Alkuperäinen Mikki Hiiri -pehmolelu on nyt mahdollista ommella itse. Kaavat ja ohjeen löydät alta.

Mikki ja Minni esiintyivät ensimmäistä kertaa yhdessä Höyrylaiva Ville -animaatiossa marraskuussa vuonna 1928. 85-vuotisjuhlan kunniaksi Ilta-Sanomat julkaisee Aku & joulu -keräilylehdessä 1930-luvun Mikki-pehmolelun, johon Suuri Käsityö teki ohjeet. Lehteä myydään 5.12. alkaen yhdessä Ilta-Sanomien kanssa.

Mikki nuken pituus on 53 cm.

Tarvikkeet: Huopaa, ryhdikästä puuvilla- tai villakangasta tai samettia: päähän ja vartaloon mustaa 0,40 m, kasvoihin valkoista 0,20 m, käsineisiin keltaista 0,20 m ja kenkiin oranssia 0,15 m, leveydet 140 cm. Housuihin vihreää puuvillakangasta 0,20 m, leveys 140 cm. Silmäteriin pala mustaa satiinia tai puuvillakangasta sekä liimaharsoa. Kirjontaan mustaa muliinilankaa. Häntään mustaa pyöreää kuminauhaa tai nyöriä. Kenkien ja käsineiden kiinnittämiseen ohutta nyöriä tai neulelankaa. Kenkiin pala pahvia ja metallipainot (esim. lyijypainoja kalastustarvikeliikkeestä). Käsien ja jalkojen tukemiseen jäykähköä rautalankaa. Housuihin 4 nappia. Täyttämiseen vanua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kankaat: Musta Maura-villakangas ja valkoinen Crema-villakangas, vihreä, oranssi ja keltainen Perla-puuvillakangas ja vanu, Eurokangas. Napit Nappitalo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaavat:

1 pään takakpl

2 pään sivukpl

3 kasvot

4 nenä

5 korva

6 etuvartalo

7 takavartalo

8 käsine

9 kenkä

10 kengänpohja

11 housun etukpl

12 housun takakpl

Tulosta Mikki Hiiren leikkuusuunnitelma täältä

Tulosta Mikki Hiiren kaavat A4-arkille täältä

Tulosta Mikki Hiiren kaavat A3-arkille täältä

Valmistelut: Kun olet tulostanut kaava-arkit, tarkista että kaikissa arkeissa mitantarkistusviiva on 5 cm:n mittainen. Jäljennä kaavat ja merkitse niihin kokoamista helpottavat kohdistusmerkit ja kohdistusmerkkien numerot. Varsinkin pään kokoaminen on helpompaa, kun asetat saumoissa numerot kohdakkain. Jäljennä kasvon kaavasta silmäterä omaksi kaavakseen.

Leikkaaminen: Ks. leikkuusuunnitelmia ja lisää leikatessasi 7 mm:n saumanvarat kaikkiin reunoihin. Leikkaa lisäksi pahvista 2 kengänpohjaa, mutta pari milliä kengänpohjan kaavaa pienempinä.

Ompeleminen:

1. Kiinnitä liimaharso silmäterien tilkkuun. Jäljennä silmäterä kaksi kertaa liimaharson paperipuoleen ja leikkaa viivoja pitkin. Poista paperit ja silitä silmäterät kasvokappaleisiin. Kirjo suu ja kasvojen viivat muliinilangalla varsipistoin (tai tee kirjonnat valmiiseen nukkeen).
2. Aseta kaksi korvakappaletta oikeat vastakkain ja ompele reunat, mutta jätä päähän kiinnitettävä reuna auki. Käännä korva oikein päin. Taita laskokset merkkien mukaan ja harsi laskosten päät kappaleen reunaan. Harsi korva pään sivukappaleeseen oikealle puolelle kaavaan merkittyyn kohtaan.
3. Ompele pään sivukappale ja takakappale yhteen, korva kiinnittyy samalla, jätä kaula auki.
4. Ompele kasvot sivukappaleeseen oikeat vastakkain, jätä kaula auki. Tee saumanvarojen kaareviin kohtiin aukileikkauksia. Ompele pään toinen puolisko ja korva samoin.
5. Aseta pään puoliskot oikeat vastakkain ja ompele keskitakasauma, päälakisauma ja keskietusauma, mutta jätä nenän kohta auki. Tee aukileikkauksia saumanvaroihin.
6. Ompele nenäaukon alareunasta alkaen leuan sauma, jätä kaulan kohta auki. Käännä pää oikein päin ja täytä vanulla.
7. Ompele nenäkappaleet yhteen oikeat vastakkain, mutta jätä suora sivu auki. Käännä nenä oikein päin ja täytä vanulla.  Taita alareunasta saumanvara nurjalle ja ompele nenä käsin paikalleen.
8. Aseta vartalokappaleet oikeat vastakkain. Ompele reunat, mutta jätä kaula, lahkeensuut ja hihansuut auki. Tee aukileikkauksia saumanvarojen kaareviin kohtiin ja käännä vartalo oikein päin.

9. Taivuta rautalanka kaareksi piirroksen mukaan ja pujota se kaula-aukon kautta jalkoihin. Tee rautalangan päihin lenkit, jotka ovat hieman pienemmät kuin kengät. Täytä jalat ja vartalo kainaloihin asti vanulla. Pujota rautalanka käsien väliin ja tee päihin lenkit, jotka mahtuvat käsineisiin. Täytä kädet ja vartalon yläosa kaulaan asti vanulla.
10. Taita pään alareunasta saumanvara nurjalle ja ompele pää tukevasti vartaloon.
11. Kiinnitä häntä vartaloon.
12. Ompele käsineiden selkäpuolen kappaleisiin 3 viivaa varsipistoin tai tikkaa 3 hiuslaskosta.  Ompele kummankin käsineen kämmen- ja selkäpuolen kappaleet yhteen oikeat vastakkain, jätä ranteen kohta auki. Tee aukileikkauksia kaarevien kohtien saumanvaroihin ja käännä käsine oikein päin. Taita avoimesta reunasta alavara taitetta pitkin nurjalle. Vedä käsine rautalankalenkin päälle, täytä vanulla ja kiinnitä lenkkiin.  Kierrä ja solmi kiristyslanka ranteen ympärille. Ompele ranteen läpi muutama kerta.
13. Aseta housujen etu- ja takakappale oikeat vastakkain ja ompele sivusaumat. Ompele lahkeensuiden päärmeet. Ompele haarasauma.  Käännä housut oikein päin. Leikkaa hännälle pieni aukko takakappaleen keskelle. Huolittele aukon reunat esim. pykäpistoin. Pue housut nuken päälle ja vedä häntä aukosta. Taita vyötärön laskokset merkkien mukaan, neulaa ja taita samalla vyötäröltä saumanvara nurjalle. Ompele housut käsin vyötärölle. Kiinnitä napit laskoksiin.
14. Ompele kenkien keskitakasaumat ja etusaumat oikeat vastakkain. Tee aukileikkauksia saumanvarojen kaareviin kohtiin. Ompele pohjat kenkiin. Käännä kengät oikein päin. Kiinnitä metallipainot pahvipohjiin ja pujota pohjat kenkiin. Taivuta jalkojen rautalankalenkit eteenpäin. Vedä kengät jalkaan ja täytä vanulla. Käännä kengänvarsien alavarat taitteita pitkin nurjalle ja kiinnitä kengät jalkoihin kuten käsineet käsiin.

Ompelu: Lucia Voytova

Sisältö jatkuu mainoksen alla