Malmin seurakunnan pappi Meri Ala-Kokko, 41, asuu Helsingissä miehensä ja 6-vuotiaan tyttärensä Zozon kanssa. Kuminauha on Merin minikuntosali ja kulkee kätevästi mukana kassissa. "Saan vahvistettua käsien lihaksia ja teen selän kiertoliikkeitä."
Malmin seurakunnan pappi Meri Ala-Kokko, 41, asuu Helsingissä miehensä ja 6-vuotiaan tyttärensä Zozon kanssa. Kuminauha on Merin minikuntosali ja kulkee kätevästi mukana kassissa. "Saan vahvistettua käsien lihaksia ja teen selän kiertoliikkeitä."

Liikkua voi vaikka minuutti kerrallaan. Kun pappi Meri Ala-Kokolla, 41, on puheluiden välissä tauko, hän kiepahtaa lankkuasentoon toimiston lattialle.

"Kun päivystän työssäni pappina, seurakuntalaisten puheluiden välillä voi tulla odottelua. Silloin jumppailen ja saatan vaikka lankuttaa: menen vatsalleni toimiston lattialle, jännitän käsivarret ja keskivartalon, kohottaudun ja pidän asennon. Yritän pysyä siinä, kunnes polttaa kunnolla. Kun puhelin soi, tietenkin keskeytän.

Tauko töiden lomassa on sopiva hetki liikkumiseen.

Työkaverit ovat tottuneet siihen, että palaverien aikana hytkyttelen jumppapallon päällä. Välillä nousen seisomaan ja venyttelemään selkää, kylkiä ja käsiä.

Saarnoja valmistelen usein seisten ja kävellen. Kotona telkkaria katsoessa teen peppu- ja vatsalihasliikkeitä.

Usein olen saapunut pyörällä hautajaisiin papinpuku goretex-asun alla.

Pyöräilen kaikki mahdolliset matkat, kun menen seurakuntalaisen kotiin ristiäisiä tai häitä suunnittelemaan. Talvella pyörässäni on nastarenkaat. Olen hankkinut kitaran, joka on niin pieni, että voin kuljettaa sitä mukanani pyörän päällä.

Usein olen saapunut pyörällä hautajaisiin papinpuku goretex-asun alla."

Pää ja selkä kuntoon

"Päivittäisistä pienistä hetkistäni kertyy viikossa viidestä kymmeneen tuntia liikuntaa. Jaksamiseni kannalta liike on välttämätöntä. Liikunta myös helpottaa luovaa työtä. Sen avulla saan aivot toimimaan.

Selkäni alkoi oireilla parikymppisenä. Välilevyn pullistuma, kuului diagnoosi. Se oli saanut alkunsa remppahommista, kun asensin kotiin laminaattilattiaa.
Selkä leikattiin. Muistoksi jäi selän ajoittainen oikuttelu ja hermokipu, joka uhkaa, jos en liiku tarpeeksi.

Meri Ala-Kokko sai Amsterdminmatkalta idean. "On mukava huomata, kuinka vastaantulijat ilahtuivat nähdessään kukilla koristellun pyöräni."
Meri Ala-Kokko sai Amsterdminmatkalta idean. "On mukava huomata, kuinka vastaantulijat ilahtuivat nähdessään kukilla koristellun pyöräni."

Hyötyliikunnan lisäksi vesijuoksen ja harrastan Suomessa kehitettyä terveysliikuntaa asahia. Lisäksi hiihdän, käyn salilla ja sauvakävelen sekä teen kickbikella eli potkupyörällä hikipyrähdyksiä."

Apostolin kyydillä

"Näin keski-iässä kiireettömyys ja hyvinvointi ovat alkaneet kiinnostaa aiempaa enemmän. Teen läsnäoloharjoituksia, mindfulnessia. Kun elämä tuntuu raskaalta, kuvittelen itseni sketsihahmoksi oman elämäni komediassa. Se helpottaa.

