Ompele veikeä kukko pääsiäisen iloksi. Tarvikkeet löydät varmasti kotoasi.

Pääsiäiskukko tilkuista

Koko: korkeus noin 23 cm.

Kaavat:

1 vartalo
2 pää
3 harja
4 nokka
5 heltta
6 kaulus
7 siipi
8 varpaat
9 vartalon pohja

Tulosta kaava oikean kokoisena (pdf).
 

1. Tarvikkeet: Erivärisiä ja -kuosisia puuvillakankaita (katso kuvaa). Niintä, mustaa ja valkoista huopaa pienet palat silmiin, kuumaliimapistooli, nuppineuloja, silmäneula, terävät sakset, ompelulankaa, vanua täyttämiseen.

2. Leikkaa kaavat paperista. Jäljennä vartalon kaava peilikuvana toiselle paperille Aseta kaavat kaksinkertaisille kankaille, paitsi vartalon pohja yksinkertaiselle kankaalle. Leikkaa 5 mm:n saumanvaroilla. Leikkaa kaikki osat 1x, paitsi siipija varpaat 2x. Leikkaa kaksi kaulusta, molempiin on kopioitu kauluksen toinen puoli peilikuvana,

3. Ompele harjat yhteen oikeat puolet vastakkain, jätä alareunaan kääntö- ja täyttöaukko. Tee aukileikkauksia saumanvaroihin kaarevissa sisäkulmissa. Käännä ja täytä vanulla. sulje aukko.

4. Ompele samoin kaikki yksittäiset osat yhteen, tee aukileikkaukset, käännä ja täytä vanulla. Jätä vartalossa alareuna auki ja ompele pohja aukkoon, jätä saumaa auki. Käännä ja täytä vanulla, sulje aukko. Ompele kaulukset siten, että ne ovat takaa auki, kauluksia ei täytetä vanulla.

5. Tikkaa valmiin nokan reunat etupistoin muutaman millin päästä reunasta. Tikkaa samoin varpaiden ulkoreunat ja varvasvälit etupistoin.

6. Kiinnitä pää vartaloon ompelemalla.

7. Kiinnitä harja päähän.

8. Kiinnitä nokka ja heltta ja siivet sivuille, voit käyttää kiinnitykseen apuna myös kuumaliimapistoolia.

9. Kiinnitä kaulukset päällekkäin, jätä kaulusten halkiot taakse. Solmi niintä kaulaan sekä pieni tupsu päähän. Leikkaa silmät valkoisesta ja mustasta huovasta ja liimaa päähän.

Ohje: Ritva Törmä.

Kuva: SIA.

Muuta maaliskuun lehdessä

Tee kassiin pitkät hihnat, jotta voit kantaa sitä olalla. Päätysaumoihin upotetut tereet tuovat ryhtiä, mutta voit oikaista ja jättää ne pois. Jos haluat suurentaa tai pienentää kassia, piirrä ensin haluamasi kokoinen pääty-ympyrä ja sitten siihen sopiva sivukappale.
Tee kassiin pitkät hihnat, jotta voit kantaa sitä olalla. Päätysaumoihin upotetut tereet tuovat ryhtiä, mutta voit oikaista ja jättää ne pois. Jos haluat suurentaa tai pienentää kassia, piirrä ensin haluamasi kokoinen pääty-ympyrä ja sitten siihen sopiva sivukappale.

Pyöräytä tukevasta kankaasta kassi, johon mahtuvat viikonlopun reissuvaatteet.

Putkikassi

pituus 55 cm, halkaisija 25,5 cm

Tarvikkeet:

  • Tukevaa puuvillakangasta 60 x 135 cm
  • Vetoketjut 55 cm ja 25 cm
  • Puuvillanauhaa 2,80 m, leveys 3 cm
  • Terenauhaa 1,70 cm
  • Ompelulankaa
  • Jos kangas on pehmeää, vuorita se ryhdikkäällä kankaalla. Tarvitset sitä 60 x 110 cm:n palan.

