Kipeät kynsinauhat parantuvat, mutta toipuminen ottaa aikansa.
Kipeät kynsinauhat parantuvat, mutta toipuminen ottaa aikansa.

Kynsinauhojen repiminen voi altistaa tulehduksille, ja kynsien pureminen puolestaan tarkoittaa samaa kuin söisi bakteereja, sanoo asiantuntija.

Kynsinauhat jäävät usein vähälle huomiolle. Vaikka kynsiä jaksaisi puunata, kynsinauhat voivat olla repaleiset, kuivat ja jopa kipeät.

”Kynsinauhoja kohtaan käyttäydytään väkivaltaisemmin kuin tarvitsisi. Niitä esimerkiksi leikellään ja revitään”, sanoo kynsiteknikko ja Blue Lagoon -kauneushoitolan omistaja Sini Virtanen.

Hän muistuttaa, etteivät kynsinauhat siedä jatkuvaa repimistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Avohaava on aina alttiina bakteereille”, Virtanen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Jos kynsinauhoja repii, ne voivat tulehtua pahastikin. Esimerkiksi kynsivallintulehdus on tosi ikävä juttu.”

Tulehtuneen kynsinauhan tunnistaa siitä, että se saattaa vuotaa verta ja olla arka ja turvonnut.

”Kynsien alla on bakteereja, joita viemme elimistöön syömällä niitä vapaaehtoisesti.”

Virtasen mukaan myös kynsien pureskelu voi aiheuttaa tulehduksia. Pureskelu taivuttaa kynttä, jolloin kynsilevyt voivat irrota kynsipedistään. Jos kynsi repeytyy syvältä, sen alle pääsee bakteereja, jotka voivat altistaa tulehduksille.

”Lisäksi kynsien pureskelu on erittäin epähygieenistä. Kynsien alla on bakteereja, joita viemme elimistöön syömällä niitä vapaaehtoisesti.”

Hoito vaatii pitkää pinnaa

Terveet kynsinauhat ovat siistit ja kulkevat nauhamaisena kynnen ympärillä. Ne eivät ole liian kuivat, kovat, repaleiset tai kipeät.

Revityistäkin kynsinauhoista saa terveet, kunhan niitä jaksaa hoitaa. Se vaatii malttia.

Koska kynsinauhat ovat ihoa, ne uusiutuvat kyllä. Eivät kuitenkaan yhdessä yössä.

Tärkein hoitokeino on laadukas, kosteuttava kynsinauhaöljy. Öljyämisen lisäksi nauhoja voi painella puutikulla hyvin kevyesti.

”Liika on kuitenkin liikaa”, Virtanen sanoo.

Rakennekynnet voivat auttaa kynsien pureskeluun.

”Kuolleet kynsinauhat, eli ne, jotka makaavat kynnen päällä tai lerpattavat irtonaisina, olisi hyvä saada kynnen pinnalta pois. Jos ne ovat pitkät, ne voivat haitata kynnen kasvua.”

Virtasen mukaan moni kynsien ja kynsinauhojen pureskelija on saanut apua rakennekynsistä.

”Pureskelu on mentaalinen asia. Ihmiset pureskelevat kynsiään, kun ovat stressaantuneita tai miettivät jotakin asiaa”, Virtanen sanoo.

”Minulle paras ratkaisu on ollut se, että pidän rakennekynsiä koko ajan. Niin saan pidettyä kynnet ehjinä ja kynsinauhat siisteinä.”

Jotain pielessä

Hoitoalan työssä on rakennekynnet kielletty, koska niiden alle ja kynnen sekä rakennekynsien väliin jää mikrobeja ym. bakteereja. Itselläni on ongelmia peukaloiden kynsien kanssa, jotka ovat ns.aaltomaiset eli kupruilevat. Olen pureksinut kynsiäni joskus monien vuosien ajan ja kynsinauhani ovat kuivat ja halkeilevat. Olen miettinyt onko tämä jotain vakavampaa sairautta?

  • ylös 12
  • alas 8
Sisältö jatkuu mainoksen alla