Askartele kauniit kortit ja houkuttelevat paketit jouluksi.


Kortti kuin koriste.


Nyt joulukorttien teko on todella inspiroivaa, sillä askartelutarvikkeista löytyy monenlaisia muunneltavia koristeita, tarroja ja kankaita. Näissä korteissa jouluiloa saajalle tuovat huopaenkeli tai -tähti.
Tarvitset huopaa, helmiä, kartonkeja, nauhoja, kankaanpaloja, kultalankaa, tarroja, kulkusia ja liimaa.

Huopaenkelit ja -tähdet, kultatarrat, Tilda-kankaat, kulkuset, kirjontalanka, liima ja punainen nauha Sinooperi.


Sanomilla päällystetty laatikko


Lasinen paketti

 

 


Iso lahjalaatikko


Peltipurkkilahjat

 

 

Ruudullinen pussi

Tarlatanpussi

 

 


Pieni lahjarasia

 

Pakettien ohjeet sivun alareunassa.

Tulostettava lahjarasian kaava

   
 


Piparkakkupariskunta on herttainen jouluvieminen!

Pienen patakintaan kaava (nainen)

Ison patakintaan kaava (mies)

   
 
 
 
 

Sanomilla päällystetty laatikko

Tarvikkeet: Pahvinen kenkälaatikko, sanomalehti (vaaleanpunaisen sävyinen Financial Times) Decoupagelakkaa, pensseli, sakset ja mustaa leveää satiininauhaa 2,50 m.
Tee näin: Leikkaa lehdestä palat laatikon päätyihin, varaa noin 2 cm ylimäärästä kaikkiin reunoihin. Sivele pääty lakalla ja aseta paperi sen päälle, painele paperi kiinni. Varo venyttämästä, sillä huokoinen sanomalehti venyy helposti rypyille. Tee kulmissa tarvittavat aukileikkaukset ja kiinnitä yli menevät reunat lakalla pohjaan, sivuihin ja laatikon sisäreunoihin.
Leikkaa sanomalehdestä kappale, joka riittää molemmille pitkille sivuille ja pohjaan, leikkaa sivut laatikon levyisinä ja lisää 2 cm vain laatikon suulle. Liimaa kiinni lakalla. Tee laatikon kansi samoin. Lakkaa lopuksi laatikko ympäriinsä Decoupage lakalla yhteen tai tarvittaessa kahteen kertaan. Anna kuivua ja solmi ympärille satiininauha.

Lasinen paketti

Tarvikkeet: Lasipurkki, kullansävyistä askartelumaalia (Folk Art). Jouluaiheinen tarra tai kiiltokuva. Kultamaali Hobby Point.
Tee näin: Maalaa purkin kansi kultamaalilla ja anna kuivua. Liimaa purkin kylkeen tarra tai kiiltokuva.

Pieni lahjarasia

Tarvikkeet: Kuviollista tapettia, siihen sopivan väristä kartonkia, liimaa, seinäliimaa tai tapettiliisteriä ja samettinauhaa 1 m.
Tee näin: Tulosta rasian kaavaa. Jäljennä rasian toinen puoli peilikuvana.
Leikkaa kappale kartongista ja liimaa liisterillä tai seinäliimalla sen päälle hieman isompi pala tapettia. Anna kuivua ja leikkaa tapetti kartongin muodon mukaan.
Taita laatikon kaavassa katkoviivoin merkityt linjat ja nosta laatikon sivut ylös. Liimaa kulmat ja taita laatikon suilta varat nurjalle, liimaa kiinni. Sulje rasian kansi ja kääri ympärille samettinauha.

Peltipurkkilahjat

Tarvikkeet: Peltipurkkeja, kuviollisia kankaanpaloja, harkkosakset ja pellavanarua.
Tee näin: Leikkaa harkkosaksilla noin 3 cm purkin suuta isompia paloja kankaista. Aseta ne purkin suun päälle ja kiedo ympärille pellavanarua.

Ruudullinen pussi

Tarvikkeet: Ruudullista kangasta, pellavanaru ja duffelin nappi.
Tee näin: Leikkaa kankaasta 23x62 cm kappale. Taita kappale pituussuunnassa kaksinkerroin ja ompele sivut.
Taita pohjassa kulmiin kolmiot ja ompele 10 cm ommel poikittain kulmiin. Ompele pussin suulle 1 cm leveä käänne. Ompele pussin eteen nappi noin 6 cm pohjasta. Taita naru kaksinkerroin ja tee taitepäähän solmu niin, että nappi mahtuu lenkistä läpi. Solmi toinen pää nappiin. Kiedo naru pussin ympärille.

Tarlatanpussi

Tarvikkeet: Tarlatania ja ohuita satiininauhoja.
Tee näin: Leikkaa tarlatanista 26x70 cm kappale. Taita kappale pituussuunnassa kaksinkerroin ja ompele sivut. Taita pohjassa kulmiin kolmiot ja ompele 7 cm ommel poikittain kulmiin. Taittele pussin sivut kuten paperipussi. Käännä pussin suu lahjan koon mukaan ja ompele päällekkäin asetellut satiininauhat keskeltä toiseen sivuun päälle sopivalle korkeudelle. Solmi nauhojen päät toiselle sivulle.

