Kätilö ja toimittaja Laura Kosonen, 39, tietää, miten kuormittavaa kolmivuorotyö voi olla keholle ja mielelle. "Yövuoron jälkeen olo on kuin pahimman luokan krapulassa ilman iloista iltaa." 

Stressaantuneena olen ärtynyt ja ahdistunut. Elämä tuntuu loputtomalta ketjulta suorituksia ja velvollisuuksia.

Olen taipuvainen stressaantumaan, mutta iän myötä olen oppinut hallitsemaan stressiä aiempaa paremmin.

Olen ensimmäiseltä ammatiltani toimittaja. Kätilöksi valmistuin aikuisiällä. Tällä hetkellä teen kätilön töitä osa-aikaisesti ja toimittajan töitä freelancerina. Perhe-elämässä pikkulapsivaihe on takana, ja kahden koululaisen vanhempana liekaa on elämässä enemmän kuin ennen.

Kätilön kolmivuorotyö on kuormittavaa. Nukun yövuorojen jälkeen huonosti. Olo on kuin pahimman luokan krapulassa ilman iloista iltaa. Keho huutaa suolaa, rasvaa ja sokeria. Olen oppinut, että ennen yövuoroa kannattaa tehdä kotona pikasiivous. Kun päässä on kaaos, sitä on vaikea sietää ympäristössä.

Kätilön työssä minua stressaa eniten kyvyttömyys vaikuttaa työtahtiin. Turhaudun, jos en ehdi hoitaa äitejä niin hyvin kuin haluaisin. Työ vaatii tarkkuutta, mutta tärkeintä on silti ihmisten kohtaaminen. Se on työssä myös parasta. Joskus poden silti ihmissuhdeähkyä. Välillä taas sairaalamaailman hierarkia ja byrokraattisuus turhauttavat.

”Turhaudun, jos en ehdi hoitaa äitejä niin hyvin kuin haluaisin.”

Kirjoitustöissä vaikeinta on oman työn johtaminen. Työn välttely ja viivyttely stressaavat, ei niinkään itse kirjoittaminen. Olen huolissani somen ja nettisurffailun vaikutuksista keskittymiskykyyni. Juttuaiheet pyörivät mielessä vapaa-ajallakin, mutta työn luova puoli koukuttaa.

Kahden ammatin yhdistelmässä on enemmän hyviä kuin huonoja puolia. Teen kumpaakin työtä ensisijaisesti muista syistä kuin rahan vuoksi. Joskus tuntuu, että toinen työ on mukava harrastus, eikä töihin kyllästy niin helposti. Koen antoisaksi myös sen, että minulla on kaksi erilaista ammatti-identiteettiä.

Vaikeaa on työmäärän ja aikataulujen säätely. Jos kirjoitustöitä on paljon jonossa, saattaa mennä pitkäkin aika ilman vapaapäiviä molemmista töistä. Freelancerin on vaikea kieltäytyä työtarjouksista.

Tarvitsen juuria ja pilviä

Tarvitsen stressistä palautumiseen sekä juuria että pilviä. Juuriani arjessa ovat läheiset, liikunta ja luonto. Pilviin nostavat kulttuurielämykset, matkat ja juhlan tuntu. Jos elämä on pelkkää perusarkea, kyllästyn helposti.

Muutimme perheen kanssa pari vuotta sitten Helsingistä takaisin kotiseudulle Joensuuhun. Muutos on vähentänyt ympäristöstä johtuvaa stressiä: pääsen metsään kotiovelta, järvenrantamaisema on parinsadan metrin päässä ja silti kaupungin keskustaan pyöräilee alle kymmenessä minuutissa. Luonto on tullut entistä tärkeämmäksi. Helsingin reissuilla urakoin varastoon teatteriesityksiä ja museokäyntejä.Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Liikunta on tärkeä osa Lauran jaksamista. "En halua liikkua valmiin ohjelman mukaan, sillä minulle on tärkeää, ettei liikunnasta tule suorittamista. Tarvitsen melko paljon yksinoloa. Parasta se on koiran kanssa metsässä tai suksilla jäällä."
Liikunta on tärkeä osa Lauran jaksamista. "En halua liikkua valmiin ohjelman mukaan, sillä minulle on tärkeää, ettei liikunnasta tule suorittamista. Tarvitsen melko paljon yksinoloa. Parasta se on koiran kanssa metsässä tai suksilla jäällä."

Stressi purkautuu tehokkaimmin kehon kautta. Nuorempana en ymmärtänyt kehon ja mielen yhteyttä. Yhteyden löytämisessä ovat auttaneet ikä, liikunta sekä synnyttäminen ja imettäminen. Viime talvena aloitin avantouinnin, vaikka ystäväni mukaan se on varmin keski-ikäistymisen merkki.

”Viime talvena aloitin avantouinnin, vaikka ystäväni mukaan se on varmin keski-ikäistymisen merkki.”

En halua liikkua valmiin ohjelman mukaan, sillä minulle on tärkeää, ettei liikunnasta tule suorittamista. Tarvitsen melko paljon yksinoloa. Parasta se on koiran kanssa metsässä tai suksilla jäällä.

Olen huomannut, että mieli toimii kehon kautta. Suurimman osan kirjoitustyöstä teen muualla kuin tietokoneen ääressä. Ajatus muovautuu monotonisessa liikkeessä: kävellessä, hölkätessä tai hiihtäessä.

Koukussa hyvään oloon

Huippuhetkiä työssä kuvataan sanalla ”flow”, onnellinen tekemisen virta. Flow-tila tuntuu ihanalta, mutta sitä ei välttämättä kannata tavoitella, vinkkaa stressiä tutkinut johtava asiantuntija Salla Toppinen-Tanner Työterveyslaitokselta.

”Kehon reaktioissa flow-tila ja ylikuormitus muistuttavat toisiaan. Huippuvireen sijasta kannattaa pyrkiä työn imuun, joka ehkä on tunteena laimeampi, mutta kestävämpää laatua”, Toppinen-Tanner sanoo.

Erilaiset roolit ja vaihtelevuus ovat elämässä hyväksi.

”Myös liian vähäiset virikkeet ja haasteiden puute aiheuttavat stressiä”, Toppinen-Tanner huomauttaa.

Tutkimukset vahvistavat sen, minkä moni tunnistaa: stressi siirtyy töistä kotiin ja voi jopa tarttua läheisiin ihmisiin. Sen sijaan yksityiselämän stressi ei välttämättä kulkeudu työpaikalle, vaan työ voi päinvastoin tarjota hengähdystauon kuormittavassa elämäntilanteessa.

Persoonallisuustutkimusten mukaan herkimmin stressaantuvat henkilöt, jotka eivät ole kovin ulospäinsuuntautuneita ja joilla taipumusta kielteisiin tunteisiin. Stressiltä taas suojaavat innostuneisuus, aloitteellisuus ja sopiva tunnollisuus. Olennaisinta on kuitenkin työtehtävien ja persoonallisuuden piirteiden yhteensopiminen.

Tunnistan itsessäni sekä stressille altistavia että siltä suojaavia piirteitä.

Suorittajaluonteeni kanssa olen opetellut elämään vaihtelevalla menestyksellä. Ennen siirtymistä yliopistosta työelämään koin uupumisjakson. Ahdistus ja masennus pakottivat opettelemaan, ettei suorittamisella tarvitse tienata oikeutta olemassaoloon.

Uuden ammatin opiskelu avarsi ajattelua: en pelkää muutoksia tai haasteita, vaan haluan niitä sopivina annoksina.

Lue myös: Stressitesti paljasti Lauran paineensietokyvyn.

Laura Kosonen on 39-vuotias kätilö ja toimittaja, joka kirjoittaa myös mm. kolumneja Vauva-lehteen. Laura asuu perheineen Joensuussa puolisonsa ja kahden kouluikäisen lapsen kanssa.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 19/2016

Lauran keinot kierrosten vähentämiseen

  • Liiku arkisesti. Niin pahaa oloa ei vielä ole ollut, etteikö se liikunnalla kohenisi. Ja vailla tavoitteita: pyöräilen töihin, hölkkään, hiihdän ja käyn satunnaisesti jumpissa.
  • Kosketa ja tunne. Keho on ilon, voiman ja nautinnon lähde: hyvä ruoka ja juoma, kosketus ja saunominen ovat parhaita stressilääkkeitä.
  • Vähennä hälyä. Palautumisessa luonnonrauha on tärkeää ja sen merkitys kasvaa koko ajan.
  • Tankkaa elämyksiä. Arjen ei tarvitse olla elämyshakuista, keskity niihin vaikka teatterimatkoilla kaupungissa.
  • Nouse pilviin. Innostu, haaveile - vaikka matkoista tai juhlista läheisten kesken.
  • Rauhoitu Yhden päivän lepo ei riitä, lepää pari päivää työputken jälkeen.
Tutkimusten mukaan uskottomuus on erojen yleisin yksittäinen syy.
Tutkimusten mukaan uskottomuus on erojen yleisin yksittäinen syy.

