Tuomo Kinnunen  on 53-vuotias psyko-, pari- ja perheterapeutti. Hänen mielestään hyvä parisuhde on sellainen, joka tuntuu molemmista hyvältä. Rajana on vain Suomen laki ja se, että arvostaa toista.
Tuomo Kinnunen on 53-vuotias psyko-, pari- ja perheterapeutti. Hänen mielestään hyvä parisuhde on sellainen, joka tuntuu molemmista hyvältä. Rajana on vain Suomen laki ja se, että arvostaa toista.

Parisuhteessa ei aina tarvitse olla niin kamalan kummoista. Hyvää kumppanuutta on sekin, että toinen kysyy, mitä kaupasta tuodaan ja miten työpäivä meni. Lue terapeutti Tuomo Kinnusen teesit.

Suhteelta vaaditaan liikaa.

”Facebook ja muu sosiaalinen media luovat kuvaa, että kaiken täytyy olla jatkuvasti mahtavaa, suurta ja hienoa. Oma tavallinen arki alkaa tuntua mitättömältä, kun muiden elämästä näkee vain huolella valittuja välähdyksiä. Niiden perusteella hyvä suhde sisältää pakahduttavia tunteita, yllätyksiä, ainutlaatuisia hetkiä ja upeaa seksiä.

Monelle tulee olo, että en pysty samanlaiseen ja pitäisikö itselläkin olla paremmin. Ei kannata vertailla. Ei muillakaan oikeasti aina niin kummoista ole, eikä tarvitsekaan. Parisuhteelta vaaditaan helposti liikaa.”

Onnellinen suhde voi olla värikäs ja täynnä intohimoa tai harmaampi ja tasaisempi.

Laatuaika on yliarvostettua.

”Hyvä parisuhde on sellainen, joka tuntuu molemmista hyvältä. Rajana on vain Suomen laki ja se, että arvostaa toista. Siinä kaikki. Onnellinen suhde voi olla värikäs ja täynnä intohimoa tai harmaampi ja tasaisempi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos kumppanin kanssa ei jaksa käydä syvällisiä keskusteluja työpäivän jälkeen tai harrastaa yhdessä joka ilta, on ihan OK lojua sohvalla vierekkäin. Hyvää kumppanuutta on sekin, että toinen kysyy, mitä kaupasta tuodaan ja miten työpäivä meni. Usein korostetaan liikaa parisuhteen laatuaikaa ja juhlaa eikä muisteta arjen arvoa.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kipinä muuttaa muotoaan.

”Monet haikailevat suhteensa alkuaikojen intohimon ja kipinän perään. Saatetaan jopa ajatella, että suhde on huono, koska samanlaista hehkua ja hullaantumista ei enää ole. Alun kipinän kaipaamisen sijaan pitäisi ajatella, että kipinä muuttaa muotoaan.

Parisuhteen kipinä voi olla monenlainen. Olisi hienoa, että se olisi jotakin, mikä tuo jokaiseen päivään pientä kutinaa. Jonkinlainen salaperäinen jännite, joka pohjimmiltaan erottaa parisuhteen ystävyydestä ja tekee siitä ainutlaatuisen.

On henkistä väkivaltaa, jos aiheuttaa toiselle jatkuvasti vajavaisen olon.

Kipinä voi olla lempeä ja hyväksyvä katse ja tunne siitä, että on rakastettu. Yksi asiakkaani kertoi, että kumppanin kuuden sekunnin halaus voi pelastaa hänen päivänsä.”

Tärkeintä on kunnioittaa toista.

”Kun suhde on muuttunut vakaaksi kumppanuudeksi, on jo tutustunut toiseen, samoin itseensä. On turvallista tietää, että kumppani sietää ja kestää minua.

Rakkautta täytyy tietysti olla, mutta parisuhteen perusta on kunnioitus. Hyvässä suhteessa kumpikaan ei tee toiselle sellaista oloa, että olet muuten kiva, mutta voisit vähän muuttua siinä ja siinä asiassa. On henkistä väkivaltaa, jos aiheuttaa toiselle jatkuvasti vajavaisen olon.”

Voi ajatella, että meidän arjen harmautemme on timanttia, oikea aarre.

Tavallisuus ei ole kirosana.

”Ihmiset häpeilevät suhteensa harmautta liian usein. Ei tavallisuus ole kirosana. Nolostelun sijaan voi ajatella, että meidän arjen harmautemme on timanttia, oikea aarre.

Joskus muille voisi oikein kehaista, että minä ja kumppani viihdymme toistemme kanssa ja se on kivaa ja riittää. Makaronilaatikko hyvässä seurassa voi olla parempaa kuin Instagramiin kuvattu yllätysdinneri loistoravintolassa.

Vertaan usein suhteen alkamista siihen, että kaksi ihmistä purjehtii laivalla ja löytää uuden mantereen. Manner on heidän parisuhteensa, ja siellä aletaan varovasti selvittää, mitä juuri he tarvitsevat onneensa. Jokainen on oman suhteensa paras asiantuntija.”

Vierailija

Niinhän se just on! Kaks ihmistä tietää mitä tahtoo toisiltaan, turha siinä kaverien tai kaverienkaverien ruveta mussuttamaan. Joskus voi olla erimielisyyksiä,voidaan jopa erota vähäks aikaa, vähän puhutaan paskaa toisistaan toisilleen, mut edelleenkään ei edes ne toisen kaverit tiedä mitä se näkee siinä kamalassa ämmässä. Se kun vaan yksinkertaisesti on niiden kahden asia. Ja joku koiranvihaajapotkijainsinööri voi saada niitten välille jotain erimielisyyttä asiasta, kunnei ne sen paskamökkinaapurin takia oo voinu käydä neljään vuoteen mökillään.

  • ylös 26
  • alas 7
Sisältö jatkuu mainoksen alla