Kaksi vuotta sitten sairastuin. Sain komplikaatioita päiväkirurgiassa tehdystä rutiinitoimenpiteestä ja tuli paha jälkitulehdus. Jouduin olemaan pitkiä aikoja sairaalassa, ja olin sairauslomalla monta kuukautta.

Töihin palatessani olin niin huonossa kunnossa, että hengästyin sadan metrin kävelystä.

Yritän olla vatvomatta asioita enkä enää rutise huonosta säästä. Olen myös hyvä nauttimaan ruuasta.

Tervehdyttyäni olen opetellut katsomaan maailmaa vähän rennommin. Yritän olla vatvomatta asioita enkä enää rutise huonosta säästä. Olen myös hyvä nauttimaan ruuasta. Muutama kilo olisi hyvä saada pois, polvet rasittuisivat vähemmän.

Uusi arkiliikunta-ajatukseni liittyy työhön. Olisi hienoa voida liikkua töitä tehdessä myös seurakuntalaisten kanssa. Olen suunnittelut Apostolin kyydillä -ryhmää, jossa tehtäisiin yhdessä pieni kävelylenkki ja juteltaisiin asioista maan ja taivaan välillä. Saippuaa ja sielunhoitoa -ryhmä voisi olla avantosaunassa."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2017.

Merin päivä

 • Lapsen kanssa kävellen päiväkotiin, rappuja ylös alas. Liikuntaa 30 minuuttia.
 • Töitä tietokoneella ja pyörällä uimahallille. Ideoimme lasten kirkkohetkiä työkaverin kanssa harrastaen samalla 40 minuuttia vesijuoksua.
 • Kokouksen lomassa venyttelyä noin 10 minuuttia.
 • Lounas kirkolla.
 • Vierailu koulussa, neljä kilometriä pyöräilyä.
 • Kahvia ja pullaa kirkolla, rupattelua.
 • Kastekeskustelu seurakuntalaisen kotona. Kävelyä 20 minuuttia.
 • Pyörällä päiväkotiin ja taas hikoilua rappusissa.
 • Lapsen kanssa lumitöitä ja pihan hiekoitusta.
 • Soitto äidille, kävelen puhuessani ympyrää.
 • Sohvalla makoilua, kun mies tekee ruokaa.
 • Sielunhoitopuhelu seurakuntalaiselle, kävelen puhuessani 20 minuuttia.
 • Pyykinpesua, vatsalihasliikkeitä, lankutusta ja venyttelyä tv:n edessä.

Ihminen, joka liikuttuu herkästi, kokee syvästi elämää. Siksi kyyneleitä ei kannata nolostella.

Tanssikoulun esitys alkaa. Lapsi tulee lavalle taitavana ja iloisena. Ylpeys ja onni valtaavat mielen. Silmät kostuvat, pala nousee kurkkuun ja rintaa puristaa. Alkaa itkettää. Taas.

Töissä harmin kyyneleet kihoavat silmiin, kun asiakas vastaa tylysti. Kotona itkettävät lattialle jääneet sukat ja niistä noussut riita. Kun kaveri kertoo erostaan, myötätunnon kyyneleet valuvat pitkin poskia.

Olenko liian herkkä, kun itken paljon?

”On arveltu, että murheisiin liittyvä stressi ikään kuin valuu meistä ulos kyyneltemme mukana.”

Et, lohduttaa psykologi, psykoterapeutti Kati Raikamo. Hän kertoo, että itkulla on tarkoituksensa: se oikeasti helpottaa oloa.

”Kyyneleistä on mitattu stressihormonia ja muita hormoneja. On arveltu, että murheisiin liittyvä stressi ikään kuin valuu meistä ulos kyyneltemme mukana, ja huolet pienenevät”, Raikamo sanoo.

Sitä paitsi itkeminen kertoo tunteista. Siitä, että pystyy tuntemaan jotain niin suurta, että se liikuttaa.

