75 prosenttia KK:n nettikyselyyn vastanneista sanoo puolisonsa olevan liikaa kiinni äidissään. Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä löysätä napanuoraa.

Ovi kävi. Kukahan meille tulee? Ai, anoppi. Omilla avaimillaan.

Puolison puhelin piippaa vielä illalla sängyssä, ei kai hänellä ole toista naista? Ei, vaan se ensimmäinen: oma äiti.

Kaikkeen puuttuva anoppi on vanha vakiovitsi, mutta monessa perheessä tilanne on tuttu, eikä se naurata yhtään. Psykoterapeutti, erikoistason perheterapeutti Jenni Huhtala kertoo, että puolison liian tiivis suhde vanhempiinsa nousee asiakkaiden kanssa esiin melko usein.

"Äidit ovat perinteisesti olleet lapsien ensisijaisia huoltajia, ja ehkä siksi riippuvuussuhde syntyy äitiin useammin kuin isään. Mutta myös dominoiva isä voi olla kolmantena pyöränä pariskunnan perhe-elämässä", Huhtala sanoo.

75 % KK:n nettikyselyyn vastanneista sanoo puolisonsa olevan liikaa kiinni äidissään.

Se, että puoliso tuntuu välittävän enemmän vanhempansa kuin puolisonsa tunteista, herättää kiukkua, ohitetuksi tulemisen tunnetta ja mustasukkaisuutta. Äitiin tukeutuminen loukkaa erityisesti vaimoja, koska he jäävät toisen naisen varjoon.

Muista turvaväli

Kun aikuinen on liian kiinni vanhemmissaan, hän on luultavasti yhä kiinni lapsuudessaan. Suhde vanhempiin on voinut olla oikein hyvä, mutta eriytyminen on jäänyt puolitiehen. Tai sitten suhteessa on ollut jotakin, joka on saanut lapsen tai vanhemman tukeutumaan toisiinsa liikaa.

"Yksinäisellä tai vahvaan kontrolliin tottuneella lapsella on muita suurempi riski ripustautua vanhempiinsa. Silloin alkaa helposti elää vanhempiensa toiveiden mukaista elämää", Jenni Huhtala sanoo.

Itse vanhempana kannattaa kysyä itseltään, onko valmis antamaan lapsensa valita – myös väärin. Jos aikuistuvan tai aikuisen lapsen omaa tahtoa on vaikea kestää, vanhemman pitää miettiä rooliaan.

Aikuinen päättää itse, mihin käyttää rahansa ja millä säännöillä lapsensa kasvattaa.

"Lapsenkasvatus on luopumista. Vanhemmuus jatkuu aina, mutta lapsen täytyy antaa itsenäistyä ja eriytyä. Se kuuluu normaaliin kehityskulkuun."

Turvaväli on hyvä muistaa liikenteen lisäksi myös aikuisen lapsen ja vanhemman suhteessa. Kun ei olla liian kiinni toisissaan, suhde on eniten turvassa.

"Aikuisen pitää osata asettaa oma perheensä etusijalle ja puolustaa sitä tarvittaessa. Hän päättää itse, mihin käyttää aikaansa ja rahaansa, kenen kanssa elää ja millä säännöillä lapsensa kasvattaa. Hän ei tarvitse vanhempiensa hyväksyntää, ja viisas vanhempi ymmärtää sen", Huhtala sanoo.

Tämä ei tarkoita, että vanhemmista ja heidän tunteistaan ei kuuluisi välittää. Silti on tilanteita, jolloin vanhemmille on parasta sanoa: Tämä on minun elämäni. Olet osa sitä, mutta tässä menee oman perheemme yksityisyyden raja.

Puolusta puolisoa

Aikuisen ja hänen vanhempansa turhan tiiviiseen suhteeseen tuskastuu ensimmäisenä usein puoliso.

"Tiiviissä suhteessa vanhempiinsa oleva ei ehkä näe kuviossa mitään omituista tai vaikka näkisi, hän on voinut tottua siihen. Kun puoliso puhuu asiasta, vastassa on yleensä torjunta", Jenni Huhtala sanoo.

