Kaava on kaavatiedostossa vihreällä:
13 kuusi
Tulosta kaava (pdf)

JOULUKUUSI-PATALAPPU tai KORTIT

Suurenna tai pienennä kaava kopiokoneessa haluamasi kokoiseksi käyttötarkoituksen mukaan.

Tarvikkeet: Erivärisiä tilkkuja, alapuoleksi pala kangasta, tueksi yksipuolista liimakangasta (patalappu)  tai kaksipuoleista liimakangasta (kortit) 
PATALAPPUIHIN välikankaiksi 2-3 kerrosta villakangasta, froteeta, flanelfia tms ., ripustimeksi 12 cm polvekenauhaa tai nyöriä, ompelulankaa, (puuvilla)neulelankaa ja koho-ommel- tms. painijalka, jonka pohjassa on ura.

Leikkaaminen:
Leikkaa patalappuun kuusi alakankaasta ja välikankaista ilman saumanvaroja. Leikkaa kortteihin kuusta isompi taustakangas. Leikkaa tukikankaista kuuset ilman saumanvaroja.

PÄÄLLIOSA: Piirrä kuusen kaavasta varsi ja oksat kartongille omiksi kaavioiksi siten, että lisäät kunkin sivuun ja yläreunaan ommelkohtiin 0,5 cm saumanvaraa. Numeroi kaaviot varresta latvaan. Piirrä kuusi kaavioiden avulla kankaiden np:lle, leikkaa palat.

Ompeleminen:
PÄÄLLIOSA: Aseta ja neulaa palat numerojärjestyksessä tukikangaskuusen päälle np liimapintaa vasten, kukin yläpala aina saumanvaran verran alapuolella olevan päälle. Silitä tilkut tukikankaaseen esim. leivinpaperin läpi. Kiinnitä korteissa kuusi liimakankaan avulla taustakankaaseen.

TIKKAUKSET: Valitse haluamasi jousto-ommel, kokeile säädöt jäännöspalaan. Tikkaa palojen reunat kiinni vaakalinja kerrallaan, latvasta varteen, risteyskohdissa siirry seuraavaan tikattavaan reunaan suoraompeleella.

Vain patalappu:
YHDISTÄMINEN: Lado kaikki kangaskrs:t päällekäin, neulaa yhteen, pujota ripustinlenkki latvaan kerrosten väliin. Yhdistä kaikki kerrokset suoraompeleella läheltä ulkoreunaa, siisti reunat.

ULKOREUNA: Vaihda koneeseen paininjalka jossa on pohjaura, säädä siksakille. Tikkaa puuvillalanka kuusen ulkoreunaan osissa oksien sisäkulmista kärkiin (alareunassa varsi+alaoksat yhdessä).

Viimeistele kortit liimaamalla kankaat pahville tai tekemällä niihin pahvikehykset.

Sovita silmiä, korvia ja sieraimia hieman eri kohtiin, niin saat hevosellesi persoonallisen ilmeen.
Sovita silmiä, korvia ja sieraimia hieman eri kohtiin, niin saat hevosellesi persoonallisen ilmeen.

Ompele ratsu kesäpoluille ja keppihevoskilpailuihin. Heppa syntyy mutkattomasti nyt, kun sillä ei ole suuta tai suitsia.

Keppihevonen

Mitat: Pää 26 x 26 cm, kepin pituus 70 cm

Tarvikkeet: Fleece-kangasta 0,35 m, leveys 140 cm. Pala mustaa ja valkoista huopaa, täytevanua, villalankaa, vanha t-paita tai trikookangasta, liimaa, parsinneula ja 70 cm pitkä harjanvarsi,...

”Ristipistossa riittää, että mielessä on yksi hyvä lause. Tykkään piirtää myös sarjakuvia, mutta niissä juonta täytyy miettiä pidemmälle.”
”Ristipistossa riittää, että mielessä on yksi hyvä lause. Tykkään piirtää myös sarjakuvia, mutta niissä juonta täytyy miettiä pidemmälle.”

