On niin helppoo olla onnellinen – vai onko? Sijoita tulevaisuuteesi ja luovu näistä onnesi tiellä olevista asioista.

Vanha viisaus, mutta totta se on: vain sinä olet oman onnesi tiellä. Onnellinen ihminen ei kanna mukanaan taakkoja. Sijoita siis tulevaisuuteesi ja luovu ainakin näistä. Se ei ehkä ole helppoa, mutta yrittämällä et häviä mitään.

1. Luovu tekosyistä

Me kaikki teemme sitä: keksimme selityksiä, miksi emme ehdi käydä urheilemassa tai opetella uutta kieltä (eihän sitä enää tässä iässä voi oppia). Pieni ääni pään sisällä kuiskii, että nämä ovat vain tekosyitä, mutta se ääni on helppo hiljentää. Jos haluat tulla onnelliseksi, luovu laiskuudesta. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa jotain uutta.

2. Luovu entisistä ihmissuhteista

Menneisyyttä ei voi muuttaa, mutta sen voi käsitellä loppuun ja siirtyä sitten eteenpäin. Entiset rakkaudet ovat onnen tiellä, jos mielessäsi on aina ajatus siitä, mitä olisi voinut olla. On ehkä vaikeaa hyväksyä, että kaikki suhteen eteen näkemäsi vaiva oli turhaa – mutta menneistä on päästettävä irti, jotta voi keskittyä tulevaisuuteen.

3. Luovu stressistä

Pieni stressi voi olla myös hyväksi, mutta kova stressi vähentää tehokkuutta ja on haitaksi terveydelle. Myönnä ensin, että olet stressaantunut – vasta sitten voit alkaa purkaa ahdistusta. Meditaatio ja hengitysharjoitukset ovat monen hyväksi toteamia apukeinoja ainakin ensi alkuun.

4. Luovu katumuksesta

Mitä vanhempi, sitä viisaampi. Ajan myötä kertynyt elämänkokemus on hyvästä, mutta auttaa myös huomaamaan menneisyydessä tehdyt virheet. Ymmärrä, että kukaan ei ole täydellinen ja kaikki mokaavat joskus. Anna ensin anteeksi itsellesi, ja jos siltä tuntuu, pyydä sitten anteeksi myös muilta. Älä kiduta itseäsi asialla, jota et voi enää muuttaa.

5. Luovu katkeruudesta

Tuntuiko edellinen neuvo järkevältä? Muista, että se toimii myös toisinpäin: jos haluat muiden antavan sinulle anteeksi, sinun on päästävä yli myös toisten tekemistä virheistä. Syyttely ja tuomitseminen johtavat harvoin mihinkään hyvään. Jos päästät irti katkerista tunteista, teet tilaa hyville asioille.

6. Luovu kontrollista

On viisasta tehdä järkeviä päätöksiä ja harkita suunnitelmia tarkkaan, mutta liika kontrollointi on toinen juttu. Et voi ennustaa tulevaisuutta, koska jotain odottamatonta tapahtuu kuitenkin. Tämän hyväksyminen tekee elämästäsi helpompaa. Liian korkeat odotukset tuottavat vain pettymyksiä, joten hellitä mieluummin otetta ja rentoudu.

7. Luovu miellyttämisenhalusta

On hienoa, kun voi tehdä toisen ihmisen onnelliseksi. Mutta mieti: oletko sinä aina se, joka kutsuu ystävät kahville ja järjestää yhteistä tekemistä? Lopeta yhteydenpito hetkeksi ja katso, mitä tapahtuu. Hyvät ihmissuhteet säilyvät siksi, että niiden molemmat osapuolet panostavat suhteeseen tasapuolisesti. Ystävyys on kahden homma, joten älä raada yksin.

8. Luovu pettymyksen tunteesta

Onnellisilla ihmisillä ei ole aikaa olla pettynyt, sillä se on loppujen lopuksi vain ajanhukkaa. Kun jotain kurjaa tapahtuu, pysähdy hetkeksi analysoimaan tilannetta. Mikä meni pieleen? Mitä opin tästä, jotta sama asia ei tapahdu uudelleen? Näin käännät ikävätkin tapahtumat positiivisiksi. Jätä sitten koko juttu taaksesi.

9. Luovu vanhoista vaatteista

Kehitämme tunnesiteitä mitä oudoimpiin tavaroihin, mutta useimmiten vaatteisiin. Löytyykö kaapistasi exän t-paita tai entisen ystävän antama koru? Jos alat kerätä vaatekaappiisi muistutuksia menneisyydestä, et pääse kunnolla eteenpäin. Muista myös tärkeä sääntö: vaatteissa laatu korvaa määrän.

10. Luovu vartalosi inhoamisesta

Eikö olisikin tylsää, jos kaikki ihmiset olisivat samasta muotista valettuja? Olet ainutlaatuinen, ja se tekee sinusta kauniin. Älä käytä aikaa sen miettimiseen, mitä muut sinusta ajattelevat. On tärkeää pitää itsestä hyvää huolta, mutta liika ulkonäön miettiminen tekee vain onnettomaksi. Onnellisuuteen kuuluu oman itsen hyväksyminen juuri sellaisena kuin olet.

