Järki-ihminen kavahtaa tunteellisen purkauksia. Tunteilija hermostuu viilipyttyyn, jota mikään ei liikuta. Voivatko nämä kaksi mitenkään elää yhdessä?

Kodin Kuvalehden tunnekyselyn perusteella useimmat meistä hyväksyvät yhtä lailla hillityt kuin räiskyvätkin tavat näyttää tunteita. Hillitty ja räiskyjä mahtuvat mainiosti samalle työpaikalle ja samaan parisuhteeseenkin.

”Työssä olen oppinut kuuntelemaan ja kuulemaan ihmisiä. Miesystäväni on meillä se järki ja mie olen ne tunteet – noin raa’asti sanottuna.”

”Tulen toimeen hyvin erilaisten ihmisten kanssa, kun yritän aina ymmärtää, miksi he toimivat kuten toimivat.”

Toki erilaisuus hiukan hämmentää.

”Pidän henkilöistä, jotka ovat aidosti sitä mitä ovat. Tosin saatan karttaa kovia päsmäreitä ja henkilöitä jotka ’puhuvat suunsa puhtaaksi’”, hillityksi tunnustautuva vastaaja kertoo.

”Usein ihmettelen, miten jotkut eivät tunnu liikuttuvan paljon mistään. Mutta onhan se myös tietynlainen rikkus, että olemme erilaisia”, itsensä tunneihmiseksi luokitteleva sanoo.

Toisaalta erot myös ilahduttavat. Ne tuovat elämään uusia näkökulmia.

”Nautin ihmisistä, jotka saavat nykäistyä minut spontaaniin hauskanpitoon tai kokeilemaan jotain uutta. Joskus väsyn tunteilijoiden ylireagointiin ja vetäydyn pesääni tai lähden järkeistämään tilanteita.”

Liika on liikaa

Joskus ei vain voi ymmärtää, jos toisen tapa reagoida on aivan eri maailmasta. Hillitty kavahtaa etenkin raivonpurkauksia.

”Minua ahdistavat hyökkäävät ihmiset, joilla on vahvat mielipiteet ja jotka pystyvät huutamaan ihan oudoillekin ihmisille tai itkemään kenen aikana tahansa.”

”Tunnen myötähäpeää ja joskus ärtymystä ja raivoakin niiden takia, jotka ovat liian rehellisiä ja pahoittavat sanomisillaan toisten mielen. Kyllä voi sen verran totuuttaa kaunistella, ettei aiheuta mielipahaa kenellekään.”

Räiskyjä puolestaan hermostuu, jos hän joutuu koko ajan arvailemaan, miltä toisesta tuntuu.

”Tulen huonosti toimeen sellaisten kanssa, jotka eivät osaa ilmaista itseään ja tunteitaan ja ovat aivan teflonisia kaikelle. Usein he eivät ole välinpitämättömiä, mutta heidän kanssaan on vaikea kommunikoida, kun joutuu puhumaan itsekseen. Toinen ei ota mitään kantaa eikä anna itsestään mitään.”

”Joskus on vaikea ymmärtää henkilön tarkoitusperiä, jos tunteita ei näytetä vaan naamioidaan ne jonkin taakse. Väärinymmärryksen mahdollisuus kasvaa.”

Mutta aina ei löydy yhteistä säveltä samanlaistenkaan kanssa. Sen huomasi hillitty, joka rakastui hillittyyn:

”Joskus luulin sietäväni hyvin miesjöröjukkia, koska en itsekään ole avautuja. Nyt turhauttaa, kun miehestä ei irtoa vastavuoroisuutta tunnetasolla. Joskus olisi kiva kuulla tunteet myös sanoina, ei vain tekoina. Olen ehkä itse liian samanlainen, vaikka olen yrittänyt opetella sanoittamaan itseäni.”


Millaisiin törmäyksiin olet joutunut ihmisten kanssa, jotka osoittavat tunteensa eri tavalla kuin sinä? Jatka keskustelua!

Yksi Veetin opeista kuuluu: Nuku rakkaidesi vieressä, jos se suinkin on mahdollista. Vaadi, että sinua silitetään.
Yksi Veetin opeista kuuluu: Nuku rakkaidesi vieressä, jos se suinkin on mahdollista. Vaadi, että sinua silitetään.

