Selkäkipuun on tarjolla sekä lääkkeellistä että lääkkeetöntä apua.
Selkäkipuun on tarjolla sekä lääkkeellistä että lääkkeetöntä apua.

Selkäkipuun on saatavissa monenlaista apua. Kipukuntoutuksen tavoitteena on auttaa selkäpotilasta hallitsemaan kärsimystään mahdollisimman vähällä lääkityksellä.

Selkäkipu on inhottava seuralainen. Se aiheuttaa kärsimystä, pelottaa ja lamaannuttaa.

Kun selkäkipuinen pelkää ja välttelee kipua, hän koettaa vaistomaisesti pitää selän kivuliaan kohdan liikkumattomana ja kulkee väärässä asennossa. Seuraavaksi kipeytyykin sitten niska, rintaranka tai lantio.

TNS, triggerhoito, akupunktio, piikkimatto... 

”Fysioterapeuttien valikoimissa on monenlaisia lääkkeettömiä keinoja, joilla kipupotilas pystyy jatkamaan liikkeellä oloa ja opettelemaan pois kivun pelosta”, kertoo kivunhoitoon erikoistuva fysiatrian erikoislääkäri Kristiina Kokkonen Ortonilta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kokeilla voi esimerkiksi TNS-hoitoa eli kivuliaan alueen oireen lievittämistä sähkövirtaa hyödyntäen. Triggerhoidossa käsitellään puolestaan lihaksen kipupisteitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Apua voi saada myös akupunktiosta, lihaskalvojen venytyksestä, lihasten rentoutuksesta, kylmä- ja lämminhoidoista tai piikkimatosta.

Lääke kivun mukaan

Selkäkivun lääkehoito vaihtelee sen mukaan, millaisesta kivusta on kyse.

Kipuratalääkkeet helpottavat hermovauriokipua. 

Kipukynnyslääkkeet turruttavat kivun kovinta kärkeä, nostavat mielialaa ja auttavat illalla uneen.

Kapsaisiini lamaannuttaa ihon pintakipua tuhoamalla kipuhermopäätteitä ihon alla. Vaikutus kestää 2 – 3 kuukautta kerrallaan.

Paikallinen puudutus rangan nivelten seudulle tai hermojuuren ympärille rauhoittaa joskus osan kokonaiskivusta. Puudutuksia voidaan tehdä noin kuuden kuukauden välein osana muuta kivunhoitoa.

Sähköstimulaattori voi tuoda apua pitkälliseen ja paikalliseen raajan kipuun, jos kipu on hyvin hankala eikä sitä saada riittävästi hallintaan muilla keinoin. Stimulaattori asennetaan selkäytimen päälle.

Kuntoutus auttaa hallitsemaan kipua

Kipukuntoutuksessa selkäkipuinen opettelee hallitsemaan kipuaan niin, ettei se hallitsisi ja lamaannuttaisi koko hänen elämäänsä.

”Kuntoutuksen tavoitteena on, että lääkehoidot saataisiin karsituksi minimiin ja ihminen pystyisi itse helpottamaan kärsimystään lääkkeettömin keinoin”, Kristiina Kokkonen sanoo.

Tuen tarve ei silti lopu kuntoutukseen.

”Kipupotilaalle on tärkeää seuranta, mahdollisuus puhua ja jakaa kipuun liittyvää kuormitusta –  mieluiten saman tutun lääkärin kanssa, joka tapaa potilasta ja seuraa hänen tilannettaan säännöllisesti.”

Asiantuntijana kivunhoitoon erikoistuva fysiatrian erikoislääkäri Kristiina Kokkonen Ortonilta. Lisää aiheesta Kodin Kuvalehdessä 8/2018.

Vierailija

Merisuolakääre on yksi parhaimmista keinoista mitä itse olen kokeillut. Kalevalaiset jäsenkorjaajat suosittelevat tätä. 

Ja Reikihoito, se on myös jotain mikä toimii varmasti. Se parantaa ja tasapainottaa kehoa ja mieltä kokonaisvaltaisesti. 

  • ylös 6
  • alas 11
Sisältö jatkuu mainoksen alla