Harva suomalaisista hyväksyy syrjähypyt, eikä uskottoman ole välttämättä helppo tunnustaa edes itselleen, että hän pettää puolisoaan. Siksi hän turvautuu usein ajatusrakennelmiin, joilla hän perustelee ja oikeuttaa salasuhteet.

Pettäminen ei ole yleistynyt, vaikka julkisesta keskustelusta voisi usein toisin päätellä. Päinvastoin: Finsex-tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat hyvin parisuhdeuskollista kansaa. Asenteet ovat itse asiassa tiukentuneet ja uskottomuus vähentynyt 2000-luvulla. Harva hyväksyy syrjähypyt.

Nykyisessä parisuhteessa ainakin kerran on pettänyt 18 prosenttia miehistä ja 11 prosenttia naisista, tietokirjailija Tuija Säteri kertoo. Finsex-tutkimuksen mukaan pettäjämiehillä on yleensä ollut useampia vieraita seksipartnereita, kun taas puolisoaan pettäneillä naisilla on useimmiten ollut vain yksi salarakas.

Ihmisen ei ole välttämättä helppo tunnustaa edes itselleen, että hän pettää puolisoaan. Hän voikin turvautua ajatusrakennelmiin, joilla hän perustelee ja oikeuttaa salaiset suhteet itselleen, Säteri sanoo.

Säteri perehtyi neljän vuoden ajan aiheeseen tutkimalla, millaisena uskottomuus näyttäytyy netin keskustelupalstoilla.

”Vaikka pettäjän omatunto kolkuttaisi, hän ei aina lopeta. Hän voi uskoa, että omaan pettämiseen on perusteet ja oikeutus.”

Säterin tuoreen Pettäminen, salarakkaus ja uskottomuus – pimeät parisuhteet internetin aikakaudella -tietokirjan (Aula & Co) perusteella pettäjillä on useita tapoja perustella uskottomuutensa.

Tässä neljä yleistä pettäjän selitystä:

1. ”Ei ole tarkoitus loukata ketään.”

”Uskoton voi ajatella, että jos puoliso ei tiedä mitään, hän ei voi loukkaantua”, Säteri sanoo.

Jos uskoo näin, voi olla on vaikea ymmärtää kumppanin tunteita uskottomuuden paljastuessa.

”Monella näyttäisi heti käryn jälkeen olevan vajavainen ymmärrys siitä, kuinka syvästi uskottomuus kumppania loukkasi”, Säteri sanoo.

Tutkimusten mukaan useimmat parit haluavat pelastaa liittonsa ja yrittävät yhdessä korjata luottamuksen.

Uskottomuuden paljastuminen on melkein aina sokki petetylle. Paljastuminen aiheuttaa usein parisuhdekriisin, joka näkyy luottamuspulana ja epävarmuutena. Ylipääseminen vaatii aikaa ja asian käsittelyä, molempien sitoutumista liiton uudelleenrakentamiseen.

Tutkimusten mukaan useimmat parit haluavat pelastaa liittonsa ja yrittävät yhdessä korjata luottamuksen. Mutta uskottomuus voi myös rikkoa suhteen lopullisesti. Uskottomuus onkin erojen yleisin yksittäinen syy.

2. ”Elämä ei ole mustavalkoista.”

Moni pettäjä kirjoittaa Säterin mukaan netissä, ettei elämä ole mustavalkoista.

 ”Osa uskottomista kirjoittaa jopa vastustavansa uskottomuutta, mutta että omassa elämässä on nyt väliaikainen poikkeus. Omassa elämässä on sillä hetkellä jotain poikkeavaa, jonka vuoksi uskollisuusperiaate ei päde”, Säteri kertoo.

Suurin osa ensikertalaisista katuu ja häpeää ”mokaansa”, johon alkoholilla on yleensä ollut osuutta. Tilaisuus on tehnyt varkaan tai vienyt mukanaan.

”Pettämisestä kirjoitetaan usein itsestä pois osoittavalla tavalla: ajauduin, sorruin, tunteet veivät”, Säteri sanoo.

”Mihin tahansa omaan selitysmalliin on helppo uskoa, kun ei kysy petetyn kumppanin mielipidettä.”

Hairahduksen lisäksi päätös olla uskoton voi olla myös hidas prosessi, jossa oma ajatusmaailma muuttuu ajan kanssa. Pettämisestä voi tulla kerta kerran jälkeen helpompaa.

”Uskottomuuskierteessä etenevän ihmisen moraali näyttää venyvän kuin kuminauha. Omat pettämiset on helppo oikeuttaa luomalla itse moraalinsa ajattelurakenteita. Mihin tahansa omaan selitysmalliin on helppo uskoa, kun ei kysy petetyn kumppanin mielipidettä.”

Uskoton voi perustella toimintaansa myös niin, että salasuhteen avulla hän jaksaa liittoaan ja arkeaan – että hän on itse asiassa jopa parempi tyyppi kotona.

3. ”Kerranhan täällä vain eletään.”

Nettikeskusteluissa viljellään Säterin mukaan kliseisiä ajatelmia, kuten ”jokaisella on oikeus elää omaa elämääns䐔. Uskottomalle salasuhde voi olla kutkuttava ja koukuttava irtiotto arjesta.

Pieni osa on Säterin mukaan tapapettäjiä, joilla voi olla ikään kuin kaksi eri persoonallisuutta: rehtinä pidetty kotiminä ja peliminä.

”Tapa- tai sarjapettäjä toimii puolisonsa selän takana ilman tunnontuskia. Tapapettäjä voi elää vuosikausia kaksoiselämää, hänellä voi olla monia sala- tai irtosuhteita. Pettäminen on hänelle kuin elämäntapa ja joillekin jopa riippuvuuden kaltainen koukku.”

4. ”Tarvitsen seksiä enemmän kuin puolisoni.”

”On pinttynyt käsitys, että uskottomuus johtuisi huonosta tai ongelmallisesta parisuhteesta. Joskus näin onkin”, Säteri sanoo.

 Seksi on nettikeskusteluissa yleisin perustelu uskottomuuteen.

”Osa väittää, että ihmiset eivät olisi biologisesti yksiavioisia. Se on silti mielipide, ei tieteellinen totuus.”

”Pettäjät puolustautuvat  usein sillä, että pariseksissä on ongelmia ja että puoliso on niihin syypää. Moni kirjoittaa, että on hyväksyttävää pettää, jos oma puoliso haluaisi seksiä itseä vähemmän tai torjuisi.”

Joidenkin mielestä uskottomuus jopa kuuluu lajiominaisuuksiimme.

”Osa väittää, että ihmiset eivät olisi biologisesti yksiavioisia. Se on silti mielipide, ei tieteellinen totuus, ja yksiavioisesti eläviä ihmisiä on enemmän kuin monisuhteisia. Yksiavioisuus voidaan myös ymmärtää monin eri tavoin”, Säteri sanoo.

5. ”Tämä on oma asiani eikä koske lapsiani!”

Säterin mukaan uskottomat eivät juuri osallistu netin uskottomuuskeskusteluihin, jotka koskevat lapsia.

”Kun uskottomuus on yhä piilossa, asian ei käsitetä liittyvän lapsiin. Ajatus siitä, että lapset edes välillisesti kärsisivät, voi kai olla liian tuskallinen. Jos uskottomat osallistuvat lapsikeskusteluihin, he kirjoittavat, että tämä asia ei koske lapsia millään tavalla.”

”Lapsi voi syyllistää itseäänkin eikä välttämättä puhu kenellekään pahoinvoinnistaan.”

Säterin mukaan netin keskustelupalstoilta kuitenkin selviää, että lapset pohtivat vanhempiensa salattuja suhteita.

”Jo varhaisnuoret voivat kirjoittaa nettiin esimerkiksi siitä, että he ovat nähneet vanhempiensa intiimiviestintää tai tietävät salasuhteesta. Se on rankka kokemus lapselle. Lapsi voi syyllistää itseäänkin eikä välttämättä puhu kenellekään pahoinvoinnistaan.”

Moni avautuu keskustelupalstoilla vielä aikuisenakin siitä, millaisen muiston vanhempien parisuhdekriisi jätti.

”Yleensä uskottoman ja kolmannen osapuolen ei ole tarkoitus loukata ketään. Silti uskottomuus voi aiheuttaa kärsimystä sekä osallisten että heidän läheistensä elämään. Sen riskin pettäjä aina ottaa.”

Lue lisää aiheesta. Pääset lukemaan jutun, jos olet tilaaja tai teet kuukauden maksuttoman koetilauksen.

 

 

 

Tutkimusten mukaan valtaosa pareista yrittää korjata liittonsa, kun uskottomuus ensi kerran paljastuu.
Tutkimusten mukaan valtaosa pareista yrittää korjata liittonsa, kun uskottomuus ensi kerran paljastuu.

Uskottomuus on iso kriisi, mutta suurin osa pareista haluaa pelastaa liittonsa. ”Kriisit päättyvät aina lopulta ja voivat johtaa entistä parempaan elämään”, asiantuntija sanoo.

Kaikki pettävät – tai ainakin tosi monet. Näin kuulee usein väitettävän, mutta itse asiassa enemmistö suomalaisista on hyvin parisuhdeuskollisia. Miehistä 18 prosenttia on pettänyt nykyistä kumppaniaan, naisista 11, kertoo Finsex-tutkimus. Asenteet ovat tiukentuneet ja uskottomuus vähentynyt 2000-luvulla.

”Silti luvut tarkoittavat, että uskottomuus koskettaa satoja tuhansia ihmisiä”, tietokirjailija Tuija Säteri sanoo.

Hän tutki neljän vuoden ajan sitä, millaisena uskottomuus näyttäytyy internetin keskustelupalstoilla. Siellä läsnä ovat kaikki draaman osapuolet: pettäjät, salarakkaat, petetyt puolisot ja parin lähipiiri, jopa lapset.

”Mitään yhtä tyypillistä tarinaa ei ole. Pettäjiä yhdistää vain se, että he pettävät puolisoaan, ja petettyjä se, että heidän puolisonsa pettää heitä. Uskottomuus voi koskettaa ketä tahansa”, Säteri sanoo.

”Mitään yhtä tyypillistä tarinaa ei ole.”

On ikuisuuskysymys, mikä kaikki on pettämistä. Säteri rajasi sen salaisiin seksisuhteisiin. Finsex-tutkimuksessa 70 prosenttia pettäjistä kertoi, ettei ollut jäänyt kiinni uskottomuudestaan.

Sukupuolten väliset erot kapenevat koko ajan, mutta pääsääntöisesti pettäjämiehillä on ollut 3–5 liittonsa ulkopuolista suhdetta. Puolisoaan pettäneillä naisilla taas on yleensä ollut yksi salarakas. Säterin mukaan miehet perustelevat uskottomuuttaan useimmiten seksisyillä, naiset tunnesyillä.

Pettäjän mieli

Suurin osa ensikertalaisista katuu ja häpeää ”mokaansa”, johon alkoholilla on yleensä ollut osuutta. Tilaisuus on ikään kuin tehnyt varkaan tai vienyt mukanaan.

”Päätös olla uskoton voi olla ajattelematon hairahdus tai hidas prosessi, jossa oma ajatusmaailma muuttuu ajan kanssa.”

”Pettäjä ajattelee, että jos puoliso ei tiedä mitään, hän ei voi loukkaantua, jolloin pettäjä ei edes tee mielestään mitään väärää.”

Jos mokaa toistamiseen, oma moraali voi alkaa joustaa ja pettämisestä tulee helpompaa. Uskottomuus oikeutetaan omilla ajatusrakennelmilla. Pettäjän voikin olla vaikea tajuta, kuinka syvästi hän loukkaa puolisoaan.

”Pettäjä ajattelee, että jos puoliso ei tiedä mitään, hän ei voi loukkaantua, jolloin pettäjä ei edes tee mielestään mitään väärää.”

Pieni osa on tapapettäjiä, jotka puuhailevat puolisonsa selän takana ilman tunnontuskia. Uskottomuus on heille elämäntapa, johon heillä mielestään on oikeus. ”Kerran täällä vain eletään”, kuuluu heidän mottonsa.

Seksi tuo ja vie

Säterin mukaan seksi vaikuttaa olevan yleisin uskottomuuden syy – joko kyltymätön oma libido tai seksitön liitto.

Taustalla voi olla tyytymättömyyttä seksielämään ja vaikeutta puhua siitä puolison kanssa. Monet kertovat myös hakevansa lämpöä ja arvostusta. Mutta myös onnellisissa liitoissa petetään. Pettäjä voikin Säterin mukaan puolustella tekoaan millä tahansa syyllä.

Salasuhteet antavat monenlaisia asioita.

”Eihän niitä muuten olisi. Intohimon ja salarakkaan parantavaan voimaan uskotaan.”

Ne tarjoavat kihelmöivää elossa olon tuntua ja hivelyä itsetunnolle, irtioton arjesta.

”Uskottomuus on hauskanpitoa, nautintoa ja seksuaalista mielihyvää. Uskottomat kirjoittavat usein, että salasuhteen avulla he jaksavat liittoaan ja arkeaan.”

Petetty yrittää kaikkensa

Kun uskottomuus paljastuu, petetty ajattelee usein, että pahin tapahtui. Paljastuminen on sokki petetylle, ja siitä seuraa parisuhdekriisi. Pettäminen on myös erojen yleisin yksittäinen syy.

”Uskottomuuden paljastumisesta alkaa raskas elämänvaihe.”

Mutta on myytti, että parit eroaisivat helposti. Useimmat haluavat pitää liittonsa ja perheensä kasassa. Tilastojenkin mukaan parin liitto todennäköisemmin jatkuu, vaikka nettikansan suosituin neuvo petetylle onkin: jätä se!

”Uskottomuuden paljastumisesta alkaa raskas elämänvaihe. Petetty voi kokea, että kumppani teki hänestä vertailukohteen. Henkinen hylkääminen voi laskea itsetunnon pohjamutiin.”

Pettäminen voi olla kova loukkaus petetyn naiseudelle tai miehuudelle, mutta valehtelu voi tuntua vielä suuremmalta loukkaukselta kuin seksi vieraan kanssa.

”Valtaosa vaikuttaisi antavan anteeksi ensimmäisen pettämiskerran. He ymmärtävät ihmisluonteen heikkoutta: täydellisiä ihmisiä tai puolisoita ei ole olemassa. Petetyt tekevät kovasti töitä, että saisivat suhteen toimimaan.”

Ratkaisevaa on, kuinka pari saa palautettua luottamuksen.

”Kriisit päättyvät aina lopulta ja voivat johtaa entistä parempaan elämään ja liittoon. Se vaatii molemmilta halua jatkaa liitossa ja selvittää asioita. Jokainen haluaa ymmärtää, miksi puoliso petti. Petetyn eropäätökseen vaikuttaa paljon pettäjän haluttomuus keskustella ja ottaa tapahtuneesta vastuuta.”

Se vie koko käden

Säteri löysi netistä ”pettämismarkkinat”. Nykytekniikka tekee seuran etsimisestä ja pettämisestä – mutta myös kiinnijäämisestä – entistä helpompaa.

Moni pitää virtuaalisuhteita harmittomana viestittelynä ja fantasiana, johon on mukava paeta arkea. Mutta raja voi sielläkin ylittyä. Viaton flirtti voi johtaa hullaantumiseen ja sänkyyn.

”Jälkikäteen voi olla vaikea selittää, mikä lopulta johti itse pettämiseen. Kun antaa pikkusormen, se vie helposti koko käden.”

”Jälkikäteen voi olla vaikea selittää, mikä lopulta johti itse pettämiseen. Kun antaa pikkusormen, se vie helposti koko käden. Kiusauksen edessä tunteet vievät kovaa.”

Säterin mukaan pettäminen on aina pettäjän päätös, joka voi tuottaa tuskaa monille.

”Kannattaisi miettiä tarkasti parisuhdettaan ja perhettään: olenko todella valmis luopumaan niistä? Sen riskin siinä ottaa.”

”Jo hyvin nuoretkin lapset kirjoittavat nettipalstoilla vanhempiensa salaisuuksista, joita on raskas kantaa. He ovat voineet nähdä vanhempiensa intiimejä viestejä tai todistaa uskottomuutta. Se on rankka kokemus lapselle.”

Tämä on Säterin mukaan niin vaikea asia uskottomille, että he yleensä kieltäytyvät keskustelemasta aiheesta.

”He ovat jopa vihaisia: ei koske lapsiani! Syyllisyystaakka voi olla kova.”