Veeti on yritetty ostaa yli 7 000 euron hintaan Venäjälle, mutta turhaan. Kissa venyttelee ja saunoo mieluummin kotona, sillä parhaat nautinnot ovat usein aika arkisia.

Noiden silmien katsetta en unohda koskaan, sanoi arvovaltainen tuomari.

Hän ei puhunut mielitietystään, vaan kissasta.

Hän oli ehkä oikeassa.

Tuusulalainen Lumikissan Nopsajalka eli siperiankissa Veeti arvioitiin maailman kauneimmaksi kissaksi Haagin kansainvälisessä kissanäyttelyssä viime vuonna.

Jos Veeti osaisi puhua, se kenties opettaisi kissan elämästä seuraavat seikat. Elämänohjeet pätevät mainiosti myös ihmisiin.

1. Tee parhaasi. Veeti osaa ottaa näyttelyissä poseerausasennon ja ilmeen, jossa se näyttää parhaimmalta. Se poseeraa myös kotona, jos sattuu kuulemaan kameran napsahduksen. Sitten se lähtee muihin puuhiin. Luota, että oman parhaan tekeminen riittää. Ethän voi tehdä enempää. 

2. Koko ajan tarvitse yrittää. Kun kisat ovat ohi, Veeti makaa, venyttelee ja menee saunan jälkilöylyihin. Muista sinäkin maata, venytellä ja saunoa.

3. Parhaat nautinnot ovat usein aika arkisia. Veeti juhli voittoaan katkaravuilla, joita sille ostettiin paluumatkalla laivan ravintolasta. Kotona se ummisti silmänsä nautinnosta työntäessään kuononsa kissanraksuihin. Sellaista elämä on, aika arkista, ja hyvä niin.

4. Ethän ylpisty. Veetistä on maalattu Koreassa taulu. Taiteilija löysi kissan kuvan Facebookista ja piti kissaa niin kauniina, että päätti ikuistaa sen maalaukseen. Huomio voi tehdä kenestä tahansa turhamaisen. Siksi kannattaa pitää neljä tassua tai kaksi jalkaa maassa.

5. Älä satuta muita. Veetin omistaja Jaana Sivén sanoo, ettei Veeti koskaan kynsi tai näyki ketään. Älä sinäkään tee niin.

6. Kehitä itseäsi. Veeti tekee sen kiipeilemällä kiipeilypuissa. Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia jotakin uutta. Kiipeä, konkreettisesti tai vertauskuvallisesti. 

7. Pidä yhteyttä ystäviisi. Veetillä on kotona 11 kissakaveria. Se on jo aika paljon, mutta jokaisella pitäisi olla ainakin yksi hyvä ystävä. Toivottavasti sinullakin.

8. Muista juuresi. Voiton jälkeen Veeti on saanut kosiopyyntöjä ympäri maailmaa. Se on kutsuttu Kiinaan ja yritetty ostaa yli 7000 eurolla Venäjälle. Mutta jos rakkaat asuvat tavallisessa talossa tavallisessa taajamassa, miksi sieltä pitäisi lähteä minnekään. Pitäkööt palatsinsa.

9. Rakasta! Nuku rakkaidesi vieressä, kuten Veeti, jos se suinkin on mahdollista. Vaadi, että sinua silitetään. Kehrää, kun kosketus tuntuu hyvältä.

Parisuhteen onnen salaisuus puutarhakielellä: kastele kukkasia, älä rikkaruohoja.
Parisuhteen onnen salaisuus puutarhakielellä: kastele kukkasia, älä rikkaruohoja.

Älä anna rakkauden hukkua arjen kiireisiin. Listasimme monta hyvää keinoa löytää huuma uudelleen.

1. Kosketelkaa enemmän

Pitkään yhdessä olleet parit eivät yleensä halaa tai suutele tarpeeksi. Se kannattaa, sillä ihokosketus tuottaa aivoissa oksitosiinia eli mielihyvähormonia.

Kokeilkaa halata toisianne parinkymmenen sekunnin ajan muutaman kerran päivässä. Pussailkaa pitkään ja hartaasti nopeiden hyvästelysuukkojen sijaan.

