Hyvä äiti välittää ja rakastaa, mutta pitää huolta itsestäänkin. Lue, mitä kaikkea nykyäideiltä odotetaan.

Kodin Kuvalehti teki 1970-luvulla "Hyvä perheenäiti" -kyselyn, jossa etsittiin perheenäidin tärkeimpiä ominaisuuksia.

Uusimme sen samoin kysymyksin 2000-luvulla, 40 vuotta myöhemmin. Samalla tarjosimme tilaisuuden kertoa omin sanoin, mitä vastaajat ajattelevat perheenäidin tärkeimmistä ominaisuuksista.

Lue tästä tämän hetken ajatuksia ja odotuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Millainen on hyvä perheenäiti?

”Äiti välittää, rakastaa, hoivaa ja paijaa. Osaa olla turvallinen aikuinen lapsen hätätilanteissa. Hyvä perheenäiti on edelleen myös itsenäinen ihminen, ei vain äiti.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Ei välitä, jos asunto ei ole tip top. Tekee lasten kanssa yhdessä jotain kivaa: leipoo, askartelee, ulkoilee. Ottaa lapsia välillä syliin.”

”Antaa kaikille tilaa ja mahdollisuuden osallistua: ei siis omi kotitöitä itselleen, vaan opettaa lapsensakin huolehtimaan niistä. Ymmärtää, että asioita voi tehdä monella tapaa, eikä kaikkea tarvitse tehdä itse.”

”Hyvä äiti on sellainen kuin itse olen ollut. Maailman paras äiti kolmelle lapselleni.”

”Hän haluaa antaa rakkautta, ruokaa ja huolenpitoa. Haluaa vapaa-ajalla aidosti tehdä perheensä kanssa jotain yhdessä.”

”Pitää huolta lapsista ja miehestä mutta myös itsestään. Kunnioittaa, kuuntelee, auttaa, uskoo ja rakastaa. Luo rajat ja opettaa tavat ja arvot. Ei hylkää koskaan ja on kiinnostunut perheen hyvinvoinnista. Minä olen juuri tällainen äiti.”

”Hyvä äiti ei ole marttyyri eikä itsekäs prinsessa, vaan aikuinen ihminen.”

”Hyvän perheenäidin kodissa ei tarvitse olla siistiä, mutta lämmin tunnelma siellä on.”

”Rentoutuu harrastusten parissa myös kodin ulkopuolella. Lähtee miehensä kanssa ulos tuulettumaan, kun lastenhoitaja on saatu paikalle.”

”Hoitaa lapset itse kotona, jos mahdollista. Valmistaa itse ateriat ja leivonnaiset. On koko kodin sydän.”

”Hyvä äiti ei ohjaile lapsia omien toteutumattomien toiveidensa mukaisesti.”

”Huumorintajuinen ja lapsille rajoja ja rakkautta antava. Eli kaikkea sitä, mitä en itse mielestäni ole osannut olla.”

”Hyödyntää ruuanloputkin. Ei pese vajaita koneellisia pyykkejä tai astioita. Käyttää tarjoukset hyväksi. Kutoo neuleet perheelle. Käy kirpparilla tekemässä löytöjä. Pitää säästössä rahaa pahan päivän varalle. Tarpeen tulleen osaa ottaa levon kannalta ja silloin voi käyttää valmisaterioitakin.”

”Kiltti lapsille! Se on kaikkein tärkeintä.”

”Tärkeinä hyvän perheenäidin ominaisuuksina pidän kärsivällisyyttä ja armollisuutta, myös itseään ja omaa äitiyttään kohtaan. Ei noutopizza silloin tällöin tee kenestäkään huonompaa äitiä. Maalaisjärkeä on syytä käyttää.”

”Hyvään perheenäitiin pätevät samat vaatimukset kuin hyvään perheenisään. Hyvä vanhempi on sopivasti kaikkea: osaa kokata ja innostaa lapsia arvostamaan hyvää ruokaa. Rento, mutta osaa asettaa rajoja ja pitää niistä kiinni. Hyvä vanhempi luo kotiin avoimen, hyväksyvän ja toisia kunnioittavan ilmapiirin.”

”Tärkein asia kaikista on, että hyvä äiti ei satuta tai käytä ruumiillista väkivaltaa. Hyvä äiti osaa pyytää anteeksi lapsiltaan, jos on käyttäytynyt huonosti.”

”Hyvän äidin ei tarvitse olla "yleiskone" eikä talousihme.”

”Äiti on se, jota voi halata sanomatta mitään, tietäen, ettei tarvitse irrottaa. Se joka auttaa pyytämättäkin. Joka rakastaa, vaikka välillä raivoaisi.”

Lue myös:

Tällainen on hyvä perheenäiti - lue kyselyn tulokset

Näin selviät myyjäisistä, äiti!

Sisältö jatkuu mainoksen alla