Hiuksia voi värjätä, hoivata ja jopa leikata kotioloissakin. Lue näppärät ohjeet niin hiusten värjäämiseen, värin valintaan kuin otsatukan leikkaamiseenkin.

VÄRJÄÄMINEN KOTONA
Hiusvärit ovat kylpyhuoneissamme ahkerassa käytössä, sillä lähes puolet suomalaisista naisista ja viidennes miehistä värjää hiuksensa kotona. Kotivärjäri säästääkin pitkän pennin, kunhan muistaa muutaman käytännön vinkin.

 

Kestoa vai kevyttä?
Hiusvärit jaetaan kestoväreihin, kevytväreihin ja suoraväreihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
  • Kestovärit värjäävät hiuksen pysyvästi ja peittävät harmaat täysin.

  • Kevytvärit haalistuvat asteittain muutaman pesukerran jälkeen.
    Kevytväri korostaa hiusten luonnollista väriä eikä jätä tyvikasvua.

  • Suoraväri sopii päähän silloin, kun hiuksiin ei haluta suurta muutosta, vain hieman kiiltoa ja sävyä. Suoraväri kestää 6–10 pesua.

Ennen värjäystä

Sisältö jatkuu mainoksen alla
  • Hoivaa huonokuntoiset hiukset kuntoon ennen värjäämistä ja tutustu värin käyttöohjeisiin huolella.

  • Tee tarvittaessa koevärjäys. Ota sormenpaksuinen hiusosio ja sido se kumilenkillä. Sekoita pienessä lasikulhossa ruokalusikallinen väriainetta ja kehitettä. Sulje väri- ja kehiteaineen korkit heti. Värjää hiusosio ohjeen mukaan, huuhtele ja kuivaa. Jos värivalinta osui nappiin, värjää hiukset kokonaan.

  • Älä pese hiuksia päivään tai pariin ennen värjäystä, sillä hiuspohjan oma tali suojelee ihoa ärsytyksiltä. Suojaa hiusraja ja korvat vaseliinilla, niin vältät ihon värjäytymisen.

Valitse vaaleampi
Hiusvärin valintaan on hyvä suhtautua tietyllä hartaudella, ettei lopputulos ole liian säväyttävä. Hiusten oma sävy, kunto, edelliset värjäykset ja permanentit vaikuttavat osaltaan lopputulokseen.

 

Käytä kaupoissa olevia mallihiustupsuja ja sävynumeroita apuna ja valitse uusi väri mieluiten läheltä omaa hiusväriä.

 

Hiusvärien numerointi kertoo värin tummuusasteen eli 1 tarkoittaa mustaa ja 10 vaaleinta sävyä. Taittovivahteet ilmoitetaan perussävyn jälkeisellä numerolla, esimerkiksi numero neljä on kupariin taittuva sävy.

 

Jos epäröit kahden sävyn välillä, valitse vaaleampi. Hiusvärin maahantuojalta voi kysäistä neuvoa silloin, kun ei ole varma värin sopivuudesta entisen hiusvärin kanssa.

 

Kampaajalle kannattaa mennä silloin, kun aikomuksena on tehdä hiuksiin radikaali muutos, esimerkiksi muuntua tummasta aivan blondiksi.

TEHOHOIDOT KOTIKONSTEIN
Hiukset ovat kovilla päivittäisen muotoilun ja kemiallisten käsittelyjen vuoksi. Karheat, kiillottomat tai veltot hiukset kaipaavat tehohoivaa ja suojaa näyttääkseen jälleen kauniilta.

 

Hoitoaineen valintaan vaikuttavat hiuspohjan ja hiusten kunto. Hiusten laatu ja kemialliset käsittelyt sanelevat myös omat ehtonsa. Jotkin hoitotuotteista sopivat hiuksien, toiset hiuspohjan ja osa molempien hoivaamiseen.


Käytä pesun jälkeen pois huuhdeltavan hoitoaineen lisäksi hiuksiin jätettävää hoitoainetta.

 

Hiusnaamiolla saa helliä hiuksia vähintään kerran viikossa. Levitä hoitoaineet aina pyyhekuiviin hiuksiin, niin ne pääsevät imeytymään. Pyyhe kannattaa siis varata suihkun viereen, muuten hoitsikoiden teho menee hukkaan.

Sauna & hoitoaine
Jos haluat mennä saunaan hoitoaineet hiuksissa, suojaa hiukset pyyhkeellä.

 

Toisaalta nykyhoitoaineet ovat niin nopeavaikutteisia, ettei löylyjä paljon ehdi heitellä. Eri asia on, jos hiusten hemmottelusta haluaa tehdä spa-tuokion. Saunan lämpötila saa olla silloin enintään 50 astetta; hiukset eivät kestä kovaa kuumuutta.

OTSATUKKA OMIN KÄSIN
Otsatukka sopii kaikenmuotoisille kasvonpiirteille, jos se on leikattu oikein. Tosin, jos otsahiuksissa on voimakas pyörre, voi otsatukka olla melko vaikea hallita, eikä se asetu paikalleen kovin helposti.

 

Jos otsatukkaa ei vielä ole mutta sellaisen haluaa, viisainta on leikkauttaa se ensimmäistä kertaa ammattilaisella, joka osaa opastaa sopivan tyylin ja muodon valinnassa.

 

Otsatukan ylläpidon voi sitten jättää itsellekin. Erilaisia otsatukkamalleja on suorasta kaarevaan ja kapeasta leveään. Otsatukka voi olla kerroksittain leikattu tai tasapaksu.

  • Jos ryhdyt omaksi kotiparturiksesi, on kaiken perustana hyvät hiustenleikkaussakset, joita saa esimerkiksi tavarataloista. Seuraavaksi suunnitellaan otsatukan leveys ja syvyys. Otsatukka ei saa sivuilla levitä muiden hiusten päälle. Pidä saksien kärjet pystyasennossa ja leikkaa pienissä osioissa kerrallaan. Jäljestä tulee silloin pehmeä ja luonnollinen. Hiukset luistavat alta, jos sakset ovat leikatessa vaakatasossa.

  • Yllätyksiltä välttyy, kun leikkaa hiukset puhtaina ja kuivina, sillä märkänä leikatut hiukset vetäytyvät kuivuessaan suunniteltua ylemmäksi. Varsinkin pyörteet vievät otsatukan silloin ihan omiin korkeuksiinsa. Pidä naama peruslukemilla, ettei niin kutsuttu otsatukkailme – eli työhön keskittyvät otsarypyt – pilaa lopputulosta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla