Hiuksia voi värjätä, hoivata ja jopa leikata kotioloissakin. Lue näppärät ohjeet niin hiusten värjäämiseen, värin valintaan kuin otsatukan leikkaamiseenkin.

VÄRJÄÄMINEN KOTONA
Hiusvärit ovat kylpyhuoneissamme ahkerassa käytössä, sillä lähes puolet suomalaisista naisista ja viidennes miehistä värjää hiuksensa kotona. Kotivärjäri säästääkin pitkän pennin, kunhan muistaa muutaman käytännön vinkin.

 

Kestoa vai kevyttä?
Hiusvärit jaetaan kestoväreihin, kevytväreihin ja suoraväreihin.

  • Kestovärit värjäävät hiuksen pysyvästi ja peittävät harmaat täysin.

  • Kevytvärit haalistuvat asteittain muutaman pesukerran jälkeen.
    Kevytväri korostaa hiusten luonnollista väriä eikä jätä tyvikasvua.

  • Suoraväri sopii päähän silloin, kun hiuksiin ei haluta suurta muutosta, vain hieman kiiltoa ja sävyä. Suoraväri kestää 6–10 pesua.

Ennen värjäystä

  • Hoivaa huonokuntoiset hiukset kuntoon ennen värjäämistä ja tutustu värin käyttöohjeisiin huolella.

  • Tee tarvittaessa koevärjäys. Ota sormenpaksuinen hiusosio ja sido se kumilenkillä. Sekoita pienessä lasikulhossa ruokalusikallinen väriainetta ja kehitettä. Sulje väri- ja kehiteaineen korkit heti. Värjää hiusosio ohjeen mukaan, huuhtele ja kuivaa. Jos värivalinta osui nappiin, värjää hiukset kokonaan.

  • Älä pese hiuksia päivään tai pariin ennen värjäystä, sillä hiuspohjan oma tali suojelee ihoa ärsytyksiltä. Suojaa hiusraja ja korvat vaseliinilla, niin vältät ihon värjäytymisen.

Valitse vaaleampi
Hiusvärin valintaan on hyvä suhtautua tietyllä hartaudella, ettei lopputulos ole liian säväyttävä. Hiusten oma sävy, kunto, edelliset värjäykset ja permanentit vaikuttavat osaltaan lopputulokseen.

 

Käytä kaupoissa olevia mallihiustupsuja ja sävynumeroita apuna ja valitse uusi väri mieluiten läheltä omaa hiusväriä.

 

Hiusvärien numerointi kertoo värin tummuusasteen eli 1 tarkoittaa mustaa ja 10 vaaleinta sävyä. Taittovivahteet ilmoitetaan perussävyn jälkeisellä numerolla, esimerkiksi numero neljä on kupariin taittuva sävy.

 

Jos epäröit kahden sävyn välillä, valitse vaaleampi. Hiusvärin maahantuojalta voi kysäistä neuvoa silloin, kun ei ole varma värin sopivuudesta entisen hiusvärin kanssa.

 

Kampaajalle kannattaa mennä silloin, kun aikomuksena on tehdä hiuksiin radikaali muutos, esimerkiksi muuntua tummasta aivan blondiksi.

TEHOHOIDOT KOTIKONSTEIN
Hiukset ovat kovilla päivittäisen muotoilun ja kemiallisten käsittelyjen vuoksi. Karheat, kiillottomat tai veltot hiukset kaipaavat tehohoivaa ja suojaa näyttääkseen jälleen kauniilta.

 

Hoitoaineen valintaan vaikuttavat hiuspohjan ja hiusten kunto. Hiusten laatu ja kemialliset käsittelyt sanelevat myös omat ehtonsa. Jotkin hoitotuotteista sopivat hiuksien, toiset hiuspohjan ja osa molempien hoivaamiseen.


Käytä pesun jälkeen pois huuhdeltavan hoitoaineen lisäksi hiuksiin jätettävää hoitoainetta.

 

Hiusnaamiolla saa helliä hiuksia vähintään kerran viikossa. Levitä hoitoaineet aina pyyhekuiviin hiuksiin, niin ne pääsevät imeytymään. Pyyhe kannattaa siis varata suihkun viereen, muuten hoitsikoiden teho menee hukkaan.

Sauna & hoitoaine
Jos haluat mennä saunaan hoitoaineet hiuksissa, suojaa hiukset pyyhkeellä.

 

Toisaalta nykyhoitoaineet ovat niin nopeavaikutteisia, ettei löylyjä paljon ehdi heitellä. Eri asia on, jos hiusten hemmottelusta haluaa tehdä spa-tuokion. Saunan lämpötila saa olla silloin enintään 50 astetta; hiukset eivät kestä kovaa kuumuutta.

OTSATUKKA OMIN KÄSIN
Otsatukka sopii kaikenmuotoisille kasvonpiirteille, jos se on leikattu oikein. Tosin, jos otsahiuksissa on voimakas pyörre, voi otsatukka olla melko vaikea hallita, eikä se asetu paikalleen kovin helposti.

