
Hyvästi, pursuava vaatekaappi! KK:n toimittaja kehitteli ystävänsä kanssa armottoman mutta tehokkaan listametodin.
Kun avaat pursuavan vaatekomerosi oven, tiedät itsekin, että liika on liikaa. Paitoja, housuja ja varsinkin kerran käytettyjä juhlamekkoja. Pelkkä ajatuskin karsimisesta uuvuttaa: mistä edes aloittaa?
KonMarikaan ei tunnu ihan omalta ratkaisulta. Jos ryhdyt kuuntelemaan, puhuvatko vaatteesi sinulle, jokainen niistä runoilee kuin Runeberg. ”Saatat vielä tarvita minua! Etkö muista korvaamattomia yhteisiä hetkiämme? Nähdään taas viiden kilon päästä, odotan sinua!”
Ystävälläni oli kuvatunlainen ongelma, paitsi että pursuavia vaatekaappeja oli kolme. Paitoja, housuja, huiveja, mekkoja, kenkiä, alusvaatteita, takkeja, hameita, shortseja. (Ja kyseessä on todella ystäväni, ei salanimi minulle itselleni.) Ongelma oli saanut paisua rauhassa vuosia, jopa vuosikymmeniä, mutta nyt oli muutto tulossa. Ystäväni pyysi minulta apua raivaukseen.
Kehitimme yhdessä viisivaiheisen menetelmän, joka toimi niin loistavasti, että sitä on sittemmin sovellettu moniin muihinkin kohteisiin kuin vaatekaappeihin. Myös minun kotonani.
Tarvikkeet:
- A4-kokoinen paperi
- kynä
- pursuava kaappi
- halutessasi tukihenkilö
- vapaapäivä
Vaihe 1: Mieti, mitä oikeasti tarvitset
Tämä on tärkeää: älä katso vielä kaappiisi. Älä katso sinne! Ovi kiinni, heti! Älä edes muistele, mitä kaapissa on!
Mene sen sijaan toiseen huoneeseen ja ota paperia ja kynä. Listaa paperille kaikki keksimäsi vaateryhmät, esimerkiksi näin:
- arkipaidat
- neuleet
- paitapuserot
- juhlatopit
- villatakit
- farkut
- muut housut
- yöpuvut
- oloasut
- alushousut
- rintaliivit
- sukat
- sukkahousut
- shortsit
- hameet
- juhlamekot
- jakut
- huivit
- jne.
Merkitse kunkin vaateryhmän perään lukumäärä. Montako paitaa arvelet, että sinun ikäisesi, sinun elämäntyyliäsi elävä ihminen oikeasti tarvitsee? Ole realisti: yksi päällä, yksi pesussa ja yksi kaapissa -metodi sopii harvan ihmisen elämäntilanteeseen (ja olisihan se vähän tylsääkin), mutta on hyvin todennäköistä, että kolmekymmentä paitaa on liikaa.
Ystäväni tapauksessa totuus löytyi tuolta väliltä: merkitsimme paitojen kohdalle luvun 20. Hän arveli, että kovin paljon enempää paitoja kaapissa ei olisikaan. Toistimme saman kysymyksen jokaisessa kohdassa. Viidellä juhlamekolla pärjäisi hyvin, huiveja voisi asusteiksi löytyä kymmenen (viikon jokaiselle päivälle ja pari ekstraa).
Älä kysy neuvoa ystävältä tai puolisolta, vaan arvioi määrät itse. Tarkoitus on saada kaappiisi lisää tilaa, joten yritä olla rehellinen. Älä ainakaan tahallasi arvioi tarvitsemiasi vaatemääriä yläkanttiin – äläkä vieläkään kurki kaappiisi!
Vaihe 2: Sitoudu
Kun olet päässyt paperin loppuun, kirjoita siihen päivämäärä ja nimesi. Tämän verran oikeasti tarvitset vaatteita. Allekirjoituksellasi sitoudut karsimaan vaatekaappisi sisällön näihin lukemiin.
Vaihe 3: Kohtaa totuus
Vasta nyt on aika mennä kaapille. Ota tukihenkilö mukaan. Tyhjentäkää kaappi yhdessä ja lajitelkaa vaatteet pinoihin: paidat, housut jne.