11. Luovu raha-asioiden murehtimisesta

Raha stressaa lähes jokaista. Murehdimme sitä, että meillä ei ole tarpeeksi rahaa ostaa mukavia asioita. Samalla elämä lipuu huomaamatta ohi. Suhtaudu rahaan tästä lähtien kuin se olisi yksi työtehtävistäsi. Jos rahankäsittely ei ole vahvuutesi, etsi apua netistä tai asiantuntijoilta. Tee mitä voit ja keskity sitten muihin asioihin.

12. Luovu rajoista, jotka olet asettanut itsellesi

”En viitsi kokeilla, koska en kuitenkaan osaa.” Ajatteletko usein näin? Et voi tietää mihin kaikkeen pystyt, jos et edes yritä. Mieti, mitä olet aina halunnut tehdä tai osata, mutta et ole koskaan uskaltanut. Nyt on oikea aika rikkoa itse luomasi rajat ja tehdä jotain uutta ja jännittävää.

Lähde: Lifehack.org

Lue lisää: 
Lue 12 asiaa, jota henkisesti vahvat ihmiset eivät tee

Iiu Susiraja: "Olen paksu ja onnellinen"

Nämä 6 tapaa tekevät onnellisemmaksi

10 asiaa, joita onnelliset parit tekevät

Missä lapset ovat aattona? Miten aika riittää kaikille? Bonusäiti Miia kertoo, miten uusperheen jouluaikataulut heidän perheessään ratkaistaan.

Uusperheen joulussa on paljon hyvää: Kun koteja on kaksi, lasten pitkät lomat on helpompi järjestää. Läheisten (ja lahjojen) määrä vain lisääntyy.

Huolia aiheuttavat usein aikataulut. Missä lapset ovat aattona? Mihin pukki tilataan? Riittääkö aika kaikille? Entä miten aikataulupalapeli ratkaistaan, kun elämässä on useampi kuin yksi uusperhe?

Kysyimme bonusäiti Miialta, 30. Miian perheeseen kuuluvat mies ja tämän 7-vuotias tyttö. Myös tytön äidillä on uusperhe. Joulun aikaan nähdään lisäksi molempien vanhempia, Miian miehen veljiä ja Miian kummityttöä perheineen. Myös Miian isällä on uusperhe.

1. Uusperheet ovat tuoneet elämääsi lauman uusia ihmisiä. Miten aika riittää jouluna kaikille?

”Mietimme joulua lapsen kannalta. Hän on aattoillan meidän kanssamme ja aattopäivän äitinsä luona. Vaikka olemme kaikki hyvissä väleissä, joulun aikataulujen sopiminen stressaa molempia perheitä. Olemme miettineet, voisiko joka toinen joulu olla tulevaisuudessa hyvä järjestely.  Kumpikin perhe voisi suunnitella jouluaan rauhassa.

Yritämme ajatella, että kummankaan perheen menot eivät ole arvokkaampia kuin toisen. Olemme tasa-arvoisia. Jonkinlainen jako on vain pakko tehdä.

”Yritämme ajatella, että kummankaan perheen menot eivät ole arvokkaampia kuin toisen.”

Tänä jouluna kokoonnumme isäni ja hänen vaimonsa luo. Kysyin isältäni ja hänen vaimoltaan, mitä mieltä he olisivat, jos mieheni äiti ja nuorempi veli tulisivat myös. Molemmat ottivat avoimin mielin kaikki vastaan.

Nyt isälle tulevat anoppini ja mieheni veljen lisäksi minun kummityttöni ja hänen äitinsä eli äitini sisko, oma siskoni ja hänen miehensä, isäni uusperheen mukanaan tuoma bonussisko ja hänen poikaystävänsä. Kaikki eivät tunne toisiaan, mutta hienointa onkin uuden rakentaminen.”

2. Yhteisjoulu on ihana ajatus, mutta mitä tehdä, kun kaikki eivät tunne toisiaan?

”Joulu on läheisten aikaa, ja silloin puhutaan paljon perheestä. Mietimme ensin, miltä muista tuntuu viettää joulua ihmisten kanssa, joita he eivät tunne. Isäni ei esimerkiksi ole koskaan tavannut mieheni veljiä.

Olemme miettineet ohjelmaa, joka puhkaisee jäykkyyden kuplaa. Hankimme joulurekvisiittaa, hassuja silmälaseja ja päähineitä, ja otamme yhteiskuvan ne päässä. Kaikki voivat olla hassuja ja omanlaisiaan.

Teemme myös itse piñatan, jota lapset ja ehkä aikuisetkin pääsevät mäiskimään. Sen jälkeen kukaan ei jaksa ujostella.

Ihaninta tässä joulussa on, että pääsemme näkemään poikkeuksellisen monta ja niin monelle tärkeää ihmistä. Hienointa on, että me mieheni kanssa tuomme kaikki yhteen.”

"Teemme piñatan, jota lapset ja ehkä aikuisetkin pääsevät mäiskimään. Sen jälkeen kukaan ei jaksa ujostella."

