Kokki, kertaa kaasusäännöt!

Lomalla, retkillä ja mökillä nestekaasulla kokkaa ja grillaa moni sellainenkin, jolle kaasun käyttö ei ole arkipäivässä tuttua. Kannattaa siis kerrata säännöt:

Tarkista, että kaasulaitteisto on turvallinen ja sääntöjen mukainen. Kansainvälisesti hyväksytty nestekaasuletku on väriltään oranssi, ja siinä on EN-merkintä sekä valmistusvuosi. Tarkista, ettei letku tai liittimet vuoda. Tiiviyden voi varmistaa esimerkiksi saippuavesiliuoksella. Käytä vain sellaisia nestekaasulaitteita, joissa on CE-merkintä Silloin grilli tai liesi vastaa EU:n laatuvaatimuksia.

Älä säilytä grillatessa nestekaasupulloa grillin alla, vaan siirrä se sivulle. Muista aina sulkea kaasupullon venttiili käytön jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Säilytä nestekaasupulloa aina pystyasennossa. Jos pullo on vaakatasossa, sen paineen tasaamiseen suunniteltu varo-venttiili ei toimi oikealla tavalla. Pahimmassa tapauksessa pullo voi räjähtää. Kotona tai kesämökillä saa säilyttää enintään 25 kg nestekaasua. Pulloa ei saa säilyttää kellarissa tai ullakolla. Nestekaasua voi säilyttää sisätiloissa, autotallissa, ulko-varastossa tai sen kaltaisissa paikoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koska nestekaasu on paineastiassa, sen lämpötila ei saa nousta yli 50 asteen, eli sitä ei saa jättää paahteiselle parvekkeelle tai seinustalle.

 Teksti Outi Tuohimaa, kuva Arto Vuohelainen

Sisältö jatkuu mainoksen alla