Iso lahjalaatikko

Tarvikkeet: Pahvinen laatikko, jossa leveäreunainen kansi, tapettia, seinäliimaa tai tapettiliisteriä ja leveää satiininauhaa 2 m. Pensseli, sakset ja matto- tai kirurginveitsi. Tapetti Felix, Oetmeal, Laura Ashley.
Tee näin: Leikkaa lehdestä palat laatikon päätyihin, varaa noin 2 cm ylimäärästä kaikkiin reunoihin. Liimaa ne paikoilleen seinäliimalla tai liisterillä. Tee kulmissa tarvittavat aukileikkaukset ja kiinnitä yli menevät reunat pohjaan, sivuihin ja laatikon sisäreunaan.
Leikkaa tapetista kappale, joka riittää molemmille pitkille sivuille ja pohjaan, leikkaa sivut laatikon levyisinä ja lisää 2 cm vain laatikon suulle. Kiinnitä kuten aikaisemmin. Merkkaa satiininauhan ulos- ja sisäänpujotusaukot noin 4,5 cm kannen kulmista ja viillä niihin aukot matto- tai kirurginveitsellä. Päällystä kansi kuten laatikko.
Viillä nauhan aukot varovasti tapettiin ja pujottele satiininauha paikoilleen, solmi kulmaan rusetti.

Herra Hiiren joulukalenteria tekevä Mari Markkanen näyttää videolla, kuinka helposti huopahahmo syntyy.

Haussa uusi harrastus? Miksipä et kokeilisi huovutusta? Se on paitsi hauskaa myös helppoa. Luovaa ja rentouttavaa se ainakin on. 

Tarvitset vain huovutusneulan ja -villaa, joita saa edullisesti tavallisista askarteluliikkeistä. Lisäksi tarvitset hiukan kärsivällisyyttä ja mielikuvitusta, joita huovutusharrastus toisaalta kehittää.

Sitten vain pistelemään! 

Parasta on, ettei hommassa voi epäonnistua. Kivaa on sekin, että lopputulos on aina vähän arvoitus tekijälle itselleenkin. Tällä kertaa tulikin tällainen nallukka!

P.S. Kodin Kuvalehden Instagramissa voit seurata Herra Hiiren joulukalenteria, jossa esiintyy useita huovutettuja eläinhahmoja. Lue lisää Herra Hiirestä täältä!

Tänä vuonna kuusen alta pilkottaa täyteläisiä värejä ja kukkakuoseja. Kuusiruukku syntyi päällystämällä peltipurkki lahjapaperilla. Rifle Paper -kukkapaperit Papershop, paperinaru Askarelli, peltipöytä Moko ja kynttilänjalka Mosa Interiors.
Tänä vuonna kuusen alta pilkottaa täyteläisiä värejä ja kukkakuoseja. Kuusiruukku syntyi päällystämällä peltipurkki lahjapaperilla. Rifle Paper -kukkapaperit Papershop, paperinaru Askarelli, peltipöytä Moko ja kynttilänjalka Mosa Interiors.

Kaunis kääre kruunaa persoonallisen joululahjan. Ota ilo irti lempipapereistasi!

Täpläpaketit

Pienikin pala paperia riittää pitkälle. Leikkaa erilaisista papereista värikkäitä täpliä ja liimaa ne voimapaperilla päällystettyjen pakettien päälle. Täplien leikkaus onnistuu ripeästi kuvioleikkurilla.

Lahjapaperit Papershop, sakset Ikea, kultalanka Sinelli, puuvillanauha Maileg ja leipurin naru Papershop.
Lahjapaperit Papershop, sakset Ikea, kultalanka Sinelli, puuvillanauha Maileg ja leipurin naru Papershop.

Perhoskoristeet ja -nauha

Leikkaa kukkapaperista perhosia. Taita siipiä hieman koholleen ja liimaa perhoset taitteestaan paketteihin tai korttipohjiin. Voit myös ommella paperiperhosia lankaan vuorotellen pienten puuhelmien kanssa. Asettele perhosnauha kulkemaan kattauksen lomassa.

Miksei joulupaketteihin voisi lentää perhosiakin? Lahjapaperit Papershop, paperinaru Askarelli.
Miksei joulupaketteihin voisi lentää perhosiakin? Lahjapaperit Papershop, paperinaru Askarelli.

Kukkakoristeet

Tarvitset ympyränmuotoisia kartonginpaloja, joiden reunoihin leikkaat lovia. Halutessasi pyöristä terälehdistä joka toinen kulma.

Liimaa pienempi kukka isomman päälle ja keskelle pieni pallo.

Taivuta lopuksi terälehtiä hieman ylöspäin. Kiinnitä kukka liimalla.

Yksiväristä pakettia piristävät helpot, värikkäät kukat. Kultalanka Sinelli.
Yksiväristä pakettia piristävät helpot, värikkäät kukat. Kultalanka Sinelli.

Ohjeet on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 21/2017.

Tulosta alla olevasta linkistä kukkien ja perhosten kaavat!