 

Jos otsatukkaa ei vielä ole mutta sellaisen haluaa, viisainta on leikkauttaa se ensimmäistä kertaa ammattilaisella, joka osaa opastaa sopivan tyylin ja muodon valinnassa.

 

Otsatukan ylläpidon voi sitten jättää itsellekin. Erilaisia otsatukkamalleja on suorasta kaarevaan ja kapeasta leveään. Otsatukka voi olla kerroksittain leikattu tai tasapaksu.

  • Jos ryhdyt omaksi kotiparturiksesi, on kaiken perustana hyvät hiustenleikkaussakset, joita saa esimerkiksi tavarataloista. Seuraavaksi suunnitellaan otsatukan leveys ja syvyys. Otsatukka ei saa sivuilla levitä muiden hiusten päälle. Pidä saksien kärjet pystyasennossa ja leikkaa pienissä osioissa kerrallaan. Jäljestä tulee silloin pehmeä ja luonnollinen. Hiukset luistavat alta, jos sakset ovat leikatessa vaakatasossa.

  • Yllätyksiltä välttyy, kun leikkaa hiukset puhtaina ja kuivina, sillä märkänä leikatut hiukset vetäytyvät kuivuessaan suunniteltua ylemmäksi. Varsinkin pyörteet vievät otsatukan silloin ihan omiin korkeuksiinsa. Pidä naama peruslukemilla, ettei niin kutsuttu otsatukkailme – eli työhön keskittyvät otsarypyt – pilaa lopputulosta.

 

Hiukset voi suojata saunoessa myös pyyhkeellä.
Hiukset voi suojata saunoessa myös pyyhkeellä.

Saunoessa tärkeintä on muistaa hiusten suojaaminen kuumuudelta, sanoo kampaaja Marja Liimatainen. Siihen käy perinteinen saunahattu.

Toinen menee saunaan kuivilla hiuksilla, toinen kastelee tukan ensin suihkussa. Mutta kumpi tapa on se oikea?

Asia ei ole yksioikoinen. Parturi-kampaaja Marja Liimatainen kuitenkin kehottaa menemään lauteille mieluummin kuivalla tukalla. Hiusten kasteleminen avaa niiden pintasuomuja.

”Kun hiukseen kohdistuu kova lämpö, siitä poistuu aina kosteutta. Jos suomukko on auki, kosteus pääsee poistumaan hiuksesta paremmin”, hän selittää.

Kun hiuksista poistuu kosteutta, ne kuivuvat. Ja kaikkihan tietävät, mitä kuivat hiukset lopulta tarkoittavat: rasahtelevia ja katkeilevia latvoja.

Suojaa hiukset saunahatulla

Liimatainen huomauttaa, että saunassa ilma on yleensä kosteaa joka tapauksessa. Löylyhöyryn kosteus voi tarttua hiukseen ja avata sen pintasuomuja samalla tavalla kuin suihkussa käyminen ennen saunomista.

”Siksi kaikista paras on suojata hiukset kuumuudelta.”

Se onnistuu kääräisemällä pyyhkeen päähän. Myös perinteinen huopainen saunahattu ajaa asian erittäin hyvin.

”Villa eristää hyvin sekä kuumaa että kylmää.”

Normaalit löylyt eivät pilaa hyväkuntoista tukkaa.

Vaikka hiukset kannattaakin suojata saunan kuumuudelta, voi hyväkuntoisella, käsittelemättömällä tukalla saunoa huoletta, Liimatainen sanoo. Normaalit löylyt eivät pilaa hyväkuntoista tukkaa.

Mutta jos hiuksia on värjätty ja käsitelty paljon, ja ne ovat huonossa kunnossa muutenkin, saunan kuumuus voi aiheuttaa hiukselle lisävaurioita.

Silloin saunahattu on aivan erityisen tärkeä laudekaveri.

Asiantuntija Marja Liimatainen työskentelee Suomen Hiusyrittäjät ry:n toiminnanjohtajana.

Läpivetolettiä voi jatkaa hiusten latvoihin asti. Erilaisen lopputuloksen saa, kun latvat jättää auki.

Lettiharrastajien ihanat kampaukset on helppo opetella omaan tai kaverin päähän. Katso video-ohjeet läpivetolettiin, kumilenkkilettiin, kukkalettiin ja ranskalaiseen köysilettiin.

Kumilenkkiletti

Juhlava kumilenkkiletti on helpompi kuin miltä näyttää. Kahden puoliranskalaisen letin jälkeen loppu syntyy sujauttamalla poninhäntien päät niiden läpi. Kun hiukset on etukäteen kiharrettu, lopputulos näyttää kuohkealta.

Kukkaletti

Ihanan helppo kukkaletti syntyy, kun tavallisen letin kiepauttaa kerälle ja kiinnittää pinneillä ohimolle. Jos kampauksesta haluaa juhlavamman, vapaaksi jääneet hiukset voi kihartaa.

Ranskalainen köysiletti

Ranskalainen köysiletti letitetään kahta suortuvaa kieputtamalla. Nappaa vuorotellen lisää hiuksia ohimolta ja ylhäältä jakauksen vierestä. Pyörittele hiukset latvaan asti ja viimeistele lätyttämällä eli levittämällä silmukoita sormin.