3. Iskeekö koskaan ulkopuolisuuden tunne? Miten siitä pääsee?

”Mieheni tyttö oli 5-vuotias, kun tapasimme. Minulla ei ollut omia lapsia, enkä ollut vielä ajatellutkaan koko asiaa. Kun kävimme ensimmäisillä kahveilla, mies kertoi, että hänellä on pieni tytär.

Muistan suhteen alkuajoilta lauseen ’eihän tässä mitään, ostetaan vain tytölle sänky tänne minun luokseni’. Se oli vaaleanpunaisten linssien läpi katsottu ajatus. Todellisuudessa uusperheessä tarvitaan paljon hyväksyntää ja omasta yksityisyydestä luopumista.

”Tunsin paineita huolehtijan roolista, vaikka ei olisi tarvinnut.”

Minulle aikuisen rooli oli kasvun paikka. Siihen liittyi ulkopuolisuuden tunteita ja kaikenlaisia pelkoja. Jos me saamme lapsia, rakastaako mies heitä yhtä paljon? Haluaako hän lapsia enää, kun se on jo koettu? Tunsin myös paineita huolehtijan roolista, vaikka ei olisi tarvinnut.

Puhuimme mieheni kanssa vaikeistakin tunteista, kuten ulkopuolisuudesta. Lisäksi luin paljon kirjoja uusperheen muodostumisen vaiheista. Se ei välttämättä tapahdu vuodessa tai viidessäkään. Vie aikaa, kun uusperheen identiteetti syntyy ja roolit muotoutuvat.

Kirjat antoivat vertaistukea. En ollut yksin ajatusteni kanssa. Se helpotti.”

4. Kun aikaa on rajallisesti, joku pahoittaa kuitenkin mielensä. Mikä avuksi?

”Toki sukulaiset kyselevät, mutta he ymmärtävät, että suunnitelmia ei voi tehdä niin, että kaikki ehtivät nähdä kaikkia. Aikataulujen sumpliminen ei ole hankalaa, se pitää vain hyväksyä. Lasta ei aina saa kaikkiin meidän perheen tärkeisiin juttuihin mukaan.

”Aikataulujen sumpliminen pitää vain hyväksyä. Lasta ei aina saa kaikkiin meidän perheen tärkeisiin juttuihin mukaan.”

Meillä on se ajatus, että ilman riitaa kun selvitään, on hyvä. Jos näyttää, että jostakin tulee ongelma, teemme kaikkemme, ettei tulisi.

Olen ollut kova stressaamaan, mutta miehelläni on sellainen ihana ajatus, että elämä otetaan vastaan sellaisena kuin se tulee. Tämä on luovimista: miten parhaaksi on ja mikä on milloinkin tärkeää.

Yleensä kaikki asiat järjestyvät jotenkin. Auttaa, kun yrittää ajatella asioita hyvän kautta. Minusta on ihanaa, että on paljon paikkoja, joissa käydä – verrattuna siihen, ettei olisi.”

20 prosenttia suomalaisista isovanhemmista ei ole yhteydessä lapsenlapsiinsa. Moni heistä haluaisi, mutta ei saa.

Väestöliittoon saapuvien kirjeiden, sähköpostien ja puheluiden perusteella nämä ovat 10 yleisintä syytä, joiden vuoksi isovanhempi ajattelee, ettei hän kelpaa lapsenlapsilleen:

  1. Puutun kuulemma liikaa perheen asioihin, vaikka yritän olla hienotunteinen.
  2. Lapsi ja hänen puolisonsa kommentoivat, etten osaa hoitaa heidän lapsiaan oikein. Teen aina jonkun virheen, vaikka yritän noudattaa heidän ohjeitaan.
  3. Miniä kelpuuttaa vain omat vanhempansa isovanhemmiksi. Minä en osaa mitään ja olen vanhanaikainen.
  4. Lapselle tuli avioero, ja hänen entinen kumppaninsa päätti katkaista yhteydenpidon minuunkin.
  5. Minusta ei ole mitään iloa. En ole isovanhempana tarvittu enkä toivottu.
  6. Olin liikaa poissa ja tein töitä, kun lapset olivat pieniä. Nyt lapsi ajattelee, etten osaa olla lapsenlapsenkaan kanssa.
  7. Minulla on tiukka taloudellinen tilanne, toisen puolen isovanhemmat ovat ylivertaisia hankintojen ja lahjojen suhteen.
  8. En ymmärrä nykytekniikasta mitään, älypuhelimista ja muusta, ja lapsenlapset suhtautuvat minuun halveksuen.
  9. Minun on vaikea liikkua lasten kanssa, en  pysty tarjoamaan virikkeitä lapsenlapsille, viemään vaikka puistoon tai teatteriin.
  10. Koti on liian pieni, joten lapsenlapset eivät voi tulla yökylään, kun eivät saa omaa huonetta.

Asiantuntijana perhesuhteiden asiantuntija, pari- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa Väestöliiton Vanhemmuus-tiimistä. Väestöliiton verkkosivut isovanhemmille löytyvät täältä