Suorittaminen voi olla suojakuori, jonka avulla ihminen peittää todellisia tunteitaan. Siksi kannattaa opetella, että kohtuullinen ahkeruus riittää.

Nyky-yhteiskunta arvostaa suorittamista: työelämän saavutuksia, ahkeruutta, joustamista, venymistä ja itsensä likoon laittamista.

Laiska lepää.

Täysi kalenteri on hyvän ihmisen mittari.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suorittaminen ei rajoitu vain työpaikoille. Myös koti voi olla suorittamisen näyttämö:

Kenellä on siisteintä?

Kenellä syödään joka päivä itse tehtyä ruokaa?

Kuka ehtii joka ilta jumppaan?

Liika suorittaminen voi kuitenkin olla suojakuori, sanoo psykologi Heli Heiskanen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Tarkoitan suojakuorilla erilaisia rooleja ja tapoja, joiden avulla ihminen peittää aitoja tunteitaan. Suorittamisen suojakuori on näistä yleisimpiä."

Suoritatko ihmissuhteita?

Suorittamisen suojakuori ilmenee jatkuvana tekemisenä ja touhuamisena. Siinä tehtäviä ja velvollisuuksia suoritetaan tehokkaasti pois seuraavan tehtävän alta.

"Jopa ihmissuhteita saatetaan suorittaa velvollisuuden tunteen ajamana", Heiskanen sanoo.

Suorittaminen muuttuu suojakuoreksi siinä vaiheessa, kun siihen liittyy uhrautumista ja pakonomaista velvollisuudentuntoa.

Moni harhailee tekemättömissä asioissa.

"Suorittaja saattaa olla hyvin väsynyt tai kokea sisäistä tyhjyyttä ja tyytymättömyyttä. Silloin tekemisissään ei ole läsnä. Mieli harhailee tekemättömissä asioissa samalla, kun keho suorittaa."

Suorittajasta näkyy vain toimelias ulkokuori. Todelliset tunteet jäävät piiloon.

Monelle suorittamisesta ja onnistumisista on tullut oman arvon mitta.

Suojakuoresta on myös apua

Pahimmillaan suojakuori kuormittaa ja luo panssarin itsen ja muiden välille. Rajoittavia suojakuoria onkin viisasta purkaa.

"Suojakuoren purkaminen ei ole helppoa eikä nopeaa. Se on kuitenkin mahdollista. Suojakuoren voi kääntää vahvuudeksi", Heli Heiskanen sanoo.

Suorittajakin voi oppia lepäämään.

Suojakuori muuttuu vahvuudeksi, kun sitä käyttää joustavasti eri tarpeiden ja tilanteiden mukaan. Silloin suorittaminen ei ole asia, johon turvautua kaikessa vaan tapa toimia silloin, kun tehokkuutta tarvitaan.

Kun suorittaminen on vahvuus, suorittaja osaa myös levätä ja rentoutua. Suorittaminen ei enää ole väkisin puurtamista tai täydellisyyden vaatimusta.

Silloin suorittaja uskaltaa ajatella: Voin hoitaa asioita tehokkaasti, mutta se on oma valintani, ei suorittamisen pakko.  Kohtuullinen ahkeruus riittää.
Minulla on lupa kuunnella itseäni ja omia voimavarojani. Voin valita joustavasti, mihin suuntaan vastuuntuntoni.

Asiantuntijana psykologi ja kouluttaja Heli Heiskanen. Heiskanen kertoo kirjassaan Herkkyyden voima -opas omannäköiseen elämään ihmisissä tunnistamistaan suojakuorista erityisesti erityisherkkien ihmisten kannalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla