Kohtuullistaminen on supertrendikästä vuonna 2011, ja se näkyy muun muassa asumisen valinnoissa.

Trendianalyytikko Kati Hienonen, miten me asumme 2010-luvulla?

"Tulevaisuuden vahva trendi sekä asumisessa että kuluttamisessa on ekologisuus. Lähitulevaisuudessa tärkeäksi asiaksi etenkin täällä kylmässä Suomessa nousee energiatehokkuus. Koteihin tullaan tekemään paljon energiaremontteja.

Kotitaloudet voivat tuottaa itse tarvitsemaansa energiaa aurinkopaneelien ja pienimuotoisten tuulivoimaloiden avulla, ja hurjimmissa visioissa jopa kotitalouden jätteet voidaan hyödyntää energiaksi. Uskon, että myös asuintalojen koot tulevat pienenemään energiatehokkuuden vuoksi ja suurista loft-asunnoista pilkotaan asuntoja monelle sukupolvelle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nykyään puhutaan paljon kohtuullistamisesta ja hidastamisesta. On jo merkkejä siitä, ihmisten kulutuskäyttäytyminen tulee muuttumaan, emmekä palaa enää ylikuluttavaan elämäntyyliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elämän hidastaminen ja kulutuksen kohtuullistaminen nousevat koko ajan tärkeämmiksi asioiksi. Ihmiset hakevat hyvinvointia muista asioista kuin rahasta ja materiasta.

Kohtuullistaminen on länsimaissa helppoa, sillä olemme saavuttaneet lähes kaiken materialistisen hyvän, joka on saavutettavissa ja pystymme nykyisin toteuttamaan moninaisia yksilöllisiä tarpeistamme. Olemme huomanneet, että raha ei tuo onnellisuutta, vaan onni syntyy muista asioista, kuten tarpeesta elää hyvää elämää.

Kohtuullistavat kuluttajat odottavat ratkaisuja, jotka ovat entistä ekologisempia, terveellisempiä ja turvallisempia, ja jotka säästävät energiaa ja luontoa.

Kohtuullistaminen vaikuttaa myös matkailuun. Tulevan vuosikymmenen aikana lähimatkailu tulee entistä suositummaksi, eikä lentokoneella lennetä pikalomille. Esimerkiksi Lappi ja Pietari voivat tulevaisuudessa olla suosittuja matkakohteita, sillä niihin pääsee junalla."

Kuva: Kati Hienonen istuu Aalto-yliopiston TKK:n opiskelijoiden suunnittelemassa Luukku-talossa. Luukku on esimerkki pyrkimyksestä kohti tulevaisuuden arkkitehtuuria: nollaenergiatalo tuottaa energiaa yhtä paljon kuin kuluttaa.

Lue uudesta Kodin Kuvalehdestä 1/2011 myös muiden fiksujen naisten ennustuksia, miten elämme uudella vuosikymmenellä!

Kuva Teemu Kuusimurto

LUE UUDESTA LEHDESTÄ:

> KK vieraili Maasai-tyttöjen turvakodissa

> Järki
mukaan aleen

> Tämän
haluan vielä tyttärelleni opettaa

> Joskus
kannattaisi olla itsekkäämpi

Sisältö jatkuu mainoksen alla