Kuvallinen ohje mekon ompeluun, Suuri Käsityö 1/2014

Ompele suoralinjainen mekko kuviollisesta tai yksivärisestä kankaasta. Mekon kaavat ovat Suuri Käsityö 1/2014 -lehdessä numerolla 2.

Tarvikkeet: Laskeutuvaa mekkokangasta 1,85(1,85)1,85(1,90)1,90(1,90)1,90(2,90) m, leveys 140 cm. Kiinnisilitettävää tukikangasta.

 Valmistelut ja leikkaaminen: Jäljennä etu- ja takakappaleen kaavoista pääntien muotokaitaleet omiksi kaavoikseen. Taittele kangas niin, että sen molemmissa reunoissa on taite, jolloin hulpiot ovat keskellä kangasta.

Asettele etu- ja takakappaleen kaavat ja niiden päänteiden muotokaitaleet taitteille. Lisää leikatessa 1 cm:n saumanvarat, helmaan ja hihansuuhun 7 cm päärmevaroja. Isoimmassa koossa kaavat eivät mahdu kankaalle rinnakkain. Leikkaa sitten hihat ja 2xtaskupussi (yhteensä 4 taskupussikappaletta) kaksin kerroin taitetulta kankaalta. Leikkaa ja kiinnitä tukikangas pääntien muotokaitaleisiin.

Ompeleminen:

1. Ompele etukappaleen rintamuotolaskokset.

2. Ompele taskupussit etu- ja takakappaleen sivuille taskunsuumerkkien väliin. Käännä saumanvarat taskupussien alle ja tikkaa oikealta puolelta läheltä ommeljuovaa saumanvarat kiinni taskupusseihin.

3. Ompele olka- ja sivusaumat, jätä taskujen kohdat auki.

4. Ompele taskupussit yhteen.

5. Ompele pääntien muotokaitaleiden olkasaumat.

6. Ompele muotokaitale pääntielle oikeat vastakkain. Tee aukileikkauksia pääntien saumanvaraan.

7. Käännä saumanvarat muotokaitaleen alle ja tikkaa oikealta puolelta läheltä ommeljuovaa saumanvarat kiinni kaitaleeseen. Käännä kaitale nurjalle ja kiinnitä olan saumanvaroihin.

8. Ompele hihansaumat.

9. Ompele poimulangat hihojen pyöriöille. Ompele hihat kädenteille ja tasoita poimulankojen avulla hihan väljyys kädentiehen sopivaksi.

10. Ompele helmapäärme ja hihansuiden päärmeet koneella 3,5 cm:n ulko- ja sisävaralla tai 3 cm:n käänne käsin piilopistoin.

Malli: Tarja Tegelberg.
Kaava: Mirja Matilainen.
Saimin mekon ompelu Kaarina Pakkanen-Kujala. Tummanpunaisen mekon ompelu Aada Uuranmäki.

Katso videolta, miten rusettiin eli solmukkeeseen tehdään solmu. 

Rusetti eli solmuke on kelpo vaihtoehto solmiolle useimmissa tapauksissa. Eräisiin juhla-asuihin, kuten frakkiin tai smokkiin, rusetti suorastaan kuuluu.

Solmukkeen solmiminen ei ole vaikeaa, kuten oheiselta videolta näkyy. Ompeleminenkin onnistuu pienellä vaivalla, vielä vaikkapa isänpäivälahjaksi. Kaavat ja ohjeet rusettiin löydät Suuri Käsityö 11-12/2017 -lehdestä. 

Keskosen housuissa on haarakiila ja kaksinkertainen resori vyötäröllä. 

Tulosta kaavat a4-arkille sivun alareunan linkistä. 

Koot: 44 ja 50 cm.

Tarvikkeet: Trikoota 0,40(0,40), leveys 150 cm, resoria 0,25-0,30 m, leveys vähintään 50 cm.

Valmistelut: Etukappaleen ja resorin kaavat ovat arkilla kahdessa osassa, yhdistä osat.

Leikkaaminen: Leikkaa etu- ja takakpl taitteelta, leikkaa jalkapohja 2x ja haarakiila 1x, lisää leikatessa 1 cm:n saumanvarat.

Ompeleminen: Ompele saumat saumurilla tai ompelukoneen joustavalla huolittelevalla ompeleella.

1. Ompele haarakiila etukappaleeseen merkkien mukaan.

2. Ompele jalkapohja takakappaleeseen.

3. Ompele sivusaumat, jalkojen reunat, jalkojen päät ja haara.

4. Ompele resorin lyhyet päät yhteen.

Taita resori kaksinkerroin ja ompele vyötärölle.

Malli ja kaavat: Saara Räike