Kyllä ne vielä joku päivä mahtuvat! Tai sitten eivät.
Kyllä ne vielä joku päivä mahtuvat! Tai sitten eivät.

Pitäisikö tavoitefarkut ja -vaatteet säästää vai heittää pois? Asiantuntija sanoo, että vaatekaapin sisällön ei kuulu aiheuttaa stressiä vaan tuottaa iloa.

Monella meistä on kaapissaan pieniksi jääneet farkut, joita säilytetään siinä toivossa, että jonain päivänä niihin vielä aivan varmasti solahdetaan.

Mutta miten on? Lisäävätkö tavoitefarkut motivaatiota tulla hoikemmaksi vai tuleeko niistä vain paha mieli joka kerta, kun ne näkee vaatekaapissa?

Mielipiteitä on puolesta ja vastaan. Kapselipukeutumisen asiantuntija Iina Lappalainen kannustaa elämään tässä ja nyt – myös vaatteiden suhteen.

”Jos tällä hetkellä teet jotain aktiivisia toimenpiteitä mahtuaksesi tavoitefarkkuihin, niin säästä ne. Jos taas sinulla ei juuri nyt ole mitään dieettiä tai elämäntapamuutosta menossa, niin heitä ne pois. On turha jäädä odottamaan tiettyä päivää, jona aloittaa farkkuihin mahtumisen.”

Lappalainen on kehittänyt kapselipukeutumismetodin. Tarkoituksena on ratkaista vaatekriisit niin, että kaapista löytyisi aina tilanteeseen sopivaa oikeanlaista päällepantavaa.

Käytännössä tämä tapahtuu niin, että vaatekaappiin kootaan omista vaatteista kapseleita käyttötarkoituksen mukaan. Kaapista voi siis löytyä erikseen vaikkapa työvaate-, urheiluvaate-, kotivaate- ja mökkivaatekapselit.

”Kun avaamme aamulla vaatekaapin, mikä on se viesti, jonka haluamme vastaanottaa?”

Lappalaisen mielestä tärkeintä on se, mitä vaatekaappisi sinulle ”puhuu” ja mitä tunnetta se välittää. Vaatekaapista pitäisi tulla hyvä mieli.

”Kun avaamme aamulla vaatekaapin, mikä on se viesti, jonka haluamme vastaanottaa? Jos tavoitefarkkujen näkeminen aiheuttaa ahdistusta, niin älä säilytä niitä.”

Tavoitevaatteiden lisäksi kaapista voi löytyä muitakin vaatteita, jotka eivät lisää onnellisuutta.

”Kannattaa miettiä, mitä tunteita esimerkiksi hääpuvut edesmenneistä avioliitoista tai entisiltä kumppaneilta saadut tai heistä muistuttavat vaatteet herättävät. Joskus myös lahjaksi saatuja vaatteita säilytetään vain velvollisuuden tunnosta.”

Toisaalta kaapista saattaa löytyä rakkaita tunnevaatteita. Ne eivät ehkä enää mahdu päälle tai ole muuten käyttökelpoisia, mutta niihin liittyy jokin erityisen lämmin muisto. Niitä kannattaa Lappalaisen mukaan säilyttää. Voi myös harkita, voisiko lempivaatteen laittaa vaatekaapin sijaan johonkin esille, jolloin siitä pääsisi nauttimaan useamminkin.

Neljä syytä, miksi tavoitefarkkuja ei kannata säästää

1. Tavoitefarkut eivät motivoi laihduttamaan, vaan toimivat itseään vastaan. Ne muistuttavat joka päivä siitä, että olet väärän kokoinen. Ne saavat sinut pahalle tuulelle.

Ne muistuttavat joka päivä siitä, että olet väärän kokoinen.

2. Muoti muuttuu. Sinä päivänä kun olet päässyt tavoitefarkkujesi mittoihin, ne ovat auttamattomasti pois muodista.

3. Teet jonkun muun superonnelliseksi, kun lahjoitat farkut hänelle tai viet ne vaikka kierrätykseen tai kirpputorille.

4. Saat vaatekaappiisi mukavasti tilaa, kun heität tavoitevaatteet pois.

Neljä syytä, miksi tavoitefarkut kannattaa säästää

1. Ne toimivat motivaattorina ja kannustavat laihduttamaan ja elämään terveellisesti. Ne muistuttavat palkinnosta, jonka saat laihdutuskuurisi jälkeen.

Ne muistuttavat palkinnosta, jonka saat laihdutuskuurisi jälkeen.

2. Voiko olla hienompaa tunnetta kuin se, että saa pudotettujen kilojen jälkeen pukea lempifarkkunsa jalkaan? No kyllä voi, mutta kiva tunne se joka tapauksessa on!

3. Vaikka 90-luvun tavoitefarkkuihin ei itse enää mahtuisikaan, lapsesi saattaa haluta ne, koska a) hän mahtuu niihin ja b) hänen mielestään ne ovat huippumuodikkaat.

4. Farkkuihin liittyy kauniita muistoja. Ne ovat ehkä olleet jalassasi, kun olet tavannut puolisosi ensimmäistä kertaa tai viettänyt ikimuistoisen illan parhaan ystäväsi kanssa. Niiden näkeminen herättää muistot.

Otatko uudet syysvaatteet suoraan käyttöön? Ihosi saattaa päättää puolestasi.
Otatko uudet syysvaatteet suoraan käyttöön? Ihosi saattaa päättää puolestasi.

Jotkut pukevat uudet vaatteet päälleen pesemättä, toiset kelpuuttavat ne käyttöön vasta pesukoneen kautta. Mikä olisi oikea tapa?