2. Pitäkää teknologiapaussi

Puoliso kertoo työpäivästään, mutta katselet puhelintasi. Kuulostaako tutulta? Tutkimusten mukaan hälyttävän moni kokee älypuhelinten häiritsevän rakkauselämäänsä.

Sopikaa, että jätätte puhelimen ja television ainakin ruoka-aikoina ja makuuhuoneessa kokonaan pois.

3. Sano kiitos

Pitkän parisuhteen rutiinien keskellä toisen pienet teot alkavat tuntua itsestäänselvyyksiltä. Jos huomaat, että kumppanisi on ostanut lempijugurttiasi tai jaksanut ripustaa pyykit, kiitä häntä.

Kirjoittakaa kokeeksi joka päivä ylös kolme asiaa, josta olette kiitollisia, ja kertokaa ne toisillenne.

4. Vaihda nalkutus kehuihin

Kun asuu vuosia saman katon alla, on helppo sortua mäkättämiseen: et sitten taaskaan viitsinyt tyhjentää tiskikonetta.

Yrittäkää mieluummin keskittyä siihen, mitä toinen tekee hyvin. Puutarhakielellä se sanottaisiin näin: Kastele kukkasia, älä rikkaruohoja.

5. Muista harrastuksesi 

Jos suhteenne tuntuu passiiviselta, se voi johtua siitä, ettet ole tyytyväinen elämääsi. Tee säännöllisesti jotain, mistä nautit.

Kun tulet harrastuksesta kotiin innostuneena, olet myös parisuhteessa parhaimmillasi.

6. Huomioi kumppanisi kiinnostuksen kohteet

Et ehkä koskaan opi pitämään golfista tai innostumaan uusimmista älyvempaimista. Kun puolisosi tekee jotain, mistä on todella innostunut, tarkkaile häntä. Intohimo tekee ihmisestä kauniin.

7. Sovi tuplatreffit

Parisuhdeaikaa ei aina tarvitse viettää kahdestaan. Yhden tutkimuksen mukaan hyvän ystäväpariskunnan kanssa tuplatreffeillä käyminen auttoi pareja tuntemaan kiintymystä omaa kumppania kohtaan.

Kun näet puolisosi juttelevan ystävienne kanssa, saatat taas muistaa, miksi aikoinaan rakastuit häneen.

8. Flirttaile

Parisuhde on tasapainoilua: ihminen kaipaa turvaa, mutta myös jännitystä. Niiden yhdistäminen on haastavaa. Siksi hellä ja vihjaileva flirttailu kannattaa.

Saattaa tuntua hölmöltä lähettää punastuttava tekstiviesti aviopuolisolle, mutta se voi auttaa löytämään mahanpohjasta kadonneet perhoset.

9. Kerro, miltä sinusta tuntuu

Käyt kampaajalla ja vedät ylle kauneimman puserosi. Odotat, että puoliso huomaisi ja suutut, kun niin ei käy.

Parisuhteen lämmittely-yritys ei saa olla sanaton testi, jonka puolisosi voi joko läpäistä tai reputtaa. Älä oleta, että hän osaa lukea mieltäsi.

Ellet tunne välejänne läheisiksi, kerro siitä kumppanillesi. Vasta silloin voitte yhdessä pohtia, miten asia korjataan.

10. Määrittele treffi-ilta uusiksi

Treffien ei aina tarvitse tarkoittaa pöytävarausta kalliissa ravintolassa. Käykää vaikka iltakävelyllä ja jutelkaa päivästänne.

Treffit tarkoittavat aikaa, jolloin ette pidä toisianne vanhempina tai asuinkumppaneina, vaan ihmisinä, jotka olette valinneet jakamaan elämänne.

11. Älä odota mahdottomia

Nykykulttuuri on niin seksualisoitunutta, että parisuhde voi tuntua laimealta, jos se ei muistuta romanttisten elokuvien kiihkeitä kohtauksia. Kaikissa pitkissä parisuhteissa on hyviä ja huonompia ajanjaksoja. Muista, että rakkautta voi tuntea ja osoittaa monin eri tavoin.

Lähde: health.com