Laske vaatteet.
Vaatetta oli ainakin tuplat verrattuna siihen, mitä ystäväni oli arvioinut tarvitsevansa.
Ystäväni tapauksessa pelkkiä arkipaitoja löytyi 43 (paperilla luki 20). Neuleita oli 12 (paperilla 6). Juhlamekkoja 14 (paperilla 5). Huiveja 22 (paperilla 10). Ja niin edelleen. Jokaisessa kohdassa vaatetta oli ainakin tuplat verrattuna siihen, mitä hän oli itse arvioinut tarvitsevansa.
Merkitse vaatteiden todelliset määrät paperille tavoitemäärien viereen ja laske lukemien erotus. Näin monesta vaatteesta on nyt tarkoitus päästä eroon.
Vaihe 4: Valitse
Tämä vaihe on periaatteessa tuttu jokaiselle, joka on joskus yrittänyt karsia vaatekaappiaan. Se tuntuu armottomalta, mutta luota itseesi ja arvostelukykyysi!
Olet itse päättänyt, mikä määrä vaatteita sinulle riittää. Nyt luovut vain ylimääräisistä, et tarpeellisista ja rakkaista.
Älä jää miettimään vaatteiden tunnearvoa. Muistot eivät katoa vaatteen mukana.
Luovu ensimmäisenä niistä vaatteista, jotka eivät enää mahdu päälle, jotka ovat rikki tai kulahtaneita tai joita et muista käyttäneesi vuoteen. Jos on vaikea päättää, sovittele vaatteita rauhassa, mutta älä jää miettimään niiden tunnearvoa. Muistot eivät katoa vaatteen mukana.
Kun heikotus iskee, turvaudu listaasi ja tukihenkilöösi. (Ystävänikin turvautui, useita kertoja. Hengittelimme yhdessä rauhassa hetken ja katsoimme hänen allekirjoitustaan – ei, määriä ei kannata muokata enää tässä vaiheessa! Sitten jatkoimme karsintaa.)
Vaihe 5: Luovu
Kun olet päässyt listan loppuun (usko pois, pystyt siihen!) ja vaatteet on lajiteltu jääviin ja poistuviin, hankkiudu viimemainituista eroon heti. Paras ratkaisu on lahjoittaa vaatteet hyväntekeväisyyteen (paitsi huonokuntoiset, jotka voit viedä esimerkiksi vaatekauppojen tekstiilikeräyksiin). Jos vaatesäkilliset jäävät eteisen nurkkaan odottamaan mahdollista valokuvausta ja myymistä Facebook-kirppiksillä, niillä on riski luikerrella takaisin kaappiisi.
Laske vielä kerran armon saaneet vaatekappaleet ja varmista, että määrät vastaavat sitä, minkä alun perin merkitsit listaasi. Järjestä vaatteet takaisin kaappiisi. Saatat hämmästyä, kuinka täyteen kaappisi yhä tulee.
Ystäväni karsintaprojektista ja muutosta on nyt kolmisen vuotta. Juuri pari viikkoa sitten pohdimme, että uusi listakierros saattaisi olla pian tarpeen.
Edit. 13.12: muokattu kohtaa huonokuntoisista vaatteista.
Vaateroskat (myös kengät ja asusteet) voi viedä vaatekauppojen tekstiilikeräykseen (esim H&M, Lindex). Niiden paikka ei ole roskakorissa.
En ikinä suosittelisi viemään näihin keräyksiin, koska vaatteiden todellinen päämäärä on todella epäselvä. Esim. päätyvät kehitysmaiden kaatopaikoille. Mieluummin sitten omaan kotiroskikseen, josta roskat päätyvät jätteenpolttolaitoksiin. Kotimaisia poistotekstiilikeräyksiä, joissa todella tiedetään mihin materiaalit päätyvät, suosittelen lämpimästi. Harmi vain ettei niitä vielä ole kovin paljoa, mutta tekstiilijäte on hankalasti uudelleen käytettävissä.
Vau, onpa kiva, kun reagoitte noin nopeasti. Mukavaa joulun odotusta koko toimitukselle! T. se aiemmi kommentoija.
Kiitos samoin! t. Salla / KK