Ompele veikeä kukko pääsiäisen iloksi. Tarvikkeet löydät varmasti kotoasi.

Pääsiäiskukko tilkuista

Koko: korkeus noin 23 cm.

Kaavat:

1 vartalo
2 pää
3 harja
4 nokka
5 heltta
6 kaulus
7 siipi
8 varpaat
9 vartalon pohja

Tulosta kaava oikean kokoisena (pdf).
 

1. Tarvikkeet: Erivärisiä ja -kuosisia puuvillakankaita (katso kuvaa). Niintä, mustaa ja valkoista huopaa pienet palat silmiin, kuumaliimapistooli, nuppineuloja, silmäneula, terävät sakset, ompelulankaa, vanua täyttämiseen.

2. Leikkaa kaavat paperista. Jäljennä vartalon kaava peilikuvana toiselle paperille Aseta kaavat kaksinkertaisille kankaille, paitsi vartalon pohja yksinkertaiselle kankaalle. Leikkaa 5 mm:n saumanvaroilla. Leikkaa kaikki osat 1x, paitsi siipija varpaat 2x. Leikkaa kaksi kaulusta, molempiin on kopioitu kauluksen toinen puoli peilikuvana,

3. Ompele harjat yhteen oikeat puolet vastakkain, jätä alareunaan kääntö- ja täyttöaukko. Tee aukileikkauksia saumanvaroihin kaarevissa sisäkulmissa. Käännä ja täytä vanulla. sulje aukko.

4. Ompele samoin kaikki yksittäiset osat yhteen, tee aukileikkaukset, käännä ja täytä vanulla. Jätä vartalossa alareuna auki ja ompele pohja aukkoon, jätä saumaa auki. Käännä ja täytä vanulla, sulje aukko. Ompele kaulukset siten, että ne ovat takaa auki, kauluksia ei täytetä vanulla.

5. Tikkaa valmiin nokan reunat etupistoin muutaman millin päästä reunasta. Tikkaa samoin varpaiden ulkoreunat ja varvasvälit etupistoin.

6. Kiinnitä pää vartaloon ompelemalla.

7. Kiinnitä harja päähän.

8. Kiinnitä nokka ja heltta ja siivet sivuille, voit käyttää kiinnitykseen apuna myös kuumaliimapistoolia.

9. Kiinnitä kaulukset päällekkäin, jätä kaulusten halkiot taakse. Solmi niintä kaulaan sekä pieni tupsu päähän. Leikkaa silmät valkoisesta ja mustasta huovasta ja liimaa päähän.

Ohje: Ritva Törmä.

Kuva: SIA.

Muuta maaliskuun lehdessä

Kaavat Kaisan mekkoon löydät syyskuun Suuri Käsityö -lehdestä.

Suuri Käsityö -lehti etsi keväällä uusia kässätubettajia. Hakijoiden joukosta valittiin Peppi ja Kaisa.

Syyskuussa vlogausvuorossa on Kaisa.

”Olen jo pitkään haaveillut kietaisumekosta röyhelöillä. En ole löytänyt siihen sopivaa kaavaa, joten kuosittelin haluamani mallin erään vanhan kaavan pohjalta. Kankaana käytin puuvillan ja pellavan sekoitetta. Raitakuosi tuo mekkoon nykyaikaista ja pitsi taas perinteistä tunnelmaa. Olen testannut mallin myös satiinilla. Mekosta saa lisää versioita vaihtamalla materiaalin vaikka sifonkiin tai paksuun puuvillakankaaseen. Myös röyhelön pituutta muokkaamalla mekon ilme muuttuu.

Mekko sopii monenlaisille vartalotyypeille. Ompelin itse nepparin pääntielle, koska en pidä avonaisesta kaula-aukosta.

Jos mekon ompelu ei innosta, kaavaa lyhentämällä voi ommella kietaisupaidan. Siitä voi tehdä myös hihattoman version, jolloin sen alle voi laittaa erilaisia paitoja.”

Seuraa Kaisaa Instagramissa @designerkaisa ja YouTubekavanalla Kaisa Ojaniemi.

Lasten housujen 21 takakappaleen kaavassa oli virhe.

Housujen kaavaan oli jäänyt resorin mitta, joten joka koossa takalahje on 5 cm liian pitkä.