Kuvallinen ohje mekon ompeluun, Suuri Käsityö 1/2014

Ompele suoralinjainen mekko kuviollisesta tai yksivärisestä kankaasta. Mekon kaavat ovat Suuri Käsityö 1/2014 -lehdessä numerolla 2.

Tarvikkeet: Laskeutuvaa mekkokangasta 1,85(1,85)1,85(1,90)1,90(1,90)1,90(2,90) m, leveys 140 cm. Kiinnisilitettävää tukikangasta.

 Valmistelut ja leikkaaminen: Jäljennä etu- ja takakappaleen kaavoista pääntien muotokaitaleet omiksi kaavoikseen. Taittele kangas niin, että sen molemmissa reunoissa on taite, jolloin hulpiot ovat keskellä kangasta.

Asettele etu- ja takakappaleen kaavat ja niiden päänteiden muotokaitaleet taitteille. Lisää leikatessa 1 cm:n saumanvarat, helmaan ja hihansuuhun 7 cm päärmevaroja. Isoimmassa koossa kaavat eivät mahdu kankaalle rinnakkain. Leikkaa sitten hihat ja 2xtaskupussi (yhteensä 4 taskupussikappaletta) kaksin kerroin taitetulta kankaalta. Leikkaa ja kiinnitä tukikangas pääntien muotokaitaleisiin.

Ompeleminen:

1. Ompele etukappaleen rintamuotolaskokset.

2. Ompele taskupussit etu- ja takakappaleen sivuille taskunsuumerkkien väliin. Käännä saumanvarat taskupussien alle ja tikkaa oikealta puolelta läheltä ommeljuovaa saumanvarat kiinni taskupusseihin.

3. Ompele olka- ja sivusaumat, jätä taskujen kohdat auki.

4. Ompele taskupussit yhteen.

5. Ompele pääntien muotokaitaleiden olkasaumat.

6. Ompele muotokaitale pääntielle oikeat vastakkain. Tee aukileikkauksia pääntien saumanvaraan.

7. Käännä saumanvarat muotokaitaleen alle ja tikkaa oikealta puolelta läheltä ommeljuovaa saumanvarat kiinni kaitaleeseen. Käännä kaitale nurjalle ja kiinnitä olan saumanvaroihin.

8. Ompele hihansaumat.

9. Ompele poimulangat hihojen pyöriöille. Ompele hihat kädenteille ja tasoita poimulankojen avulla hihan väljyys kädentiehen sopivaksi.

10. Ompele helmapäärme ja hihansuiden päärmeet koneella 3,5 cm:n ulko- ja sisävaralla tai 3 cm:n käänne käsin piilopistoin.

Malli: Tarja Tegelberg.
Kaava: Mirja Matilainen.
Saimin mekon ompelu Kaarina Pakkanen-Kujala. Tummanpunaisen mekon ompelu Aada Uuranmäki.

Ihanat ja taitavat nuoret tamperelaiset Peppi Rytkönen ja Kaisa Ojaniemi suunnittelevat joka kuukausi lehteen vaatteita ja tekevät ompelusta myös videoita nettisivuillemme ja YouTubeen.

Peppi, 18, on tämän kevään ylioppilas, joka haaveilee, että saisi joskus oman vaatemalliston. Pepin Suuri Käsityö -lehdelle suunnittelema mekko löytyy elokuun numerosta.

Kaisa, 19, puolestaan valmistui keväällä ylioppilaaksi ja ompelijaksi. Hän pitää erityisesti juhla-asujen ompelusta. Ensimmäinen Kaisan suunnittelema vaate, kietaisumekko, kuvattiin juuri syyskuun lehteen.

 

Suuri Käsityö -lehden uusi kässätubettaja Peppi suunnitteli ja ompeli elokuun lehteen ruutumekon.

Etsimme keväällä uusia kässätubettajia. Hakijoiden joukosta tubettajiksi valittiin Peppi ja Kaisa.

Ensimmäisenä vaatteen suunnittelu- ja tubetusvuorossa oli Peppi.

”Halusin tehdä yksinkertaisen mekon, jonka voi laittaa päälle esimerkiksi kouluun, töihin tai mistä oma arki sitten koostuukaan. Vaikka yleisesti rakastan kirkkaita värejä, yritin tällä kertaa pysytellä tummissa kankaissa. Ruutukuvio tekee kankaasta mielenkiintoisen ja piristää muuten maanläheistä väriskaalaa.

Itse yhdistäisin mekon esimerkiksi valkoisen tai vaihtoehtoisesti kirkkaankeltaisen paidan kanssa. Mekon V-kaula-aukko nostaa korkeat paidankaulukset edukseen, eli kaulus- ja poolopaidat esiin!”.

Kaavat mekkoon löydät Suuri Käsityö -lehden numerosta 8/2018.