Vanhemmissaan kiinni oleva aikuinen ei usein tahdo sanoa asiasta vanhemmilleen. Jos äiti nyt ilmestyykin meille ikkunoita pesemään tai isä kertoo, mikä auto meidän pitää ostaa, niin ei kai se haittaa.

Ole konkreettinen. Mikä määrä kyläilyjä on tarpeeksi? Saavatko isovanhemmat mennä omin päin jääkaapille?

"Vaikka ongelma olisi aikuisen lapsen ja vanhempien tiiviissä suhteessa, riita siitä tulee usein puolisoiden välille tai esimerkiksi anopin ja miniän välille. Vastuu rajojen asettamisesta on kuitenkin takertuvan vanhemman lapsella, ei puolisolla."

Aikuisen tehtävä on siis ennemmin puolustaa puolisoaan kuin myötäillä vanhempiaan. Hyökkäävä ei silti kannata olla, Huhtala toteaa.

32 % KK:n nettikyselyyn vastanneista sanoo puolisonsa olevan liikaa kiinni isässään.

"Sekä puolisoiden välisessä keskustelussa että vanhempien kanssa on hyvä olla konkreettinen. Voidaan esimerkiksi pohtia, mikä määrä kyläilyjä on tarpeeksi tai saavatko vanhemmat mennä lapsensa kotona omin päin vaate-, siivous- tai jääkaapille."

Kaikkien toiveet täyttävää ratkaisua voi olla mahdoton löytää, mutta kompromissikin vie parempaan päin. Toisinaan pieni tauko tiiviissä yhteydenpidossa vanhempiin voi myös tulla tarpeeseen ja antaa sulatteluaikaa.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 5/2017.

5 neuvoa, kun tiivis suhde nyppii

1 Älä kiellä kiukkuasi.

Sinua saa ärsyttää, jos puolison vanhemmat ohjailevat häntä ja perhettäsi.

2. Vaadi kunnioitusta.

Puolisosi on valinnut elämän kanssasi. Tunteidesi yli ei saa kävellä.

3. Jousta jossakin.

Pienissä asioissa niele ärtymyksesi. Äidin lihapullat saavat maistua.

4. Usko parempaan

Napanuoran voi katkaista aikuisenakin. Tilanne voi parantua.

5. Iloitse perheestäsi.

Opettele näkemään hyvä, jota perheessänne on. Me-henkeä voi kasvattaa.

Tutkimusten mukaan uskottomuus on erojen yleisin yksittäinen syy.
Tutkimusten mukaan uskottomuus on erojen yleisin yksittäinen syy.

Harva suomalaisista hyväksyy syrjähypyt, eikä uskottoman ole välttämättä helppo tunnustaa edes itselleen, että hän pettää puolisoaan. Siksi hän turvautuu usein ajatusrakennelmiin, joilla hän perustelee ja oikeuttaa salasuhteet.

Pettäminen ei ole yleistynyt, vaikka julkisesta keskustelusta voisi usein toisin päätellä. Päinvastoin: Finsex-tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat hyvin parisuhdeuskollista kansaa. Asenteet ovat itse asiassa tiukentuneet ja uskottomuus vähentynyt 2000-luvulla. Harva hyväksyy syrjähypyt.

Nykyisessä parisuhteessa ainakin kerran on pettänyt 18 prosenttia miehistä ja 11 prosenttia naisista, tietokirjailija Tuija Säteri kertoo. Finsex-tutkimuksen mukaan pettäjämiehillä on yleensä ollut useampia vieraita seksipartnereita, kun taas puolisoaan pettäneillä naisilla on useimmiten ollut vain yksi salarakas.

Ihmisen ei ole välttämättä helppo tunnustaa edes itselleen, että hän pettää puolisoaan. Hän voikin turvautua ajatusrakennelmiin, joilla hän perustelee ja oikeuttaa salaiset suhteet itselleen, Säteri sanoo.

Säteri perehtyi neljän vuoden ajan aiheeseen tutkimalla, millaisena uskottomuus näyttäytyy netin keskustelupalstoilla.