”Liikuttunut ihminen kokee syvästi elämää.”

Itke, kun itkettää

Joskus oma tai toisen itku kuitenkin hävettää. Se on Raikamon mukaan ihan ymmärrettävää. Syy häpeän tunteeseen löytyy historiastamme.

”Meillä on ihannoitu sitä, että hallitsee itseään ja varsinkin tunteitaan. Ajatellaan, että ihminen on vahva, jos mikään ei kosketa.”

Häpeän tunne voi tulla myös siitä, miten itkuumme on aiemmin suhtauduttu. Miten vanhempasi käyttäytyivät, kun itkit?

Saa itkeä, kun itkettää. Tunteilla on alku, keskikohta ja loppu.

Suomessa on ollut viime vuosikymmeniin asti tavallista kasvattaa lapsi niin sanotulla Siperia opettaa -tyylillä. Usein jo pienelle lapselle sanotaan, että älä itke, tämä ei ole itkun asia.

”Esimerkiksi koulukiusattua saatetaan neuvoa, ettei kannata näyttää harmiaan, jotta kiusaaja ei saa lisää vettä myllyyn. Miksei ihminen saa näyttää, että satuttaminen sattuu?” Raikamo kysyy.

Hän neuvoo, että saa itkeä, kun itkettää: Tunteilla on alku, keskikohta ja loppu. Kun kohtaa tunteen, se menee nopeammin ohi. Kahvilassa, bussissa ja työpaikallakin saa itkeä.

”Jos on esimerkiksi kokenut menetyksen, ei surua tarvitse jättää kotiin, jotta voisi lähteä taas töihin.”

Itkemisen synnyttämään häpeäntunteeseen voi auttaa sama kuin jännittämiseen: kun asiasta puhuu, olo helpottaa. Jos omat kyyneleet hävettävät, kannattaa sanoa vaikka, että minua nyt vähän itkettää tai että kylläpäs nyt liikuttaa.

Joskus voi pidätellä

Joskus vaikkapa töissä voi tuntua turvallisemmalta pidättää itkua kuin antaa sen tulla. Raikamon mielestä sellaisessa tilanteessa voi ajatella, että palaa asiaan myöhemmin. Itkeä voi vaikka illalla, kun avautuu tilanteesta puolisolle tai ystävälle.

Tunne kannattaa joka tapauksessa kohdata, eikä sysätä sitä kokonaan syrjään.

Kyyneleitä voi pidätellä siten, että suuntaa huo­mion muihin asioihin. Jos pelkää, että kyyneleet estävät lapsen tanssiesityksen näkemisen, voi aluksi keskittyä hetken vaikka kameraan ja ottaa muutaman kuvan. Silloin pystyy ehkä katsomaan loppuesityksen ilman itkua.

Huomion voi suunnata toisaalle ihan pienilläkin asioilla. Joskus esimerkiksi käsien yhteen puristaminen tai itsensä koskettaminen käsivarteen auttaa.

”Se on ikään kuin läsnäoloharjoitus”, Raikamo sanoo.

Ei ole olemassa oikeaa tai väärää itkuherkkyyttä.

Myös toisinpäin voi olla. Entä jos haluaa itkun pidättämisen sijaan opetella itkemään?

”Ensin voi miettiä, mistä johtuu, ettei anna itselleen lupaa itkeä. Onko kotona kielletty itkemästä? Sitten kannattaa alkaa tunnistaa tilanteet, joissa liikuttuu. Silloin voi tietoisesti sanoa itselleen, että tämä on ok, saan liikuttua. Seuraavaksi voi pysähtyä tarkkailemaan, miltä itkun merkit itsessä tuntuvat. Miltä rinnassa tuntuu? Kostuvatko silmät?”

Ihmisten luonteet ovat erilaisia. Toisia itkettää herkemmin kuin toisia. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää itkuherkkyyttä.

