Helsinkil&auml;inen Elina Urmas harrastaa k&auml;sit&ouml;it&auml; laidasta laitaan ja pit&auml;&auml; my&ouml;s <a href="http://mielitty.com/blogi/">Viini&auml; ja villasukkia -blogia. </a>
Helsinkiläinen Elina Urmas harrastaa käsitöitä laidasta laitaan ja pitää myös Viiniä ja villasukkia -blogia.
Kehr&auml;&auml;minen on Elinan uusin innostus. Hollantilainen <a href="http://www.louet.com/category/111/Spinning-Wheels">Louetin moderni rukki</a> on osoittaunut hyv&auml;ksi ty&ouml;v&auml;lineeksi. Lapasten lanka on itsekehr&auml;tty&auml;.
Kehrääminen on Elinan uusin innostus. Hollantilainen Louetin moderni rukki on osoittaunut hyväksi työvälineeksi. Lapasten lanka on itsekehrättyä.
Neulakinnastekniikan Elina oppi alunperin mummoltaan ja uudelleen You Tubesta.
Neulakinnastekniikan Elina oppi alunperin mummoltaan ja uudelleen You Tubesta.
Elina osallistuu myyj&auml;isiin Mielitty- tuotemerkilla. Valokuvalapaset ovat kestosuosikkeja. Alkuper&auml;islapaset ovat olleet Elinan k&auml;yt&ouml;ss&auml; ja vuosia.
Elina osallistuu myyjäisiin Mielitty- tuotemerkilla. Valokuvalapaset ovat kestosuosikkeja. Alkuperäislapaset ovat olleet Elinan käytössä ja vuosia.
Sukissa pit&auml;&auml; olla joku juju. N&auml;ytt&auml;v&auml;n varren lis&auml;ksi jalkater&auml;n kavennusten vierest&auml; l&ouml;ytyy ainaoikein-kolmiot.
Sukissa pitää olla joku juju. Näyttävän varren lisäksi jalkaterän kavennusten vierestä löytyy ainaoikein-kolmiot.
Itse tehty koru toimii hyv&auml;n&auml; keskustelunavauksena juhlissa.
Itse tehty koru toimii hyvänä keskustelunavauksena juhlissa.
Nuoruuden piirustusharrastus on j&auml;&auml;nyt, mutta joskus Elina innostuu piirt&auml;m&auml;&auml;n uusia kuoseja. <a href="https://www.etsy.com/listing/179181873/black-bicycle-tote-bag?ref=shop_home_active_18">Py&ouml;r&auml;ilykasseja on myynniss&auml; Elinan Etsy-kaupassa</a>.
Nuoruuden piirustusharrastus on jäänyt, mutta joskus Elina innostuu piirtämään uusia kuoseja. Pyöräilykasseja on myynnissä Elinan Etsy-kaupassa.
Anopin ostama kangas p&auml;&auml;tyi lopulta Elinalle puseroksi.
Anopin ostama kangas päätyi lopulta Elinalle puseroksi.
Elina pit&auml;&auml; yksinkertaisista vaatteista, joissa voi leikitell&auml; kuoseilla.
Elina pitää yksinkertaisista vaatteista, joissa voi leikitellä kuoseilla.
Lempineuletakin langat odottelivat kaapissa viisi vuotta ennen kuin idea takista virisi.
Lempineuletakin langat odottelivat kaapissa viisi vuotta ennen kuin idea takista virisi.
Huivin neulosmalli on <a href="http://katedaviesdesigns.com/">Kate Daviesin</a> perinteisest&auml; Shetlantilaishuivista muokkaama, v&auml;rityksen Elina valitsi mieltymystens&auml; mukaan.
Huivin neulosmalli on Kate Daviesin perinteisestä Shetlantilaishuivista muokkaama, värityksen Elina valitsi mieltymystensä mukaan.
Babyalpakasta neulotun huivin kuvio on muunnelma 30-luvun lehdest&auml; l&ouml;ytyneest&auml; mallikerrasta.
Babyalpakasta neulotun huivin kuvio on muunnelma 30-luvun lehdestä löytyneestä mallikerrasta.
Itsev&auml;rj&auml;tyst&auml; langasta neulottuun huiviin mallineule l&ouml;ytyi Arnen ja Carloksen vauvanpeitosta sek&auml; ruotsalaisen naistenlehden kansipuserosta.
Itsevärjätystä langasta neulottuun huiviin mallineule löytyi Arnen ja Carloksen vauvanpeitosta sekä ruotsalaisen naistenlehden kansipuserosta.
Elina on haalinut pitsej&auml;, joista h&auml;n keksi viimein tehd&auml; koruja.(Reik&auml;inen pitsi olikin yll&auml;tt&auml;v&auml;n hankala kuvata. Kurkkaa <a href="http://instagram.com/p/k1wCe8lutU/">Instagramist</a>a, kuinka koru lopulta kuvattiin.)
Elina on haalinut pitsejä, joista hän keksi viimein tehdä koruja.(Reikäinen pitsi olikin yllättävän hankala kuvata. Kurkkaa Instagramista, kuinka koru lopulta kuvattiin.)