Leikkaa kappaleet näin:

Leikkaa kassikappale (57 x 82 cm), 2 pyöreää päätykappaletta ( 27,5 cm) sekä tasku (27 x 16 cm). Mitat sisältävät 1 cm:n saumanvarat.

Leikkaa neljä vetoketjun päätypalaa (6 x 5 cm) ja pyöristä niiden toiset päädyt.

Leikkaa terenauha puoliksi.

Jos vuoritat kassin, leikkaa vuorista kassikappale ja päädyt.

Aseta vuori- ja päällikappaleet nurjat puolet vastakkain ja ompele ne reunoista yhteen.

Jätä taskuvetoketjun toinen kangasreuna näkyviin. Taskun pystysivut ovat piilossa hihnojen alla.
Jätä taskuvetoketjun toinen kangasreuna näkyviin. Taskun pystysivut ovat piilossa hihnojen alla.

Jos haluat, lisää päällivetoketjun päiden kohdalle pikku läpät, joista on hyvä pitää kiinni, kun kassia avataan ja suljetaan.
Jos haluat, lisää päällivetoketjun päiden kohdalle pikku läpät, joista on hyvä pitää kiinni, kun kassia avataan ja suljetaan.

Ompele kassi näin:

Siksakkaa tai saumuroi kassikappaleen lyhyet sivut ja taskun pitkät sivut.

1. Aseta lyhyt vetoketju taskun pitkälle sivulle oikeat puolet vastakkain ja ompele. Käännä vetoketju oikein päin ja tikkaa läheltä kankaan reunaa. Käännä toiselta pitkältä sivulta saumanvara nurjalle ja silitä. Aseta tasku kassin päälle niin, että vetoketjureuna on 16 cm:n päässä kassin yläreunasta ja pystyreunat 15 cm:n päässä kassin sivuista. Ompele tasku kassiin pohjasta ja yläreuna vetoketjun reunakankaasta.

2. Taita kassi korkeussuunnassa kaksin kerroin ja merkitse pohjaviiva liidulla tai nuppineuloilla.

3. Aseta kantohihnan päät päällekkäin ja ompele. Avaa saumanvarat. Merkitse hihnan puoliväli. Aseta hihnan sauma kassin pohjaviivalle. Hihnan ulkoreuna on 13 cm:n päässä kassin sivusta. Aseta hihnan keskimerkki pohjaviivan toiseen päähän samalla tavalla. Neulaa hihnat kassiin pohjaviivan molemmin puolin 30 cm:n pituudelta. Tikkaa ne molemmista reunoista ja vahvista ompeleiden päät ristikkotikkauksin.

Aseta tereet niin, että niiden päät ovat lomittain kassin pohjan kohdalla.
Aseta tereet niin, että niiden päät ovat lomittain kassin pohjan kohdalla.

4. Neulaa pitkä vetoketju kassin lyhyille sivuille oikeat puolet vastakkain ja ompele. Käännä kassi oikein päin ja tikkaa läheltä kankaan reunaa.

5. Aseta vetoketjun päätypalat pareittain oikeat vastakkain ja ompele kaarevat reunat. Kavenna saumanvarat ja käännä oikein päin. Ompele palat kassin saumanvaroihin vetoketjun keskikohtaan.

6. Harsi tereet päätykappaleiden oikealle puolelle. Nauhan pullea reuna on keskellä ja saumanvarat kankaan reunassa. Aseta päätykappaleet kassin päihin oikeat puolet vastakkain ja ompele. Huolittele saumanvarat.

Malli ja ohje: Rea Turunen.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 14/2017.

Lataa putkikassin kaava alla olevasta linkistä.

Rea Turunen

59-vuotiaan helsinkiläisen tärkein harrastus on lentopallo, joten ensimmäisen putkikassinsa hän teki palloja varten. Käsitöistä tutuinta on ompeleminen, mutta Rea on pitänyt läheisensä lämpiminä myös neulekoneella tehdyillä vaatteilla.

Tammikuun lehden solmupuseron kaavojen numerot näkyivät huonosti. Tässä korjattu piirros. 

Lataa kuva suurempana pdf:nä sivun alareunan linkistä.