”Vaikka pettäjän omatunto kolkuttaisi, hän ei aina lopeta. Hän voi uskoa, että omaan pettämiseen on perusteet ja oikeutus.”

Säterin tuoreen Pettäminen, salarakkaus ja uskottomuus – pimeät parisuhteet internetin aikakaudella -tietokirjan (Aula & Co) perusteella pettäjillä on useita tapoja perustella uskottomuutensa.

Tässä neljä yleistä pettäjän selitystä:

1. ”Ei ole tarkoitus loukata ketään.”

”Uskoton voi ajatella, että jos puoliso ei tiedä mitään, hän ei voi loukkaantua”, Säteri sanoo.

Jos uskoo näin, voi olla on vaikea ymmärtää kumppanin tunteita uskottomuuden paljastuessa.

”Monella näyttäisi heti käryn jälkeen olevan vajavainen ymmärrys siitä, kuinka syvästi uskottomuus kumppania loukkasi”, Säteri sanoo.

Tutkimusten mukaan useimmat parit haluavat pelastaa liittonsa ja yrittävät yhdessä korjata luottamuksen.

Uskottomuuden paljastuminen on melkein aina sokki petetylle. Paljastuminen aiheuttaa usein parisuhdekriisin, joka näkyy luottamuspulana ja epävarmuutena. Ylipääseminen vaatii aikaa ja asian käsittelyä, molempien sitoutumista liiton uudelleenrakentamiseen.

Tutkimusten mukaan useimmat parit haluavat pelastaa liittonsa ja yrittävät yhdessä korjata luottamuksen. Mutta uskottomuus voi myös rikkoa suhteen lopullisesti. Uskottomuus onkin erojen yleisin yksittäinen syy.

2. ”Elämä ei ole mustavalkoista.”

Moni pettäjä kirjoittaa Säterin mukaan netissä, ettei elämä ole mustavalkoista.

 ”Osa uskottomista kirjoittaa jopa vastustavansa uskottomuutta, mutta että omassa elämässä on nyt väliaikainen poikkeus. Omassa elämässä on sillä hetkellä jotain poikkeavaa, jonka vuoksi uskollisuusperiaate ei päde”, Säteri kertoo.

Suurin osa ensikertalaisista katuu ja häpeää ”mokaansa”, johon alkoholilla on yleensä ollut osuutta. Tilaisuus on tehnyt varkaan tai vienyt mukanaan.

”Pettämisestä kirjoitetaan usein itsestä pois osoittavalla tavalla: ajauduin, sorruin, tunteet veivät”, Säteri sanoo.

”Mihin tahansa omaan selitysmalliin on helppo uskoa, kun ei kysy petetyn kumppanin mielipidettä.”

Hairahduksen lisäksi päätös olla uskoton voi olla myös hidas prosessi, jossa oma ajatusmaailma muuttuu ajan kanssa. Pettämisestä voi tulla kerta kerran jälkeen helpompaa.

”Uskottomuuskierteessä etenevän ihmisen moraali näyttää venyvän kuin kuminauha. Omat pettämiset on helppo oikeuttaa luomalla itse moraalinsa ajattelurakenteita. Mihin tahansa omaan selitysmalliin on helppo uskoa, kun ei kysy petetyn kumppanin mielipidettä.”

Uskoton voi perustella toimintaansa myös niin, että salasuhteen avulla hän jaksaa liittoaan ja arkeaan – että hän on itse asiassa jopa parempi tyyppi kotona.

3. ”Kerranhan täällä vain eletään.”

Nettikeskusteluissa viljellään Säterin mukaan kliseisiä ajatelmia, kuten ”jokaisella on oikeus elää omaa elämääns䐔. Uskottomalle salasuhde voi olla kutkuttava ja koukuttava irtiotto arjesta.

Pieni osa on Säterin mukaan tapapettäjiä, joilla voi olla ikään kuin kaksi eri persoonallisuutta: rehtinä pidetty kotiminä ja peliminä.

