Kuvallinen ohje hameen ompeluun, Suuri Käsityö 8/2013

Surauta syksyksi denimhame, jossa on heiluva helma ja muodikkaat jättitaskut. Se valmistuu helposti kuvallisia ohjeita seuraten. Hameen kaavat ovat Suuri Käsityö 8/2013 -lehdessä numerolla 1. Koot 32-44.

Tarvitset ohutta farkkukangasta, kiinnisilitettävää tukikangasta, piilovetoketjun ja ompelulankaa. Katso kokoosi tarvittava kankaan menekki ja vetoketjun pituus lehdestä.

Jäljennä kaavat kaava-arkilta ja asettele ne yksinkertaiselle kankaalle leikkuusuunnitelman mukaan. Lisää leikatessa sivusaumoihin 2 cm, vyötärölle ja helmaan ja taskuihin 1 cm saumanvarat. Leikkaa lisäksi vyötärökaitale, jonka mitat löydät lehdestä.

Leikkaa ja kiinnitä tukikangas vyötärökaitaleen toiseen puoleen keskikohdan taitteelle asti sekä taskunsuiden alavaroihin.

Ompeleminen

Ompele saumat suoralla ompeleella ja huolittele ne joko siksakilla tai saumurilla.

1. Taita ja ompele taskunsuun alavara nurjalle. Käännä oikein päin.

2. Taita muilta reunoilta saumanvarat ja tikkaa tasku etukappaleeseen kahdella ompeleella. Ompele toinen tasku samoin.

3. Ompele sivusaumat, jätä vasempaan sivuun merkittyä vetoketjuhalkiota hieman pidempi halkio.

4. Ompele vyötärökaitaleen toinen reuna vyötärölle oikeat vastakkain.

5. Ompele vetoketju vasempaan sivuun piilovetoketjupaininjalkaa käyttäen: Ompele vetoketjun toinen reuna halkion etureunaan oikeat vastakkain siten, että ommel kulkee vetoketjun uraa pitkin merkityssä sauman paikassa. HUOM! Vetoketjun pää ulottuu vyötärökaitaleen puoliväliin.

6. Ompele vetoketjun toinen reuna halkion takareunaan samoin.

7.Taita vyötärökaitale kaksin kerroin nurjat vastakkain ja taita toiselta pitkältä sivulta ja lyhyistä päistä saumanvarat, harsi nurjalle. Tikkaa kaitaleen kiinnityssauma ja lyhyet päät siten, että avoimet reunat kiinnittyvät samalla nurjalle.

8. Ompele vasen sivusauma vetoketjun alapuolelta.

9. Ompele helmapäärme.

Ompelu: Laura Halme.

Ihanat ja taitavat nuoret tamperelaiset Peppi Rytkönen ja Kaisa Ojaniemi suunnittelevat joka kuukausi lehteen vaatteita ja tekevät ompelusta myös videoita nettisivuillemme ja YouTubeen.

Peppi, 18, on tämän kevään ylioppilas, joka haaveilee, että saisi joskus oman vaatemalliston. Pepin Suuri Käsityö -lehdelle suunnittelema mekko löytyy elokuun numerosta.

Kaisa, 19, puolestaan valmistui keväällä ylioppilaaksi ja ompelijaksi. Hän pitää erityisesti juhla-asujen ompelusta. Ensimmäinen Kaisan suunnittelema vaate, kietaisumekko, kuvattiin juuri syyskuun lehteen.

 

Suuri Käsityö -lehden uusi kässätubettaja Peppi suunnitteli ja ompeli elokuun lehteen ruutumekon.

Etsimme keväällä uusia kässätubettajia. Hakijoiden joukosta tubettajiksi valittiin Peppi ja Kaisa.

Ensimmäisenä vaatteen suunnittelu- ja tubetusvuorossa oli Peppi.

”Halusin tehdä yksinkertaisen mekon, jonka voi laittaa päälle esimerkiksi kouluun, töihin tai mistä oma arki sitten koostuukaan. Vaikka yleisesti rakastan kirkkaita värejä, yritin tällä kertaa pysytellä tummissa kankaissa. Ruutukuvio tekee kankaasta mielenkiintoisen ja piristää muuten maanläheistä väriskaalaa.

Itse yhdistäisin mekon esimerkiksi valkoisen tai vaihtoehtoisesti kirkkaankeltaisen paidan kanssa. Mekon V-kaula-aukko nostaa korkeat paidankaulukset edukseen, eli kaulus- ja poolopaidat esiin!”.

Kaavat mekkoon löydät Suuri Käsityö -lehden numerosta 8/2018.