Pehmoiset tiput on pyöritetty munan muotoisiksi nyöristä, joka on neulottu neulenukella tai -myllyllä. Kuukauden retromalli on vuodelta 1990.

Tipu neulotusta nyöristä

Tarvikkeet:
Neulemylly, -nukke tai puinen lankarulla, johon on isketty neljä kannallista naulaa, lyhyt puikko, keskivahvaa villalankaa, erivärisiä huopapaloja, parsinneula, vanua täytteeksi.

Kuva 1:
Pujota lanka keskellä olevan reiän läpi, jätä 10 cm:n pätkä roikkumaan, sillä siitä vedetään valmista nyöriä alas. Kierrä lanka neljän naulan ympärille aloitussilmukoiksi.

Kuva 2:
Vie lanka ensimmäisen silmukan yli, pistä puikko ylhäältä alempaan silmukkaan ja nosta tämä irrallisen langan ja naulan yli. Neulo toinen, kolmas ja neljäs silmukka samoin. Jatka näin. HUOM: rullaa voi pyörittää kädessä joko myötä- tai vastapäivään. Neulo haluamasi pituinen nyöri. Katkaise lanka ja vedä langanpää silmukoiden läpi, kiristä.


Kuva 3:
Tee noin 90 cm pitkästä nyöristä tipu. Kierrä nyöriä tasaiseksi pyöreäksi levyksi ja ompele samalla löyhästi kiinni.

Kuva 4:
Kierrä nyöriä edelleen munan muotoon, ensin suuremmaksi ja sitten pienemmäksi. Ompele jokaisella kerroksella nyöri kiinni. Täytä vanulla. Kun tipu on melkein suljettu, ompele nokka, silmät ja jalat paikoilleen. Leikkaa osat punaisesta tai keltaisesta huovasta, silmät sinisestä huovasta vaikka rei'ittäjällä. Ompele jalat alle niin, että varpaat näkyvät. Taita salmiakinmuotoinen nokka kaksinkerroin ja kiinnitä muutamalla pistolla keskeltä niin, että se jää auki. Kiinnitä silmät kuvan mukaan. Viimeistele ja päätä nyörin päät.

Kalanruotoneule näyttää monimutkaiselta, mutta onkin superhelppoa neuloa.

Kierteiden takia neuloksesta tulee jämäkkää, joten valitse työhön noin puoli numeroa vyötteen suositusta suuremmat puikot.

Oikea puoli: Vie puikko kahden silmukan läpi oikealta vasemmalle ja koukkaa lanka silmukoista. Pudota vasemmalta puikolta vain ensimmäinen silmukka.

Vie puikko taas kahden silmukan läpi, koukkaa lanka ja tiputa ensimmäinen silmukka. Toista näin koko kerros.

Neulo lopussa viimeinen silmukka tavallisesti oikein, jotta silmukkamäärä ei vähene.

Nurja puoli: Vie puikko kahden silmukan läpi niin kuin tavallisestikin neuloisit nurjan silmukan.

Vie lanka molemmista silmukoista, mutta pudota vasemmalta puikolta vain ensimmäinen silmukka. Neulo näin koko kerros.

Neulo lopussa viimeinen silmukka tavallisesti nurin.

Voit korvata valepalmikolla joustinneuleen villasukan suussa, pipon reunassa tai puseron helmassa. 

Valepalmikoita on monenlaisia. Tämä reikäpalmikko on kolme silmukkaa leveä, ja väliin tulee kaksi nurjaa silmukkaa.

Mallikerta on neljä kerrosta korkea.

Reikäpalmikko tasona

1. krs: Siirrä palmikon 1. silmukka puikolta toiselle, neulo 2 silmukkaa oikein ja siirrä nostettu silmukka neulottujen yli. Neulo väliin 2 nurin.

2. krs, nurja puoli: Neulo palmikon silmukat nurin ja luo väliin uusi silmukka kavennetun tilalle tekemällä langankierto puikolle. Neulo välisilmukat oikein.

3. krs: Neulo oikeat silmukat ja langankierto oikein, nurjat silmukat nurin.

4. krs, nurja puoli: Neulo oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin.

Toista näitä neljää kerrosta. 

Reikäpalmikko suljettuna neuleena: Neulo 1. , 2. ja 4. krs. kuten tasona. 

2. krs: Neulo palmikon silmukat oikein ja luo niiden väliin kavennetun silmukan tilalle uusi silmukka tekemällä langankierto puikolle. Neulo välisilmukat nurin.