Siihen jäivät sandaalit, kun piti taas juosta vessaan. Loman viettäisi mieluimmin ilman vatsatautia.
Siihen jäivät sandaalit, kun piti taas juosta vessaan. Loman viettäisi mieluimmin ilman vatsatautia.

Kauan unelmoitu ja säästetty loma Thaimaassa tai muualla kaukomailla on pilalla,  jos heti alkajaisiksi iskee mahatauti. Tässä matkaterveyteen erikoistuneen lääkärin neuvot siihen, miten parhaiten suojaudut vatsanväänteiltä.

Yleisin matkailijaa kiusaava tauti on aina yhtä ällöttävä turistiripuli. Liekö syynä luottavainen lomamieli vai mikä, mutta tavallisimmin tautipöpö luikahtaa elimistöön ruuan ja juoman mukana.

Moni ottaa matkalla riskejä, selvisi, kun lääkeyritys Sanofi Pasteur teetti tutkimuksen matkaterveydestä ja erityisesti Euroopan ja Pohjois-Amerikan ulkopuolella matkustaneista:

Yli puolet suomalaisista kaukomatkaajista oli käyttänyt reissullaan jääpaloja juomissa tai harjannut hampaat vesijohtovedellä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Turistiripuleita kutsutaan esimerkiksi nimillä Montezuman kosto, Faaraon kirous ja Delhin vatsa.

Lähes puolet oli syönyt katukeittiöissä. Yhtä moni oli nautiskellut reissullansa kypsentämättömiä ruokia, kuten salaatteja, smoothieita, sushia ja valmiiksi kuorittuja hedelmiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Useampi kuin joka kymmenes oli juonut rohkeasti paikallista vesijohtovettä.

Kaikki tämä siis maissa, joissa bakteerikanta ja hygieniataso ovat hyvin erilaisia kuin meillä ja joissa esiintyviä turistiripuleita kutsutaan esimerkiksi nimillä Montezuman kosto, Faaraon kirous ja Delhin vatsa.

Ja kuitenkin vaivattomin tapa välttää vatsanväänteitä olisi jättää kaikki tuo edellä mainittu tekemättä. 

Näin ehkäiset turistiripulia

Matkaripulia vastaan ei ole rokotetta, koska sen mahdollisia aiheuttajia on niin paljon. Harmi kyllä, myös probioottisia mikrobeja sisältävien valmisteiden teho on osoittautunut perin heikoksi. Pienillä arkisilla ja arkijärkisillä toimilla voit kuitenkin suojella itseäsi hyvinkin tehokkaasti.

Tärkein ase taistelussa mahatautia vastaan on käsien pesu saippuan kanssa. Se on tarpeen joka kerta ennen ruuan käsittelyä ja ruokailua ja tietysti aina vessassa käynnin jälkeen. Jos vesipesulle ei pääse, toinen vaihtoehto on desinfioida kädet alkoholia sisältävällä käsihuuhteella.

Hampaiden pesuun kelpaa vain pullotettu vesi.

Koska vesihanastakin voi tarttua käsiin taudinaiheuttajia, hanaa sulkiessa kannattaa ottaa käden suojaksi vaikka paperipyyhe tai t-paidan helma.

Juomiseen, hampaiden pesuun ja suodatinkahvin valmistukseen kelpaa vain pullotettu vesi. Kun ostat pieniä vesipulloja, saat käytettyä niiden sisällön nopeammin eivätkä taudinaiheuttajat ehdi lisääntyä vedessä pullon avaamisen jälkeen.

Turvallisinta syötävää kuumissa maissa ovat kuumina tarjottavat ruuat ja keitot, kypsennetyt vihannekset, itse kuorittavat tuoreet hedelmät ja leipä.

Lisävinkiksi vielä tämä: on hyvä idea pitää suu kiinni suihkussa ja uima-altaassa. Silloin et tule vahingossa hörpänneeksi saastunutta vettä.

Varo näitä kaukomatkalla

1. Katu- tai rantakaupustelijoiden myymiä vesipulloja. Ne on voitu pullottaa uudelleen hanavedellä. Tarkista aina pullon sinetti ja suosi hiilihapotettuja juomia, koska niitä on vaikeampi väärentää.

2. Jääkuutioita. Fiksumpi tapa viilentää juomia on upottaa juomapullo tai -lasi jääkuutioiden sekaan.

3. Katukeittiöiden ruokia. Vaikka annokset olisivat uppopaistettuja, niitä on voitu säilyttää paistamisen jälkeen pitkään helteisessä ulkoilmassa ja kenties lämmittää uudelleen. Joku on voinut myös kosketella niitä pesemättömin käsin. Esimerkiksi lavantauti saa usein alkunsa katukeittiön ruuasta.

4. Pehmeäksi keitettyjä munia, munakokkelia ja munakasta. Niissä vaanii salmonellan vaara.

Sushia taas on turvallista syödä vain Japanissa ja Skandinaviassa.

5. Kylminä tarjottuja ostereita ja muita mereneläviä. Osterit siivilöivät tehokkaasti viruksia itseensä, jos sattuvat elämään virusten saastuttamassa vedessä. Sushia taas on matkaterveyden asiantuntijoiden mukaan turvallista syödä vain Japanissa ja Skandinaviassa.

6. Kylminä tai haaleina tarjottuja ruokia. Tähän sarjaan kuuluvat myös kylmät leikkeleet ja majoneesipohjaiset salaatit.

7. Hedelmiä ja vihanneksia, joita et voi itse kuoria. Niitä on voitu kastella tai huuhdella saastuneella vedellä tai niitä on saatettu kosketella likaisin käsin.

8. Pakkaamattomia maitotuotteita. Siis maitoa, kermaa, voita, tuorejuustoja ja – voih! – irtojäätelöä.

Jos vatsaa kuitenkin alkaa vääntää

Jos olet perusterve aikuinen, matkaripuli paranee yleensä lepäämällä ja juomalla tarpeeksi nestettä. Nyrkkisääntö on tämä: mitä enemmän tulee ulos, sitä enemmän on juotava. Tiedät, että nesteytys on riittävää, kun virtsa on väriltään vaaleaa.

Jos uloste on vetistä ja lentokone kotiin on juuri lähdössä, ota Imodium-tabletteja. Ne hidastavat suoliston liikkeitä sen verran, ettei sinun tarvitse istua koko kotimatkaa koneen vessassa.

Jos ulosteessa on verta, hakeudu lääkäriin.

Lähteet: Matkalääketieteeseen erikoistunut työterveyshuollon erikoislääkäri Sirpa Kamppikoski-Blomqvist, David Livingstone-seura, Evira.

Sisältö jatkuu mainoksen alla