Uusi vaate on puhdas, eikä sikäli välttämättä pesun tarpeessa. Niin moni ajattelee, ja ottaa vaatteen suoraan kaupasta tuotuna käyttöön.

Toiset sen sijaan haluavat pestä vaatteet ennen ensimmäistä käyttökertaa.

Marttojen neuvonnan johtajan Teija Jerkun mukaan kullekin oikea tapa riippuu siitä, kuinka herkkäihoinen on.

”Herkkäihoisten on hyvä pestä etenkin ihoa koskettavat tummat vaatteet”, Jerkku sanoo.

Mutta miksi juuri tummat? Tummissa vaatteissa saattaa olla useampia värikemikaalikerroksia, joiden vuoksi irtovärin määrä voi olla suurempi kuin vastaavissa vaaleammissa vaatteissa. Uusissa vaatteissa saattaa olla myös viimeistelyaineita, jotka lisäävät niiden tuoksua.

”Herkimmät voivat saada irtoväristä ja tuoksusta oireita, kuten ihon kutinaa ja allergisia reaktioita. Usein herkkäihoiset tietävät tämän itsekin ja huolehtivat vaatteidensa pesemisestä tarkemmin.”

Pesu parantaa pyyhkeen imukykyä

Moni pesee myös uudet pyyhkeet ja lakanat ennen käyttöä. Teija Jerkku pitää sitä hyvänä tapana. Mahdolliset irtokemikaalit lähtevät usein ensimmäisessä pesussa, ja pyyhe myös imee vettä ja kuivaa ihon paremmin, kun se on pesty.

Lakanoista puolestaan voi joskus lähteä hyvinkin voimakas tuoksu, kun ne otetaan uutena paketista.

”Joissakin lakanoissa lukee myös suositus, että ne olisi hyvä pestä ennen käyttöä”, Jerkku kertoo.

Myös vaatteet ja muut tekstiilit, jotka tulevat vauvan ihoa vasten tulevat ja menevät helposti suuhun, on syytä pestä ennen käyttöönottoa.

Noudata vaatteen hoito-ohjeita. Niin saat sen säilymään kauan kunnossa ja uuden tuntuisena.
Noudata vaatteen hoito-ohjeita. Niin saat sen säilymään kauan kunnossa ja uuden tuntuisena.

Harmittaahan se, jos vasta ostettu vaate alkaa jo muutaman pesun ja käyttökerran jälkeen näyttää ikivanhalta. Opettele vaatteiden hoitoon helpot perussäännöt!

Tekstiilien säilyttäminen hyväkuntoisena ei niinkään vaadi työtä tai vaatteen käsittelyä jollain erityisellä tavalla. Vaatteen kestoa voi pidentää oikeastaan ihmeen helposti: kiinnittämällä huomiota siihen, miten vaatetta käsittelee ja tekemällä viisaita valintoja.

Huolenpito on myös ekologinen teko, sillä sen avulla vaate kestää kauemmin, eikä uutta tarvitse ostaa niin usein.

Vältä pesua – tuuletus voi riittää.

Marttojen neuvonnan johtaja Teija Jerkku pitää tärkeimpänä ohjeena sitä, ettei vaatetta saisi pestä turhaan.

”Peseminen kuluttaa aina vaatetta. Vaate kannattaa pestä vasta, kun se on likainen. Turha peseminen kuormittaa myös ympäristöä”, Jerkku muistuttaa.

Usein vaatteen raikastamiseen voi riittää sen tuulettaminen.

Pese niin kuin pyydetään

Vaikka pesemistä kannattaa lykätä, sitä ei silti saa päästää liian likaiseksi. Muuten se ei välttämättä enää puhdistu kunnolla.

Pyykkikoneen äärellä kannattaa käyttää hetki harkintaa: tekstiileistä löytyvät pikku lappuset kertovat tärkeitä terveisiä valmistajilta. Noudata vaatteen hoito-ohjeita ja pese se oikeassa lämpötilassa. Muista myös, että kaikille vaatteille ei sovi huuhteluaine. Värivirheiltä vältyt, kun lajittelet pyykit värin mukaan.

Tukeva henkari pitää huolen siitä, ettei vaate veny.

Pesun jälkeen vaate on tärkeää oikoa omiin mittoihinsa ja ripustaa kuivumaan. Tukevat henkarit pitävät huolen siitä, ettei vaate veny tai muuta muotoaan kuivauksen aikana.

Jotkut vaatteet, kuten villapaidat, kuuluu kuivata vaakatasossa eli esimerkiksi pyykkitelineen päällä.

Henkarikuivatus vähentää myös silittämisen tarvetta. Esimerkiksi paitapuserot siliävät paremmin, kun ne oikoo kuivumaan henkarille. Liian kuuma silitysrauta voi myös vahingoittaa vaatetta.

Silittämistä helpottamaan on olemassa silitysvettä. Teija Jerkun mielestä vaatehuollossa kuitenkin pärjää hyvin ilman sitä, etenkin, jos tahtoo vähentää turhien kemikaalien käyttöä.

Satsaa laatuun ja säilytykseen

Kestävyyteen voi myös vaikuttaa satsaamalla hyvälaatuisiin vaatteisiin. Kaupassa on hyvä tutkia, millaisia vaatteen saumat ovat, miltä materiaali tuntuu ja onko napit kiinnitetty huolella. Jos vaate on laadukas, se kestää pesua heikompikuntoisia paremmin.

Tekstiilisi huomaavat myös sen, miten niitä säilytät. Vaatteita ei kannata mytätä kaappiin sekaisin, vaan antaa niille arvoisensa kohtelu ja laittaa siisteihin pinoihin.

”Hyvin säilytettyinä ne pysyvät parempikuntoisina, löytyvät helpommin ja menevät pienempään tilaan”, Jerkku vinkkaa.