Helsinkiläinen Elina Urmas viettää päivät lankakauppaa tehden, iltaisin hän rentoutuu neulomalla.

 Elina rakastaa harsimista. Hänen suosikkinsa ompelussa on pussisaumat.

Elina on tarvekäsityöläinen. Hän tekee enimmäkseen itselleen vaatteita. Mutta koska niitäkin on jo aika paljon, hän on siirtynyt spesifimpiin tekniikoihin. Uusin innostus on kehrääminen. Painavan värttinän jälkeen Elina löysi hollantilaisen "Ikea-rukin", joka on perinteistä rukkia keveämpi, edullisempi ja valmistettu liimapuulevystä täsypuun sijaan.

Aina valmista ei tule saman talven aikana, vaan työt saattavat jäädä keskeneräisten koriin marinoitumaan.

Joskus Elina miettii, pitäisikö harrastaa jotain muutakin. Mutta onko pakko, jos ei halua?

Lisää kuvia Elinan käsitöistä löydät Viiniä ja villasukkia -blogista.

Tutustu myös Elinan Mielitty-tuotemerkin Etsy-puotiin.

Pelataanko erä jääpalloa? Jäälyhdyn tai hienon jääkoristeen voi tehdä myös ilmapallon avulla.
Pelataanko erä jääpalloa? Jäälyhdyn tai hienon jääkoristeen voi tehdä myös ilmapallon avulla.

Hurmaavat pakkaspallot ovat upeita talvikoristeita. Helpompaa kuin luulisi!

Tarvikkeet:

 • tyhjiä ilmapalloja
 • vettä
 • taikinakulho tai pieni ämpäri
 • (ripustuslankaa ja keppi, jos tahdot kärjestään suippoja palloja)
 • puukko, jolla tehdä reikä lyhtyyn
 • pakkaspäivä

Tee näin:

 1. Venytä tyhjää ilmapalloa: puhalla siihen ensin ilmaa ja anna tyhjentyä. Valuta tyhjään ilmapalloon hiljalleen kylmää vettä suoraan hanasta.
 2. Laita pallon alle tueksi taikinakulho tai pieni ämpäri siltä varalta, että pallo puhkeaa täytettäessä. Älä täytä palloa aivan äärimmilleen, sillä vesi laajenee jäätyessään. Solmi pallon suu kiinni langalla tai kiepauttamalla solmu.
 3. Anna pallon jäätyä. Se, missä asennossa ilmapallo jäädytetään, vaikuttaa jääpallon muotoon.
 4. Kuvan pallot jäädytettiin pienissä muovisissa jugurttiämpäreissä. Ulkona voit tukea pallot lumihankeen. Hauska suippo pää syntyi sattumalta, kun vettä oli jäätynyt ilmapallon suuaukkoon saakka. Suipon pään voit varmistaa myös ripustamalla pallon yläreunastaan sangon päälle vaakatasoon asetettuun keppiin. Silloin pallon kaula venyy ja jäätyy suipoksi.
 5. Jos haluat jääpallon sisälle jäävän tilaa tuikulle, ota pallo pois pakkasesta ennen kuin se jäätyy umpeen. Lyhdylle riittää noin 10 tunnin jäädytys. Umpinaista palloa voit jäädyttää pitempään. Erikokoisten jääkoristeiden jäädytysaika vaihtelee ja selviää vain kokeilemalla ja seuraamalla.
 6. Jäädytyksen jälkeen puhkaise ilmapallo ja vedä se pois jään päältä. Jos teet lyhtyjä, tee palloon reikä kynttilälle esimerkiksi puukolla. Valuta vesi pois.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 1/2017.

Kaikilla perheillä ei ole varaa edes yhteen joululahjaan. Joulukeräykset toimittavat lahjoja heille, jotka niitä eniten tarvitsevat.

Joulu on oiva aika tehdä hyvää. Listasimme joulukeräykset, joiden kautta sinäkin voit auttaa.

1. Joulupata

Pelastusarmeijan Joulupata-keräyksellä tuetaan esimerkiksi vähävaraisia lapsiperheitä, eläkeläisiä, työttömiä ja syrjäytymisvaarassa olevia nuoria.

Perinteiset joulupadat päivystävät kaduilla ympäri Suomen 15–23.12. Niihin voi tuoda käteisen lisäksi puhdasta ja ehjää tavaraa sekä avaamattomia ruokapaketteja. Ennen kaikkea padoille toivotaan ehjiä vaatteita ja kodintarvikkeita. Myös hyväkuntoiset, jopa uudet, lelut ovat tervetulleita.

Keräykseen voi lahjoittaa myös tilisiirrolla, Mobilepaylla ja tekstiviestillä. Rahalahjoitukset ovat erityisen tärkeitä, sillä niillä pystytään hankkimaan ruokaa ja juuri sitä, mitä kukin perhe tarvitsee.

2. Joulupuu

Nuorkauppakamareiden järjestämä Joulupuu-keräys kerää joululahjoja lapsille, jotka ovat lastensuojelun piirissä, huostaan otettuina, sijaisperheessä tai lastenkodissa.

Lahjan antaja saa itse päättää, mitä haluaa lahjoittaa. Jos lahjan keksiminen tuntuu vaikealta, Joulupuun nettisivuilta löytyy lahjavinkkilista, joka on koottu lasten toiveista ja aiempina vuosina annetuista lahjoista. Lahjojen pitää olla uusia ja valmiiksi paketoituja. Korttiin kirjoitetaan, kenelle lahja sopii. Viime vuosina Helsingissä on ollut pulaa erityisesti 11–17-vuotiaiden lasten lahjoista.

Keräyspiste on auki Helsingin Forumissa 14.–17.12.2017. Muun Suomen keräyspisteet löytyvät Joulupuun verkkosivuilta.

3. Hyvä joulumieli

Hyvä joulumieli -keräyksellä hankitaan 70 euron arvoisia ruokalahjakortteja vähävaraisille perheille. Lahjoitussumman saa itse valita.

Keräyksen järjestävät Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Suomen Punainen Risti, Ylen Aamu-tv, Yle Radio Suomi sekä Radio Vega.

Punaisen Ristin kautta voi auttaa myös turvapaikanhakijoita, esimerkiksi lahjoittamalla katastrofirahastoon tai ryhtymällä vapaaehtoiseksi.

4. Pelastakaa Lapset ry:n joulukeräys

Pelastakaa Lapset ry:n sivuilla vähävaraisille perheille voi lahjoittaa paitsi perinteisellä tilisiirrolla myös ostamalla joulukortteja tai aineettoman lahjan.

Lahjoituksilla maksetaan köyhien perheiden lasten harrastusmaksuja ja hankitaan nuorille koulukirjoja.

5. Rakenna joulupuu

Pääkaupunkiseudun seurakuntien järjestämä Rakenna joulupuu -keräys lahjoittaa joululahjoja vähävaraisten perheiden lapsille, vanhuksille ja yksinäisille.

Lahjatoiveen voi käydä hakemassa seurakunnan joulupuusta ensimmäisen adventtisunnuntain messussa 3.12. Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kirkoista. Lisätietoja keräyksestä saa seurakunnilta.

6. Kirkon ulkomaanapu

Haluatko auttaa lapsia kriisialueilla? Kirkon ulkomaanavun kautta voi lahjoittaa esimerkiksi Myanmariin, Etelä-Sudaniin ja Syyrian Aleppoon. Varoilla toimitetaan ruokaa, hygieniatarvikkeita ja suojaa kriisialueille sekä tuetaan lasten koulunkäynnissä.

7. Mitä jos antaisit aineettoman joululahjan?

Kirkon Ulkomaanavun Toisenlainen lahja -sivustolla on valtava valikoima aineettomia lahjoja: voit lahjoittaa esimerkiksi hedelmäpuun, kasvimaan, vuohen, huussin tai työkaluja. Suosituimpia lahjoja ovat ammatti, vuohi ja ateria tuhannelle lapselle.

Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen sivuilta voi tilata aineettoman joululahjan, joka ilahduttaa eläinten ystävää: 40 eurolla rokotetaan yksi koditon eläin, 20 euroa lahjoitetaan luonnonvaraisten eläinten hoitoon. Eläimiä auttavat myös Animalian aineettomat joululahjat.

Pelastakaa Lapset ry:n kautta voi lahjoittaa esimerkiksi koulutarvikkeita Nepaliin tai askartelutarvikkeita Suomeen tulleille pakolaislapsille. Unicef vie kriisialueille esimerkiksi poliorokotteita, huopia, jalkapalloja ja ensiaputarvikkeita.

SOS-Lapsikylän aineettomilla lahjoilla voit auttaa köyhää perhettä perustamaan puutarhan tai kehitysmaassa asuvaa naista pääsemään luku- ja kirjoitustaidon kurssille. Planin kautta voi lahjoittaa esimerkiksi satukirjan tai puhdasta vettä ja World Visionin kautta moskiittoverkon tai harrastuksen lapselle.

HelsinkiMission aineettomilla lahjoilla tuetaan yksinäisyyden vastaista työtä. Voit lahjoittaa esimerkiksi kahvihetken tai kävelyseuraa.