Meikki Anu Levy
Meikki Anu Levy

Meikkikoulun yhdeksännessä osassa opitaan tekemään silmänrajaukset. Tuire Rautasalo sai kauneuspäivän aikana ammattilaisvinkit silmämeikkikynän ja nestemäisen rajauskynän käyttöön.

Näin rajaat silmät

Tarvitset silmämeikkikynän eli kajalin, ruskean tai harmaan mattaluomivärin ja viistopäisen rajaussiveltimen.

1.Rajaa ensin ulkonurkasta keskelle.
Levitä luomenpohjustusvoide tai meikkivoide ja puuteroi luomi, niin rajaus pysyy paremmin. Pidä katse suunnattuna alaviistoon ja kohota ihoa kevyesti kulmaluun kohdalta. Aloita silmän rajaaminen silmän ulkonurkasta kohti keskikohtaa. Tee rajaus aivan ripsen tyveen, ettei ripsirajan ja rajauksen väliin jää tyhjää rakoa.
Luomivärin alle tehtynä rajaus on pehmeämpi, kun taas päälle vedetty rajaus on näyttävämpi ja voimakkaampi.
Terävin rajaus syntyy nestemäisellä rajausvärillä eli eyelinerilla ja rajaustussilla.

2.Silmän sisänurkasta keskelle
Jatka rajaamista silmän sisänurkasta kohti keskikohtaa. Tee rajaus lyhyin pienin vedoin, niin saat rajauksesta siistin. Älä tee rajausta yhdellä vedolla!

3.Kissamainen viimeistely
Tee loppua kohden kapeneva rajaus silmän ulkonurkasta ylöspäin.

4.Alarajaus
Tee alarajaus luomivärillä, joka tekee rajauksesta pehmeämmän. Töpötä viistopäisellä rajaussiveltimellä väriä aivan alaripsen tyveen.
Silmän sisärajauksen voi tehdä ihonvärisellä silmämeikkikynän sävyllä, joka kirkastaa katseen.

Vinkki!
Jos rajaus epäonnistuu ja menee tuhruiseksi tai vinoon, siisti kohta vanupuikon avulla. Voit kastaa vanupuikon tarvittaessa silmämeikinpoistoaineeseen.

Yleisimmät virheet
Ripsen ja rajauksen välistä pilkottaa ihoa eli rajaus on viiva luomella.
Liian paksu rajaus koko alaluomelle, jolloin katseesta tulee todella raskas.
Silmän ympärille piirretty rajaus, joka pienentää silmän kuin silmän.

Hiukset voi suojata saunoessa myös pyyhkeellä.
Hiukset voi suojata saunoessa myös pyyhkeellä.

Saunoessa tärkeintä on muistaa hiusten suojaaminen kuumuudelta, sanoo kampaaja Marja Liimatainen. Siihen käy perinteinen saunahattu.

Toinen menee saunaan kuivilla hiuksilla, toinen kastelee tukan ensin suihkussa. Mutta kumpi tapa on se oikea?

Asia ei ole yksioikoinen. Parturi-kampaaja Marja Liimatainen kuitenkin kehottaa menemään lauteille mieluummin kuivalla tukalla. Hiusten kasteleminen avaa niiden pintasuomuja.

”Kun hiukseen kohdistuu kova lämpö, siitä poistuu aina kosteutta. Jos suomukko on auki, kosteus pääsee poistumaan hiuksesta paremmin”, hän selittää.

Kun hiuksista poistuu kosteutta, ne kuivuvat. Ja kaikkihan tietävät, mitä kuivat hiukset lopulta tarkoittavat: rasahtelevia ja katkeilevia latvoja.

Suojaa hiukset saunahatulla

Liimatainen huomauttaa, että saunassa ilma on yleensä kosteaa joka tapauksessa. Löylyhöyryn kosteus voi tarttua hiukseen ja avata sen pintasuomuja samalla tavalla kuin suihkussa käyminen ennen saunomista.

”Siksi kaikista paras on suojata hiukset kuumuudelta.”

Se onnistuu kääräisemällä pyyhkeen päähän. Myös perinteinen huopainen saunahattu ajaa asian erittäin hyvin.

”Villa eristää hyvin sekä kuumaa että kylmää.”

Normaalit löylyt eivät pilaa hyväkuntoista tukkaa.

Vaikka hiukset kannattaakin suojata saunan kuumuudelta, voi hyväkuntoisella, käsittelemättömällä tukalla saunoa huoletta, Liimatainen sanoo. Normaalit löylyt eivät pilaa hyväkuntoista tukkaa.

Mutta jos hiuksia on värjätty ja käsitelty paljon, ja ne ovat huonossa kunnossa muutenkin, saunan kuumuus voi aiheuttaa hiukselle lisävaurioita.

Silloin saunahattu on aivan erityisen tärkeä laudekaveri.

Asiantuntija Marja Liimatainen työskentelee Suomen Hiusyrittäjät ry:n toiminnanjohtajana.

Läpivetolettiä voi jatkaa hiusten latvoihin asti. Erilaisen lopputuloksen saa, kun latvat jättää auki.

Lettiharrastajien ihanat kampaukset on helppo opetella omaan tai kaverin päähän. Katso video-ohjeet läpivetolettiin, kumilenkkilettiin, kukkalettiin ja ranskalaiseen köysilettiin.

Kumilenkkiletti

Juhlava kumilenkkiletti on helpompi kuin miltä näyttää. Kahden puoliranskalaisen letin jälkeen loppu syntyy sujauttamalla poninhäntien päät niiden läpi. Kun hiukset on etukäteen kiharrettu, lopputulos näyttää kuohkealta.

Kukkaletti

Ihanan helppo kukkaletti syntyy, kun tavallisen letin kiepauttaa kerälle ja kiinnittää pinneillä ohimolle. Jos kampauksesta haluaa juhlavamman, vapaaksi jääneet hiukset voi kihartaa.

Ranskalainen köysiletti

Ranskalainen köysiletti letitetään kahta suortuvaa kieputtamalla. Nappaa vuorotellen lisää hiuksia ohimolta ja ylhäältä jakauksen vierestä. Pyörittele hiukset latvaan asti ja viimeistele lätyttämällä eli levittämällä silmukoita sormin.