Vaate voi olla päällä sileä ja siisti, vaikkei olisi koskaan silitysrautaa nähnytkään. Salaisuus on oikea materiaali ja sen hellä hoito.

Silittämättä siisti lopputulos alkaa materiaalin valinnasta.

Silityskammoisen kannattaa valita kaappiin neulosmateriaaleja. Pesun jälkeen ei tarvitse tehdä muuta kuin vain oikoa ne, ripustaa henkarille tai ritilälle ja odotella kuivumista.  

Neulotut tekstiilit ja kankaat ovat paksumpia ja kuohkeampia kuin kudotut. Siksi niiden rakenne myös palautuu helpommin eivätkä ne rypisty yhtä helposti kuin kudotut kankaat.  

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Helppoja ovat myös materiaalit, joihin on sekoitettu jotain tekokuitua tai elastaania. Tekokuiduista esimerkiksi polyesteri parantaa materiaalin palautuvuutta ja siliävyyttä. Elastaani taas tuo nimensä mukaisesti elastisuutta eli joustoa materiaaliin. Kun vaatteessa on mukana joustavia kuituja, ne rypistyvät vähemmän.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ratkaisevaa on kuitujen yhdistelmä ja toimivuus tuotteessa.

Myös vaatteet, jotka on valmistettu laadukkaista luonnonkuiduista, kuten villasta ja puuvillasta, kestävät käyttöä eivätkä rypisty helposti. Luonnonkuituihin voidaan myös sekoittaa muuntokuituja, esimerkiksi modaalia, parantamaan siliävyyttä. 

Mikään kuitu ei yksin ole hyvä tai huono, vaan ratkaisevaa on niiden yhdistelmä ja se, miten materiaali toimii tuotteessa.  

Ripusta heti, vaikkei huvittaisi 

Pääset vähemmällä silittämisellä, kun hoidat vaatteita oikein ja noudatat valmistajan ohjeistusta. Oikean lämpötilan lisäksi pesukoneesta kannattaa valita hellävarainen ohjelma.  

Pesun jälkeen vaate on syytä nostaa heti kuivumaan eikä jättää sitä tuntikausiksi koneeseen oleskelemaan. Oikealla lailla pesty ja hoidettu vaate tekee siitä helpommin siliävämmän. 

Tarkkana jo vaatekaupassa 

Jo ennen ostamista kannattaa tarkastella vaatteen tuoteselostetta ja hoito-ohjetta. Hyviä valintoja ovat tuotteet, jotka sisältävät elastaania tai joista löytyy merkintä, että niille on tehty siliävyysviimeistys. Viimeistyskäsittelyssä materiaali on käsitelty kemiallisesti niin, että tekstiilin rakenne palautuu helpommin eikä rypisty niin helposti.  

Kaupassa voi tehdä myös pikatestin: ota kangasta käteen, purista ja katso jääkö rypistämisestä jälkiä materiaaliin vai palautuuko se ennalleen. Jos materiaaliin jää ryppyjä, jätä se suosiolla rekkiin.  

Vinkit antoi Suomen Tekstiili & Muoti ry:n standardisointipäällikkö Satu Nissi-Rantakömi. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla