 7 Veljestä -lankaa luonnonvalkoinen (010). Sukkapuikot 3 ½ ja 4 tai käsialan mukaan. Tiheys 21 s sileää neuletta paksummilla puikoilla = 10 cm.

Mallineuleet: Joustinneule suljettuna neuleena: neulo *2 o, 2 n*, toista *–*. Palmikkoneule: neulo ruutupiirroksen ja ohjeen mukaan. Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki krs:t oikein.

 


 

Tee näin: Luo ohuemmille sukkapuikoille 68 s. Jaa kaikille 4 puikolle 17 s. Kerros vaihtuu I ja IV puikon välissä. Neulo joustinneuletta suljettuna neuleena 3 cm. Vaihda paksummat puikot. Aloita palmikkoneule II ja III puikon keskellä ruutupiirroksen 1.krs:lta.

Neulo I puikon s:illa sileää neuletta, neulo II puikon alusta 8 s:lla sileää neuletta, neulo palmikkokuvio, 18 + 6 = 24 s, III puikon lopusta 8 s:lla sileää neuletta ja IV puikon s:illa sileää neuletta. Työssä on nyt 74 s. Neulo palmikossa ruutupiirroksen krs:t 2–15 ja toista sitten krs:ia 4–15. Kun olet neulonut 2 krs:ta, lisää I puikon alussa 1 s eli neulo kerroksen ensimmäinen s edelliseltä kerrokselta oikein sekä IV puikon lopussa 1 s eli neulo kerroksen viimeinen s edelliseltä kerrokselta oikein. Toista lisäykset joka 3. krs 2 kertaa = 80 s.

Kun varren korkeus on 11 cm, kavenna I puikon alussa 1 s neulomalla 2 s oikein yhteen ja tee IV puikolla lopussa yliveto­kavennus. Toista kavennukset joka 5. krs 11 kertaa = 56 s. Kun varren korkeus on 36 cm, tasaa silmukat neljälle puikolle siten, että I ja IV puikolla on 12 s ja II ja III puikoilla on 16 s.

Aloita kantalappu neulomalla I puikon silmukat oikein IV puikolle = 24 s. Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ. 1.krs (nurja puoli): nosta 1. s nurin neulomatta, neulo muut s:t nurin. Käännä työ. 2. krs (oikea puoli): *nosta 1 s neulomatta, neulo 1 o*, toista *–* 11 kertaa. Toista näitä kahta kerrosta 11 kertaa = 22 krs. Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset: jaa kantalapun s:t 3 puikolle. Reunimmaisilla puikoilla on 7 s ja keskimmäisellä 10 s.

Jatka vahvistettua neuletta. Neulo oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 8 s. Tee ylivetokavennus ja käännä työ. Nosta 1. s nurin neulomatta. Neulo, kunnes jäljellä on 8 s. Neulo 2 s nurin yhteen ja käännä työ. Neulo oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 7 s, tee ylivetokavennus ja käännä työ. Nosta 1. s nurin neulomatta. Neulo, kunnes jäljellä on 7 s, neulo 2 s nurin yhteen. Jatka samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät ja keskiryhmän s:t pysyvät samana 10:nä. Kun sivus:t loppuvat, jaa kantalapun s:t 2 puikolle, 5 ja 5 s. Vasemmanpuoleinen puikko on I ja oikeanpuoleinen puikko on IV.

Poimi kantalapun vasemmasta reunasta omalle puikolleen 11 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo nostetut s:t kiertäen oikein I puikolle. Jatka II ja III puikon s:illa sileää neuletta ja palmikkoa kuten aiemmin. Poimi IV puikolle kantalapun oikeasta reunasta 11 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo IV puikon s:t kiertäen oikein.

Jatka kaikilla 66 s:lla mallineuleita suljettuna neuleena seuraavasti: neulo I puikon s:illa sileää neuletta, II ja III puikon s:illa sileää neuletta ja keskellä palmikkoneuletta kuten aiemmin ja IV puikon s:illa sileää neuletta. Aloita samalla kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 oikein yhteen ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus. Toista kavennukset joka 2.krs, kunnes työssä on yhteensä 56 s (12, 16, 16, 12 s). Jatka neulomista, kunnes pohjan pituus on 20 cm tai pikkuvarvas peittyy. Neulo nyt kaikilla s:illa sileää neuletta ja kavenna palmikon kohdalla 8 s = 48 s. Jokaisella puikolla on nyt 12 s.

Aloita kärkikavennukset: neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset joka 2. krs, kunnes joka puikolla on 6 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka krs:lla. Kun työssä on 8 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin. Neulo toinen sukka samoin. Höyrytä valmiit sukat kevyesti.

Suunnittelija Anne-Maija Immonen, Novita. Tiedustelut ma ja ke klo 10–14, p. 040 178 2266 tai ohjetiedustelut@novita.fi.