”Mutta jos itkee herkästi, tietää ainakin aistivansa herkästi elämää.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2018.

Salli itsesi olla herkkä

1

Pysähdy

Huomaa tunne. Puristaako rintaa, nouseeko pala kurkkuun, alkaako ääni väristä?

2

Konkretisoi

Tarkastele tunnetta. Minkä muotoinen se on? Kivi rinnassa tai jokin hahmo?

3

Nimeä

Tunne on helpompi hyväksyä, kun sillä on nimi. Onko se suru, ilo, kiukku, inho, häpeä?

4

Anna lupa

Kaikki tuntevat ikäviäkin tunteita. Sano itsellesi, että mikään tunne ei ole väärä.

5

Anna tapahtua

Miltä kyyneleet tuntuvat, kun ne valuvat pitkin poskia? Millaiseksi olosi muuttuu?

Eron jälkeen tärkeintä ei ole sinun eikä minun vaan meidän lapsemme etu. Käyttäydy siksi kuin aikuinen ja tue lasta siinä, että hänellä olisi kaksi hyvää ja läheistä vanhempaa.

Vaikka parisuhde päättyisi eroon, puoliso pysyy osana omaa elämää, jos on yhteisiä lapsia. Entisestä puolisostaan voi mielessään ajatella vaikka mitä, mutta vanhemmuuteen kuuluu tahto antaa lapsilleen parasta – siis mieluiten kaksi hyvää vanhempaa ja läheinen suhde kumpaankin.

Lapsiin ja perheisiin erikoistunut psykologi Leea Mattila kertoo seitsemän ohjetta eroaville ja eronneille vanhemmille.

 1. Mieti lapsen etua. Ei sitä, mikä on aikuisille miellyttävintä tai mikä helpottaisi omaa oloa.
 2. Anna lapsen rakastaa myös toista vanhempaansa. Tue häntä siinä. Heidän hyvä suhteensa ei ole sinulta pois vaan lapselle arvokas asia.
 3. Hyväksy, että lapsi kaipaa toista vanhempaansa. Se ei tarkoita, että hän ei haluaisi olla myös sinun kanssasi.
 4. Puhu kunnioittavasti lapsen toisesta vanhemmasta. Jos se on mahdotonta, älä ainakaan hauku lapsen toista vanhempaa lapselle äläkä anna muidenkaan moittia lapsen kuullen. Jos arvostelee lapsen toista vanhempaa, arvostelee myös lapsen identiteettiä – sitä, mitä lapsi on. Jos lapsi kokee olevansa mielestäsi surkean isän tai huonon äidin lapsi, hän saattaa ajatella olevansa vähän surkea tai huono itsekin.
 5. Älä aja lastasi vaikenemaan osasta elämäänsä. Lapset ovat lojaaleja molemmille vanhemmilleen. Yksi halveksiva katse tai tuhahdus voi saada lapsen olemaan hiljaa siitä, mitä hän on tehnyt toisen vanhempansa kanssa. Myös toisen vanhemman tai toisen kodin asioista utelu saattaa aiheuttaa saman. Jos lapselle tulee halu suojella vanhempia toisiltaan, hän voi sulkea suunsa.
 6. Käyttäydy kuin aikuinen. Jos toinen vanhempi ei mielestäsi tee niin, tee silti itse. Ole lapselle esimerkkinä, kuinka vaikeissakin tilanteissa käyttäydytään.
 7. Vanhemmuus ei pääty eroon. Voit erota puolisosta, mutta yhteinen vanhemmuus jatkuu. Vaikka exä olisi mielestäsi ollut ikävä puolisona, hän voi olla erinomainen vanhempana. Lue uudelleen listan kohta 1: Mieti lapsen etua. Lapsen etu on, että tuet myös hänen ja toisen vanhemman keskinäistä suhdetta. Lapsen etu on, että hänen vanhempansa pystyvät keskustelemaan asiallisesti yhdessä lapseen liittyvistä asioista.