”Tapa- tai sarjapettäjä toimii puolisonsa selän takana ilman tunnontuskia. Tapapettäjä voi elää vuosikausia kaksoiselämää, hänellä voi olla monia sala- tai irtosuhteita. Pettäminen on hänelle kuin elämäntapa ja joillekin jopa riippuvuuden kaltainen koukku.”

4. ”Tarvitsen seksiä enemmän kuin puolisoni.”

”On pinttynyt käsitys, että uskottomuus johtuisi huonosta tai ongelmallisesta parisuhteesta. Joskus näin onkin”, Säteri sanoo.

 Seksi on nettikeskusteluissa yleisin perustelu uskottomuuteen.

”Osa väittää, että ihmiset eivät olisi biologisesti yksiavioisia. Se on silti mielipide, ei tieteellinen totuus.”

”Pettäjät puolustautuvat  usein sillä, että pariseksissä on ongelmia ja että puoliso on niihin syypää. Moni kirjoittaa, että on hyväksyttävää pettää, jos oma puoliso haluaisi seksiä itseä vähemmän tai torjuisi.”

Joidenkin mielestä uskottomuus jopa kuuluu lajiominaisuuksiimme.

”Osa väittää, että ihmiset eivät olisi biologisesti yksiavioisia. Se on silti mielipide, ei tieteellinen totuus, ja yksiavioisesti eläviä ihmisiä on enemmän kuin monisuhteisia. Yksiavioisuus voidaan myös ymmärtää monin eri tavoin”, Säteri sanoo.

5. ”Tämä on oma asiani eikä koske lapsiani!”

Säterin mukaan uskottomat eivät juuri osallistu netin uskottomuuskeskusteluihin, jotka koskevat lapsia.

”Kun uskottomuus on yhä piilossa, asian ei käsitetä liittyvän lapsiin. Ajatus siitä, että lapset edes välillisesti kärsisivät, voi kai olla liian tuskallinen. Jos uskottomat osallistuvat lapsikeskusteluihin, he kirjoittavat, että tämä asia ei koske lapsia millään tavalla.”

”Lapsi voi syyllistää itseäänkin eikä välttämättä puhu kenellekään pahoinvoinnistaan.”

Säterin mukaan netin keskustelupalstoilta kuitenkin selviää, että lapset pohtivat vanhempiensa salattuja suhteita.

”Jo varhaisnuoret voivat kirjoittaa nettiin esimerkiksi siitä, että he ovat nähneet vanhempiensa intiimiviestintää tai tietävät salasuhteesta. Se on rankka kokemus lapselle. Lapsi voi syyllistää itseäänkin eikä välttämättä puhu kenellekään pahoinvoinnistaan.”

Moni avautuu keskustelupalstoilla vielä aikuisenakin siitä, millaisen muiston vanhempien parisuhdekriisi jätti.

”Yleensä uskottoman ja kolmannen osapuolen ei ole tarkoitus loukata ketään. Silti uskottomuus voi aiheuttaa kärsimystä sekä osallisten että heidän läheistensä elämään. Sen riskin pettäjä aina ottaa.”

Lue lisää aiheesta. Pääset lukemaan jutun, jos olet tilaaja tai teet kuukauden maksuttoman koetilauksen.

 

 

 

Tutkimusten mukaan valtaosa pareista yrittää korjata liittonsa, kun uskottomuus ensi kerran paljastuu.
Tutkimusten mukaan valtaosa pareista yrittää korjata liittonsa, kun uskottomuus ensi kerran paljastuu.

Uskottomuus on iso kriisi, mutta suurin osa pareista haluaa pelastaa liittonsa. ”Kriisit päättyvät aina lopulta ja voivat johtaa entistä parempaan elämään”, asiantuntija sanoo.

Kaikki pettävät – tai ainakin tosi monet. Näin kuulee usein väitettävän, mutta itse asiassa enemmistö suomalaisista on hyvin parisuhdeuskollisia. Miehistä 18 prosenttia on pettänyt nykyistä kumppaniaan, naisista 11, kertoo Finsex-tutkimus. Asenteet ovat tiukentuneet ja uskottomuus vähentynyt...