Hyvä ensivaikutelma ei takaa hyvää suhdetta, muistuttaa psykoterapeutti.
Hyvä ensivaikutelma ei takaa hyvää suhdetta, muistuttaa psykoterapeutti.

Sanotaan, että ensivaikutelma syntyy sekunneissa ja sitä on vaikea muuttaa. Miksi annamme ensivaikutelmalle niin paljon arvoa ja kannattaako se?

Ensitreffit alttarilla -sarjassa parisuhteen asiantuntijat saattavat yhteen sinkkuja, joiden he ajattelevat sopivan toisilleen. Parit kohtaavat ensimmäisen kerran alttarilla, ja kotikatsomoissa jännitetään: Onko ilmassa kauhua vai kiinnostusta? Roihahtaako rakkaus?

Tälläkin kaudella nähtiin monenlaisia ensireaktioita: Rosan ja Eetun välillä kipinöi heti, Miina ja Heikki tunnustelivat varovaisemmin. Kun Heikki sanoi epäilevänsä Miinan tatuointeja ja tyyliä, katsojat tuohtuivat: Tuosta ei tule mitään.

Sarjan edetessä Heikki ja Miina ovat löytäneet yhteisen sävelen ja heidän kemiansa on hurmannut katsojat. Rosalla ja Eetulla alun innostus on puolestaan vaihtunut epävarmuudeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miksi annamme ensivaikutelmalle niin suuren painoarvon – ja kannattaako se?

”Tiedetään, että ihmiset tekevät hyvin nopeasti arvioita toisten ihmisten luotettavuudesta. Nopea arvio voi olla oikea, mutta myös täysin väärä. Suhtautuisin ensivaikutelmiin vähän varovasti”, sanoo Väestöliiton psykoterapeutti Lotta Heiskanen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Ensivaikutelmaa olisi hyvä päivittää. Mitä ihmisestä tulee esiin, kun tuntee pidempään?”

Hän muistuttaa, että hyvä ensivaikutelma ei välttämättä johda hyvään suhteeseen – eikä huono huonoon. Siksi sen varaan ei kannata rakentaa kovin jyrkkiä näkemyksiä toisesta.

”Nopeisiin arvioihin saattaa sisältyä paljon virhepäätelmiä ja yleistyksiä. Ensivaikutelmaa olisi hyvä päivittää ja olla utelias toista kohtaan. Mitä ihmisestä tulee esiin, kun tuntee pidempään?” Heiskanen sanoo.

”On paljon hirveän hyviä ja kultaisia kumppaniehdokkaita, jotka ovat vaikka niin ujoja, etteivät he pysty antamaan ensitreffien ensisekunneilla itsestään mitään muuta kuin jännitystä ja pelkoa. Heidän parhaat puolensa pääsevät esiin vasta pidemmällä tutustumisella.”

Toiveet heijastuvat toiseen

Ihmiset kaipaavat ympärilleen läheisiä, merkityksellisiä ihmissuhteita, ja siksi rakkauden etsintään latautuu paljon toiveita.

”Jos on ollut pitkään yksin, toivotaan, että vihdoinkin tulisi se oikea, joka korjaisi ja tyydyttäisi ja antaisi rakkautta”, Heiskanen sanoo.

Olenko rakastunut toiseen sellaisena kuin hän on vai omaan fantasiaani hänestä?

”Alussa toista ihaillaan intensiivisesti ja ajatellaan, että juuri tämä ihminen on vastaus toiveisiini. Kun suhde syvenee, tulee realistisempi tutustumisen vaihe. Paljastuu ärsyttäviä piirteitä, joiden kanssa on hankalampi tulla toimeen.”

Tässä vaiheessa suhde joutuu todelliseen testiin. Olenko rakastunut toiseen sellaisena kuin hän on vai omaan fantasiaani hänestä? Katsonko häntä omien toiveideni ja ominaisuuksieni läpi?

”Toisen ihmisen erilaisuutta on usein vaikea hahmottaa. Ihmiset ovat taipuvaisia ajattelemaan, että koska minä ajattelen näin, tuolla toisellakin on varmaan samanlainen taipumus ajatella.”

Jalat alta -efekti ei takaa onnea

Olemme tottuneet kuulemaan, kuinka tärkeää hyvän ensivaikutelman antaminen on. Kun sen on kerran antanut, sitä ei voi muuttaa, väitetään.

”Myös turvattomuuteen ja epävarmuuteen voi liittyä hirveän suurta intohimoa.”

Heiskasen mukaan jokainen voisi opetella lempeyttä muita kohtaan ja luopua liioista kulttuurin luomista paineista ja uskomuksista.

”Länsimaissa on ajatus, että romanttinen rakkaus syntyy ensisilmäyksellä ja jossakin on se oikea”, Heiskanen sanoo.

”Onnellisen suhteen alkamiselle ei ole yhtä oikeaa tapaa. Tunteen voima, se jalat alta -efekti, ei ole tae suhteen onnellisuudesta. Myös suureen turvattomuuteen, epävarmuuteen ja epätoivoiseen suhdetilanteeseen voi liittyä hirveän suurta intohimoa.”

Jalat alta -efektin sijaan onnellinen suhde rakentuu monista muista asioista. Esimerkiksi sitä, voiko toiseen tukeutua ja luottaa. Tulevatko molemmat kuulluiksi omina itsenään? Pystytäänkö suhteessa vastaamaan riittävästi kummankin tarpeisiin? Miten ristiriidoista selvitään?

Sisältö jatkuu mainoksen alla