Joulun askartelutarpeet kannattaa kerätä metsistä ja pihoilta talteen jo ennen lumen tuloa. Kaunis kranssi tai kynttiläasetelma syntyy tuossa tuokiossa.

Lukijamme Nina Mesiäinen on kokenut kotipuutarhuri, joka osaa hyödyntää myös luonnon antimia kodin koristelussa. Ota talteen Ninan vinkit ja tee metsäretki luonnon jouluaskartelupuotiin.

 

Ninan nopea kranssi syntyi, kun hän kiinnitti rautalangalla valmiin pajukranssin päälle oksia hopealanka-pensaasta. lehtiä ja pihlajanmarjaterttuja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kerää näitä nyt

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Varvut ja marjat

- Mustikan ja puolukan oksia käytän asetelmiin. Ne ovat näyttäviä, vaikka lehdet olisivat pudonneetkin. Varvut saa myös kukkimaan jouluksi, jos talvi tulee aikaisin, ja mustikanvarvut ovat ehtineet mennä lepotilaan. Laitat varvut maljakkoon pari viikkoa ennen joulua, ja ne saattavat puhjeta kukkaan jouluksi.

- Pihlajanmarjaterttuja voi käyttää kransseissa tai kukka-asetelmissa. Marjatertut kuivuvat parhaiten yrttikuivurilla tai yön yli uunissa kuivattamalla matalassa lämmössä ja luukku raollaan. Tertut pysyvät hyvinä, kun ne roikkuvat vapaasti ritilän välissä. Kuivatut marjat kannattaa viimeistellä vaikka hiuslakalla.

Sammal ja jäkälä

- Käytän sammalta ja jäkälää usein kukka-asetelmissa. Sammalkoristeita kannattaa suihkuttaa usein, jotta ne pysyvät vihreinä. 

Oksat, kävyt ja havut

- Havut ja kävyt ovat kauniita esimerkiksi lasisissa purkeissa tai kynttilähurrikaaneissa.

Havuista parhaiten neulasensa säilyttävät tuija ja sypressi. Erityisen kauniita ovat lehtikuusen oksat, joissa on käpyjä. Ota talteen myös lepän pienet, söpöt kävyt.

Lehdet, heinät ja ruokokasvit

- Ruska-aikaan kannattaa värikkäitä lehtiä kuivata joko prässäten tai ruusukkeiksi sidottuina. Kun lehdet säilyttää pimeässä, niiden värit pysyvät jopa kevääseen. 

Tee luonnonmateriaaleista joulukranssi, pöytäasetelma tai askartele kuusi. Lisää jouluaskarteluideoita on 23.10. ilmestyvässä joululehdessä.

Muista! Jokamiehenoikeuksiin kuuluu ainoastaan maahan pudonneiden oksien, risujen, lehtien ja käpyjen sekä luonnonvaraisten mutta rauhoittamattomien marjojen, heinien, kukkien ja ruokokasvien kerääminen. Muiden materiaalien keräämiseen tarvitset maanomistajan luvan.

 

Vastaa kyselyyn ja voita Kylli Kukin ja Virpi Mellerin Kyllin hyvä – lempeämmän elämän käsikirja. Kirjassa on vinkkejä muun muassa kehonhuoltoon, selän vahvistamiseen, stressin lievittämiseen ja rentoutumiseen.

Kirja on toteutettu yhteistyössä Hyvä Terveys -lehden kanssa. Arvo 34,90 e. Arvomme palkinnon 31.10.

Sisältö jatkuu mainoksen alla