Toinen kertoo rakkaudestaan tamppaamalla matot, toinen kaipaa korvaan kuiskittuja lemmensanoja. Itseään ja kumppania ymmärtää paremmin, kun tunnistaa rakkauden eri kielet.

Lumen kolaaminen. Vatkaimen ostaminen joululahjaksi. Ruuasta kiittäminen. Nätiksi kehuminen. Whatsapp-viesti ilman mitään asiaa. Lasten vieminen pesäpallotreeneihin. Halaus. Elokuvaillan ehdottaminen. Suosikkijugurtin tuominen kaupasta.

Näitä kaikkia asioita yhdistää se, että ne saattavat kertoa rakkaudesta, sanovat parisuhderyhmien ohjaajat Minna ja Risto Jyrkkä.

Heidän mukaansa rakkaudella voidaan ajatella olevan viisi kieltä. Se, mitä rakkauden kieltä kumppani puhuu, kertoo siitä, minkä hän kokee rakastavaksi eleeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Parit puhuvat harvoin samaa rakkauden kieltä. Olemme suhteessa erilaisia ja arvostamme eri asioita. On tavallista, että toimimme tavalla, joka meille merkitsee rakkautta, mutta jonka kumppani voi ymmärtää eri tavalla", Minna Jyrkkä kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rakkauden kieliä puhuessaan kumpikaan ole toista enempää oikeassa tai väärässä, tärkeämpi tai merkityksettömämpi.

Rakkauden viisi kieltä

1. Myönteisten sanojen kieli.

Jollekin puhuminen on helppoa, toiselle ei. Myönteiset sanat tukevat kumppanin itsetuntoa ja kokemusta omasta erityislaatuisuudesta. Sanat voivat liittyä omaan persoonaan, siihen, kuinka ihana on toisen silmissä. Yhtä hyvin ne voivat olla vaikkapa kehuja ja kiitosta tehdystä työstä.

2. Lempeiden palvelusten kieli.

Joidenkin on helpompi tehdä kuin puhua. Vessan siivoaminen, saunan lämmittäminen tai pyykkien ripustaminen voi olla rakkauden teko. Joskus voi olla vaikeaa nähdä jokin kotityö palvelukseksi toista kohtaan – ennen kuin muistaa rakkauden eri kielet.

3. Yhteisen ajan kieli.

Yhteisen ajan löytäminen ja siitä sopiminen on yksi yleisimmistä haasteista parisuhteen tai puolisoiden iästä ja elämänvaiheesta riippumatta. Useimmiten aikaa löytyy, kun vain tarpeeksi sinnikkäästi sumplitaan. Aika voi olla juuri teille sopivaa: sohvaoleilua, treffiviikonloppu, iltakahvit tai jotain ihan muuta.

4. Rakkauden lahjojen kieli.

Pieni muistaminen voi onnistua luonnostaan tai olla opeteltava taito muiden joukossa. Lahja osoittaa saajalleen, että toinen on ajatellut häntä ja pitää häntä tärkeänä. Lahjan ei tarvitse olla suuri, se voi olla vaikka kaupasta tuotu lempisuklaapatukka. Joskus yhteinen aika voi olla kaikkein arvokkain lahja.

5. Fyysisen kosketuksen kieli.

Sille, joka puhuu kosketuksen kieltä, fyysinen kosketus voi merkitä paljon enemmän kuin sanat. Kosketuksella on paljon eri vivahteita: hipaisu arjessa ihan ohimennen, enemmän kipinää sisältävä hyväily.

Entä, jos puhumme eri kieliä?

Vanha tarina kertoo naisesta, joka motkotti miehelleen: ”Etkö sinä rakasta minua enää?”

Mies totesi rauhallisesti: ”Miten niin en rakasta, rakensinhan meille talonkin!”

Minna ja Risto Jyrkän mielestä tarina on osuva esimerkki tilanteesta, jossa rakkauden kielet eivät kohtaa.

Jokainen osoittaa rakkauttaan siten kuin on oppinut.

”Jos itse kaipaat kuulla rakkauden sanoja, kerrot niitä todennäköisesti myös kumppanillesi. Jos kumppani kaipaakin tekoja, puhe voi tuntua pelkältä sanahelinältä", Risto Jyrkkä toteaa.

Luulet osoittavasi toiselle rakkautta, mutta toinen ei kuule tai ymmärrä.

Jokainen osoittaa rakkauttaan siten kuin hän on oppinut – eikä aina siten kuin kumppani toivoisi. Jos jäät toistuvasti paitsi toivomistasi ja tarvitsemistasi rakkaudenosoituksista, voit tuntea, että sinua ei rakasteta.

Toisen kieltä oppii kuuntelemalla

Ymmärtääkseen kumppania paremmin kannattaa ensin kuvitella tilanne, jossa toinen puhuu täysin tuntematonta kieltä.

Emme saa selville, mitä hän tarkoittaa. Puhuja ei saa viestiään perille. Syntyy väärinkäsityksiä.

Voimme olla monikielisiä. Elämäntilanne vaikuttaa siihen, mitkä kielet ovat käytössä.

”Voimme kuitenkin yrittää ymmärtää toisen kieltä, jos olemme avoimia. Älä oleta asioita, vaan kysy ja keskustele asiasta kumppanisi kanssa. Tärkeintä on halu oppia”, Minna Jyrkkä sanoo.

Saatko viestisi perille? Jos toimit näin, kokeeko kumppanisi itsensä rakastetuksi? Toimiiko sama toisinpäin? Mikä on kumppanisi tapa kertoa rakkaudesta?

”Yhtä tärkeintä kieltä ei välttämättä ole. Esimerkiksi elämäntilanne vaikuttaa siihen, mitkä kielet ovat vahvimmin käytössä. Voimme olla siis monikielisiä.”

Yksi ihmisen perustarpeista on tulla hyväksytyksi ja parisuhteessa vielä erityisesti: tulla rakastetuksi.

Siksi kannattaa kuulostella tarkkaan, mitä kumppani oikeasti sanoo, jos hän raivaa tiskipöydän sinä iltana, kun olet väsynyt.

Asiantuntijoina parisuhderyhmien ohjaajat Minna ja Risto Jyrkkä.

Vierailija

"Vanha tarina kertoo naisesta, joka motkotti miehelleen: ”Etkö sinä rakasta minua enää?”"

Asian voisi muotoilla myös näin: Vanha tarina kertoo naisesta, joka kysyi mieheltään...

  • ylös 16
  • alas 10
Vierailija

Kyllä vain on monenlaisia asoita ja tapoja välittää  toisesta ja kun yhteinen kieli löytyy , se on iloa ja huumoria ja enimmiten ihanaa elämää parantuen vain edelleen. Elämä on ihanaa kun sen oikein oivaltaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla