Hiuksia voi värjätä, hoivata ja jopa leikata kotioloissakin. Lue näppärät ohjeet niin hiusten värjäämiseen, värin valintaan kuin otsatukan leikkaamiseenkin.

VÄRJÄÄMINEN KOTONA
Hiusvärit ovat kylpyhuoneissamme ahkerassa käytössä, sillä lähes puolet suomalaisista naisista ja viidennes miehistä värjää hiuksensa kotona. Kotivärjäri säästääkin pitkän pennin, kunhan muistaa muutaman käytännön vinkin.

 

Kestoa vai kevyttä?
Hiusvärit jaetaan kestoväreihin, kevytväreihin ja suoraväreihin.

 • Kestovärit värjäävät hiuksen pysyvästi ja peittävät harmaat täysin.

 • Kevytvärit haalistuvat asteittain muutaman pesukerran jälkeen.
  Kevytväri korostaa hiusten luonnollista väriä eikä jätä tyvikasvua.

 • Suoraväri sopii päähän silloin, kun hiuksiin ei haluta suurta muutosta, vain hieman kiiltoa ja sävyä. Suoraväri kestää 6–10 pesua.

Ennen värjäystä

 • Hoivaa huonokuntoiset hiukset kuntoon ennen värjäämistä ja tutustu värin käyttöohjeisiin huolella.

 • Tee tarvittaessa koevärjäys. Ota sormenpaksuinen hiusosio ja sido se kumilenkillä. Sekoita pienessä lasikulhossa ruokalusikallinen väriainetta ja kehitettä. Sulje väri- ja kehiteaineen korkit heti. Värjää hiusosio ohjeen mukaan, huuhtele ja kuivaa. Jos värivalinta osui nappiin, värjää hiukset kokonaan.

 • Älä pese hiuksia päivään tai pariin ennen värjäystä, sillä hiuspohjan oma tali suojelee ihoa ärsytyksiltä. Suojaa hiusraja ja korvat vaseliinilla, niin vältät ihon värjäytymisen.

Valitse vaaleampi
Hiusvärin valintaan on hyvä suhtautua tietyllä hartaudella, ettei lopputulos ole liian säväyttävä. Hiusten oma sävy, kunto, edelliset värjäykset ja permanentit vaikuttavat osaltaan lopputulokseen.

 

Käytä kaupoissa olevia mallihiustupsuja ja sävynumeroita apuna ja valitse uusi väri mieluiten läheltä omaa hiusväriä.

 

Hiusvärien numerointi kertoo värin tummuusasteen eli 1 tarkoittaa mustaa ja 10 vaaleinta sävyä. Taittovivahteet ilmoitetaan perussävyn jälkeisellä numerolla, esimerkiksi numero neljä on kupariin taittuva sävy.

 

Jos epäröit kahden sävyn välillä, valitse vaaleampi. Hiusvärin maahantuojalta voi kysäistä neuvoa silloin, kun ei ole varma värin sopivuudesta entisen hiusvärin kanssa.

 

Kampaajalle kannattaa mennä silloin, kun aikomuksena on tehdä hiuksiin radikaali muutos, esimerkiksi muuntua tummasta aivan blondiksi.

TEHOHOIDOT KOTIKONSTEIN
Hiukset ovat kovilla päivittäisen muotoilun ja kemiallisten käsittelyjen vuoksi. Karheat, kiillottomat tai veltot hiukset kaipaavat tehohoivaa ja suojaa näyttääkseen jälleen kauniilta.

 

Hoitoaineen valintaan vaikuttavat hiuspohjan ja hiusten kunto. Hiusten laatu ja kemialliset käsittelyt sanelevat myös omat ehtonsa. Jotkin hoitotuotteista sopivat hiuksien, toiset hiuspohjan ja osa molempien hoivaamiseen.


Käytä pesun jälkeen pois huuhdeltavan hoitoaineen lisäksi hiuksiin jätettävää hoitoainetta.

 

Hiusnaamiolla saa helliä hiuksia vähintään kerran viikossa. Levitä hoitoaineet aina pyyhekuiviin hiuksiin, niin ne pääsevät imeytymään. Pyyhe kannattaa siis varata suihkun viereen, muuten hoitsikoiden teho menee hukkaan.

Sauna & hoitoaine
Jos haluat mennä saunaan hoitoaineet hiuksissa, suojaa hiukset pyyhkeellä.

 

Toisaalta nykyhoitoaineet ovat niin nopeavaikutteisia, ettei löylyjä paljon ehdi heitellä. Eri asia on, jos hiusten hemmottelusta haluaa tehdä spa-tuokion. Saunan lämpötila saa olla silloin enintään 50 astetta; hiukset eivät kestä kovaa kuumuutta.

OTSATUKKA OMIN KÄSIN
Otsatukka sopii kaikenmuotoisille kasvonpiirteille, jos se on leikattu oikein. Tosin, jos otsahiuksissa on voimakas pyörre, voi otsatukka olla melko vaikea hallita, eikä se asetu paikalleen kovin helposti.

 

Jos otsatukkaa ei vielä ole mutta sellaisen haluaa, viisainta on leikkauttaa se ensimmäistä kertaa ammattilaisella, joka osaa opastaa sopivan tyylin ja muodon valinnassa.

 

Otsatukan ylläpidon voi sitten jättää itsellekin. Erilaisia otsatukkamalleja on suorasta kaarevaan ja kapeasta leveään. Otsatukka voi olla kerroksittain leikattu tai tasapaksu.

 • Jos ryhdyt omaksi kotiparturiksesi, on kaiken perustana hyvät hiustenleikkaussakset, joita saa esimerkiksi tavarataloista. Seuraavaksi suunnitellaan otsatukan leveys ja syvyys. Otsatukka ei saa sivuilla levitä muiden hiusten päälle. Pidä saksien kärjet pystyasennossa ja leikkaa pienissä osioissa kerrallaan. Jäljestä tulee silloin pehmeä ja luonnollinen. Hiukset luistavat alta, jos sakset ovat leikatessa vaakatasossa.

 • Yllätyksiltä välttyy, kun leikkaa hiukset puhtaina ja kuivina, sillä märkänä leikatut hiukset vetäytyvät kuivuessaan suunniteltua ylemmäksi. Varsinkin pyörteet vievät otsatukan silloin ihan omiin korkeuksiinsa. Pidä naama peruslukemilla, ettei niin kutsuttu otsatukkailme – eli työhön keskittyvät otsarypyt – pilaa lopputulosta.

 

Hiusten harjaamisesta ei ole haittaa, kun sen tekee hellävaraisesti.
Hiusten harjaamisesta ei ole haittaa, kun sen tekee hellävaraisesti.

Hiusten föönailun ja lakan suihkuttelun kesken voi joskus tulla mieleen, kärsiikö tukka kaikesta möyhentämisestä ja käsittelystä. Selvitimme ammattilaiselta, miten hiusten käy.

Aamulla pää näyttää välillä ihan Jörö-Jukalta, joten jotain sille on pakko tehdä. Mutta onko jatkuva hiuslakan sumuttelu haitallista hiuksille?

Entä harjaaminen: saako hiuksia harjata mielin määrin ilman, että ne kärsivät? 

Ja osaankohan tupeerata oikein vai teenkö enemmän hallaa hiuksilleni?

Q Hairin parturi-kampaaja Siru Reunanen kertoo, miten hiukset kestävät lakkaa, harjausta ja tupeeraamista.

Suuntaa lakka hiuksiin

Monet suihkuttelevat päivittäin hiuslakkaa. Lakkakerroksen alla hiukset saattavat tuntua kovilta ja kuivilta.

Hiuslakoissa on paljon eroja, mutta Siru Reunasen mukaan lakan käyttö ei yleensä ole vahingollista.

”Hiuslakka on hiusten viimeistelytuote. Sitä ei edes ole tarkoitus laittaa päänahkaan tai hiusten tyveen vaan muualle hiuksiin.” 

Tärkeää on puhdistaa hiukset hyvin jälkikäteen.

Lakan käytössä olennaista on, että hiukset puhdistaa hyvin jälkikäteen. Kun hiuksille ja hiuspohjalle tekee syväpuhdistuksen säännöllisin väliajoin,  ongelmia ei Reunasen mukaan pitäisi tulla.

Mitä enemmän hiuksia käsittelee, sitä paremmin niitä pitää hoitaa – myös syväpuhdistamisen jälkeen.

4 tapaa käyttää hiuslakkaa oikein: 

 1. Suosi kuivia ja hienojakoisia lakkoja.
 2. Älä suihkuta lakkaa päänahkaan vaan muualle hiuksiin. 
 3. Suihkuta lakkaa hiuksiin noin 20 sentin etäisyydeltä. Jos suihkutat liian läheltä, hiuksiin tulee märkiä, kovia länttejä. 
 4. Suihkuta mieluummin vähän kerrallaan ja tarvittaessa uudestaan lisää. 

Harjaamisesta ei ole haittaa

Ennen neuvottiin, että kun hiuksia harjaa sata harjanvetoa päivässä, hiuksista tulee sileät ja kiiltävät. Sittemmin on menty toiseen ääripäähän ja sanottu, että sata harjanvetoa on ihan liikaa, koska se kuluttaa hiuksia ja samalla hiusten kiilto häviää. 

Vaikka sata harjanvetoa on kenties liioittelua, harjaamisesta ei Siru Reunasen mukaan ole haittaa, kun sen tekee hellävaraisesti. Perinteisesti harjaamisen on ajateltu siirtävän hiuspohjan rasvaa tyvestä harjan mukana latvoihin. 

Harjaamisessa kuten muussakin hiustenhoidossa pitää Reunasen mukaan tunnistaa oman hiuksen tarpeet. Jos hiuslaatu on sellainen, ettei se takkuunnu, hiuksia ei ole myöskään mikään pakko harjata päivittäin.

3 tapaa harjata hyvin:

 1. Valitse hiuksillesi sopiva hiusharja. Sama harja ei sovi kaikille hiuksille, joten kysy kampaajalta apua valintaan. Parhaita ovat harjat, joissa on joustavat piikit ilman päissä olevia pampuloita. Siru Reunanen varoittaa, että joustamattomalla harjalla saa hiuksia katkeamaan, jos harja osuu takkuun. Koviin piikkeihin hiukset puolestaan jäävät kiinni.
 2. Selvitä takut niin, että etenet harjalla hellävaraisesti latvasta ylöspäin. 
 3. Jos hiukset takkuuntuvat helposti, käytä hiuksiin jätettävää hoitoainetta tai muuta tuotetta, jottei harjaamisesta tule kivuliasta. Harjaamisen ei pidä sattua.

Tupeeraus on tekniikkalaji

Hiusten tupeeraaminen näyttää joskus aika rajulta. Siru Reunasen mukaan se ei silti ole erityisen vahingollista, kunhan tekee sen oikein.

”Tupeeraaminen on hiuksille mekaanista rasitusta, jossa kammataan tavallaan hiussuomuja vastaan. Hiuksen pinta rikkoontuu pikkuisen, mutta pysyvää haittaa se ei tee.” 

Tupeerauksen vahingollisuus riippuu myös hiuslaadusta. Hento, hauras ja käsitelty hius voi katkeilla ja kärsiä päivittäisestä tupeerauksesta, kun taas paksu ja karkea, vahva hius selviää todennäköisesti vahingoitta. Kaiken A ja O on se, että tupeeraa oikealla tavalla ja oikeanlaisilla työvälineillä.

4 konstia, joilla onnistut tupeerauksessa:

 1. Tupeeraa hellävaraisesti hiusten tyveä päälaelta pieni hiusosio kerrallaan. 
 2. Käytä tupeeraukseen tiivistä tupeerauskampaa tai –harjaa. Tavallinen kampa on yleensä liian harvapiikkinen, jolloin tupeeraus ei pysy toivotussa kohdassa ja tupeerauksen joutuu tekemään useaan kertaan.
 3. Tupeerauksen jälkeen avaa ja silottele hiusten pinta hiusharjalla.
 4. Kun purat kampauksen, selvitä hiukset hellävaraisesti kammalla. 
  Pakkaa rohkeasti ja jätä kotiin vaatteet, jotka ajattelit ottaa mukaan varmuuden vuoksi.
  Pakkaa rohkeasti ja jätä kotiin vaatteet, jotka ajattelit ottaa mukaan varmuuden vuoksi.

  Loma on ihmisen parasta aikaa, mutta matkalaukun pakkaaminen ei välttämättä ole. Pakkaaminen sujuu sutjakammin, kun asukokonaisuudet miettii valmiiksi ja ottaa mukaan monikäyttövaatteita.

  Lomaviikko kohteessa lähenee loppuaan, ja vilkaisu matkalaukkuun paljastaa karun totuuden: puolet mukana olleista vaatteista makaa laukussa koskemattomina. Koko viikko on taas tullut kuljettua samoissa sortseissa ja topissa.

  Painavan matkalaukun raahaaminen ei ole lomapuuhista muutenkaan riemukkaimpia, eikä turhaa kannata kuljettaa senkään vertaa.

  Kuinka oppisi ottamaan mukaan vain ne tarpeelliset vaatekappaleet – ei niitä vaatekaapin unohdettuja aarteita, joita kuvittelee käyttävänsä juuri lomamatkalla? 

  Kysyimme neuvoa Iina Lappalaiselta, joka on kapselipukeutumisen asiantuntija ja ammatikseen erikoistunut ratkaisemaan vaatekriisejä ja järkeistämään vaatevarastoja.

  Tässä Iinan vinkit lomamatkoille pakkaamiseen!

  1. Pakkaa rohkeasti.

  Aivan ensiksi: katso kohdemaan säätiedotus ja pakkaa sen mukaan. Matkalaukkuun jää tilaa tuliaisillekin, kun olet rohkea ja jätät ”varmuuden vuoksi” -vaatteet kotiin.

  ”Älä pakkaa varmuuden vuoksi takkia tai sadevaatteita, jos kohteeseen on luvattu hellettä koko ajaksi. Äläkä pakkaa varmuuden vuoksi monia pitkiä housuja, jos menet jonnekin lämpimään”, kehottaa Lappalainen.

  Kahdella alaosalla ja kolmella yläosalla pärjää miniloman ajan.

  Jos lähdet vaikkapa viikonlopun mittaiselle minikaupunkilomalle, voit pärjätä Lappalaisen mukaan kahdella alaosalla ja kolmella yläosalla. 

  ”Ota lisäksi mukaan parit sukat ja parit alusvaatteet sekä vaihtokengät, jos luvassa on paljon kävelyä.”

  2. Mieti asukokonaisuudet jo kotona.

  Mieti pakatessasi valmiiksi asukokonaisuudet, joita aiot käyttää eri päivinä ja eri tilanteissa. Tee se konkreettisesti: suunnittele, mitä laitat päällesi matkustuspäivänä, mitä vaihdat päällesi, kun pääset perille, mitä puet, kun lähdet illalla ravintolaan.

  ”Emme monestikaan ajattele asukokonaisuuksia. Pakkaamme vain kaikenlaisia kivoja vaatteita, ja vasta perillä katsomme, mitkä niistä sopivat yhteen”, Lappalainen sanoo.

  Kun asut on ennakolta mietitty, et tule ottaneeksi paljon turhia vaatteita mukaan, eikä perillä tarvitse käyttää kohtuuttomasti aikaa vaatteiden pähkäilyyn.

  Mieti joka päivälle oma asukokonaisuus.

  Suunnittelun lähtökohdaksi voi ottaa sen, että miettii joka päivälle oman asukokonaisuutensa, jonka lisäksi pakkaa mukaan yhden varavaatekerran. 

  Toki matkan tarkoitus määrittelee sen, mikä on milloinkin sopiva määrä asuja. Vaellusreissulle suuntaava aktiivilomailija pakkaa eri lailla kuin aurinkovarjon alla lueskeluun keskittyvä rantalomalainen.

  3. Suosi monikäyttövaatteita.

  Parhaat matkavaatteet ovat monikäyttöisiä, ja niitä on helppo yhdistellä muiden vaatteiden kanssa. 

  Esimerkiksi isosta huivista voi loihtia lämmikettä hartioille, siitä voi solmia mekon tai hameen ja sen voi paahteessa kieputtaa päähän. Saapa siitä tarvittaessa istuma-alustankin.

  Myös yksiväriset hameet ovat käytännöllisiä, sillä ne käyvät monenlaisien yläosien kanssa ja niitä voi pitää useamman päivän. 

  Ensimmäisenä lomapäivänä käytettyä aluspaitaa tai -toppia voi loppureissun ajan käyttää yöpaitana, jolloin erillistä yöpukua ei tarvitse pakata mukaan ollenkaan.

  Maksimekko on kätevä niin helteellä kuin viileämmälläkin säällä.

  Iina Lappalainen pakkaa matkoilleen mukaan myös maksimekon: se on helteellä mukavan vilpoinen ja viileämmällä säällä lämmin, koska se peittää jalat. Muunlaiset mekot Lappalainen jättäisi suosiolla kotiin.

  ”Mekot ovat matkoilla hankalia. Jos niihin tulee se yksi likatahra, koko asu on sitä myöten pyykissä. Kannattaa niiden sijaan suosia erillisiä ylä- ja alaosia.”

  4. Parit kengät riittävät viikoksi.

  Kenkiä tulee usein pakattua reissuun liikaa. Ei kannattaisi, sillä ne painavat ja vievät paljon tilaa matkalaukusta. Yleensä emme kuitenkaan edes käytä niitä kaikkia. 

  Lappalaisen mukaan viikon matkalle riittävät kahdet kengät, joista toiset matkustavat jalassa, toiset laukussa. 

  ”Valitse mukaan sellaiset, joilla on hyvä kävellä, esimerkiksi lenkkarit. Jos matkustat lämpimään, toiset kengät voivat olla vaikka sandaalit, joissa varpaat saavat happea.”

  5. Älä stressaa – olet menossa lomalle!

  Vaikka suunnitelmallisuus onkin hyväksi pakkaamisessa, älä silti turhia pingota. Lomalle mennään nauttimaan. 

  Matkalaukun ei tarvitse olla kaikenkattava selviytymispakkaus.

  Matkalaukun ei tarvitse olla selviytymispakkaus, joka kattaa kaikki maailman tarpeet ompelutarvikkeista lusikka-haarukka-yhdistelmään. Jos sukat loppuvat viikon lomalla kesken, niitä saa paikallisista marketeista. 

  ”Matkalla on tietysti hyvä, jos vaatteet on tehty rypistymättömistä materiaaleista. Mutta muutkin materiaalit säilyvät siisteinä, jos viikkaa ne KonMari-tyyliin pystyyn ja rinnakkain matkalaukkuun”, neuvoo Lappalainen.