Kun Linnea kuulee hienon lauseen tai poliitikon möläytyksen, hän kirjoittaa sen muistiin. Sitten hän pistelee sanat kirkkailla langoilla kankaalle.


”Minulla on koko ajan tutka päällä, jos joku sanoisi jotain, minkä voisin kirjoa”, Linnea Saarits kertoo.

Linnea, mistä keksit alkaa tehdä ristipistoja?

Kolme vuotta sitten olin kotona kolmen pienen lapseni kanssa. Halusin löytää kotiäitiyden keskelle harrastuksen, joka olisi aivan oma juttuni. Ystäviäni oli mukana porukassa nimeltä Radikaalit ristipistot. He kokoontuivat tekemään yhdessä kantaa ottavia ristipistotöitä. Minulla ei ollut yhtään ristipistoideaa, mutta lähdin mukaan. Mietin, että katsotaan nyt.

Kuinka hurahdit täysin?

Kun otin ensimmäistä kertaa ruudullisen kankaan ja lankaa käteeni, olin myyty. Tuntui, että voisin kirjoa aivan mitä vain. Pistelin kankaaseen Mudhoney-bändin biisin sanat ”Touch me I'm sick”. Porukassa oli samalla helppo keskittyä juttelemaan. Kaikki muu unohtui.

Nyt laukussani on aina mukana pienet sakset, neula, lankaa ja pala kangasta. Joskus iltaisin teen tuntikausia ristipistoja.


Työn mittasuhteet on helppo suunnitella ruutupaperille.

Mikä tekee ristipistotyöstä radikaalin?

En aina sano asioita suoraan, vaan minun täytyy vähän sulatella. Ristipistoissa ajatukseni räjähtävät ilmoille: tätä mieltä olen! Olen pistellyt kankaalle esimerkiksi lauseen ”Hallitus kusee sua silmään”. Toiseen työhön kirjailin vaaleanpunaisella langalla ”No one is illegal”, kukaan ei ole laiton.

Ristipistot ovat hyvä tehokeino. Kun poliitikon möläytyksen pistelee värikkäillä langoilla kankaalle, konteksti muuttuu niin paljon, että lause tärähtää esiin.

Olen aina pitänyt paljon sanoista. Ennen toivoin, että voisin nostaa esiin kaikki hienot lauseet. Nyt pistelen ne tauluun tai farkkutakin selkään.


”Ristipistoharrastuksessa on vapauttavinta, etten ole missään koulun käsityötunnilla. Saan tehdä, mitä itse haluan.”

Mitäs, jos et pääse pistelemään?

Jos minulla ei muuten ole aikaa, saatan tehdä seisten ruokaa ja ristipistoja samaan aikaan. Joskus olen lähtenyt reissuun ja pakannut kolmen tunnin bussimatkalle kaiken muun paitsi neulan. Siitä tulee hirveä olo.

Oletko tartuttanut intoasi?

Jos suunnitteluvihkoni jää esille, lapset piirtävät sekaan omia ristipistosuunnitelmiaan. He kyselevät usein, milloin pistelisin eläinkuvioita tai Hello Kittyn. Esikoiseni teki juuri itse ensimmäisen työnsä, yksisarvisen.

Annan ristipistoja myös lahjaksi. Jouluna pistelin äidilleni taulun, jossa luki ”Armo on radikaalia ystävällisyyttä”. Äitini oli kuullut lauseen radiosta ja lähetti sen tekstiviestinä minulle. Meidän molempien mielestä se oli hienosti sanottu. Tänä päivänä ihmisiltä odotetaan kovuutta ja vaaditaan paljon. On oikeasti radikaalia olla armelias toisille. Siksi lause pääsi heti kankaalle.

Linnea Saarits

34-vuotias kirpputorin myyjä asuu Helsingissä. Perheeseen kuuluvat puoliso, kolme lasta ja kissa. Linnea on yksi Radikaalit ristipistot -ryhmän aktiiveista. Ryhmiä kokoontuu ainakin Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.