Ompele suoralinjainen mekko kuviollisesta tai yksivärisestä kankaasta. Mekon kaavat ovat Suuri Käsityö 1/2014 -lehdessä numerolla 2.

Tarvikkeet: Laskeutuvaa mekkokangasta 1,85(1,85)1,85(1,90)1,90(1,90)1,90(2,90) m, leveys 140 cm. Kiinnisilitettävää tukikangasta.

 Valmistelut ja leikkaaminen: Jäljennä etu- ja takakappaleen kaavoista pääntien muotokaitaleet omiksi kaavoikseen. Taittele kangas niin, että sen molemmissa reunoissa on taite, jolloin hulpiot ovat keskellä kangasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Asettele etu- ja takakappaleen kaavat ja niiden päänteiden muotokaitaleet taitteille. Lisää leikatessa 1 cm:n saumanvarat, helmaan ja hihansuuhun 7 cm päärmevaroja. Isoimmassa koossa kaavat eivät mahdu kankaalle rinnakkain. Leikkaa sitten hihat ja 2xtaskupussi (yhteensä 4 taskupussikappaletta) kaksin kerroin taitetulta kankaalta. Leikkaa ja kiinnitä tukikangas pääntien muotokaitaleisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ompeleminen:


1. Ompele etukappaleen rintamuotolaskokset.


2. Ompele taskupussit etu- ja takakappaleen sivuille taskunsuumerkkien väliin. Käännä saumanvarat taskupussien alle ja tikkaa oikealta puolelta läheltä ommeljuovaa saumanvarat kiinni taskupusseihin.


3. Ompele olka- ja sivusaumat, jätä taskujen kohdat auki.

4. Ompele taskupussit yhteen.


5. Ompele pääntien muotokaitaleiden olkasaumat.

6. Ompele muotokaitale pääntielle oikeat vastakkain. Tee aukileikkauksia pääntien saumanvaraan.

7. Käännä saumanvarat muotokaitaleen alle ja tikkaa oikealta puolelta läheltä ommeljuovaa saumanvarat kiinni kaitaleeseen. Käännä kaitale nurjalle ja kiinnitä olan saumanvaroihin.

8. Ompele hihansaumat.

9. Ompele poimulangat hihojen pyöriöille. Ompele hihat kädenteille ja tasoita poimulankojen avulla hihan väljyys kädentiehen sopivaksi.

10. Ompele helmapäärme ja hihansuiden päärmeet koneella 3,5 cm:n ulko- ja sisävaralla tai 3 cm:n käänne käsin piilopistoin.

Malli: Tarja Tegelberg.
Kaava: Mirja Matilainen.
Saimin mekon ompelu Kaarina Pakkanen-Kujala. Tummanpunaisen mekon ompelu Aada Uuranmäki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla