Jos osaat hävetä, kanssasi on hauskempi elää. Lue, mitä muuta iloa on häpeilyn taidosta.

Kuvittele, että ajat pakettiautoa. Kävelytiellä. Lujaa. Jalankulkijat säntäilevät pakoon, mutta sinä huutelet ikkunasta pikkutuhmia ja lisäät kaasua.

Jos tunne-elämäsi on tasapainossa, et koskaan päädy tuohon pakettiautoon. Syynä on häpeä. Tiedät rikkovasi sääntöjä ja tappavasi ehkä pari kävelijää, ja se hävettäisi sinua liikaa.

Häpeä on tunne, jonka tehtävänä on luoda yhteisön sääntöjä. Ihminen, joka ei osaa hävetä, ei tunnista rajoja tai ei välitä niistä.

Nolostus iskee, kun toimii arvojaan vastaan. Usein se iskee silloinkin, kun pelkää rikkovansa jonkun muun arvoja – äitinsä, työkavereittensa, jopa tuntemattomien.

Häpeämättömän tunnistaa helposti: Hän sotkee ihmissuhteensa. Töksäyttelee, murjaisee mielestään hauskasti eikä tajua, miksi ihmiset hänen ympäriltään katoavat.

Psykologi Mikael Saarisen mielestä nolostelu on tärkeä taito.

"Häpeä ei ole sen kummempi tunne kuin hämmästys. Siihen ei kannata takertua, mutta ei sivuuttaakaan. Häpeällä on aina viesti, aivan kuten kivulla. Jos häpeän tunne poistetaan, ihminen alkaa teloa itseään."

Häpeä suojelee sinua

Useimmiten häpeän viesti on selkeä. Se varoittaa: Haloo, olet tekemässä jotain typerää, lopeta!

Parhaimmillaan häpeä on kevyttä nolostelua, joka ohjaa ja suojelee sinua. Annat sen tulla, kuuntelet sitä, muutat ehkä käytöstäsi tai pyydät sen innoittamana hölmöilyjäsi anteeksi. Sitten päästät sen menemään.

Pahimmillaan häpeä on huonommuuden tunnetta, joka hallitsee jokaista tekoasi ja suustasi tulevaa sanaa. Jos se jyrää alleen muut tunteesi, saatat tarvita ammattiapua.
"Mikä tahansa tunne muuttuu vahingolliseksi, jos siihen jää jumiin."

Oikaise ryhtisi

Nolostuminen saa hartiasi lysähtämään ja katseesi painumaan alas. Kun puristat kehosi kippuraan, vahvistat häpeääsi. Ensiapua saat oikaisemalla ryhtisi.

Itsestään tykkäämistä voi harjoitella. Kokeile, muuttuuko olosi, jos toistat pari kertaa päivässä seuraavan lauseen: Vaikka minusta tuntuu surkealta ja riittämättömältä, hyväksyn silti itseni syvästi ja täysin.

"Tuo 'syvästi ja täysin' on erityisen tärkeä. Kuulostaa höpötykseltä, mutta terapiatyössäni näen, että se toimii", Saarinen sanoo.

Mitä hyötyä on häpeästä?

Jos osaat hävetä...

  • Osaat myös tulkita sosiaalisia tilanteita oikein.
  • Tajuat ehkä muuttaa törppöä käytöstäsi ajoissa.
  • Säilytät suhteellisuudentajusi.
  • Päästät suustasi harvemmin sammakoita.
  • Osaat eläytyä muiden tunteisiin.
  • Muistat pyytää hölmöilyjäsi useammin anteeksi.
  • Kanssasi on hauskempi elää.