Vappu ja liikaa kuohuvaa, juhannus ja liikaa olutta, joulu ja liikaa punaviiniä. Mitä tehdä, jos puolison juhlapyhien perinteenä on juoda liikaa?

1. Sillä hetkellä kun puoliso on juhlahumussa, keskustelun aloittaminen ei usein johda mihinkään muuhun kuin riitaan. Aina voit yrittää tarjota vettä väliin - ainakin käden liike on sama.

2. Ota huoli juomisesta puheeksi vasta, kun humala on haihtunut. Älä syytä äläkä ole vastustaja. Pysy puolisosi puolella silloinkin, kun kerrot huolestasi ja siitä, että asioiden on muutettava.

3. Kerro, miltä puolison käytös muiden mielestä näyttää. Hän voi ajatella olevansa kaikkien mielestä vain hyvä tarinan iskijä ja loistava seuramies. Tai sitten hän ei välttämättä tajua, miten selvästi humala näkyy. Jos lapset ovat näkemässä humalajuomista, kerro, miltä tilanne heistä tuntuu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Sano, että et halua olla mukana kännisekoilussa. Jos puoliso joskus tahtoo juoda vähän enemmän, hän voi viettää iltaa muussa seurassa ja muualla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Kysy, miten voit toisen mielestä jatkossa auttaa, jos juominen alkaa lähteä lapasesta. Sopiiko toiselle, että muistutat siinä vaiheessa kun tunnistat, että mopo alkaa karata?

6. Jos keskustelu ei auta, auta hakemaan apua. Esimerkiksi A-klinikalle tai terapiaan voi mennä yhdessä juttelemaan, vaikka ei olisi vielä kyse alkoholimista tai siitä, että juominen haittaisi töitä tai muita velvollisuuksia.

Neuvot antoi psykologi, psykoterapeutti Mirka Paavilainen

Lue myös:

Marko Kulmalan Suorat sanat: "Kaljatelttojen tilalle viinakortti"

Alkoholistiperheessä kasvaneen Suorat sanat: "Alkoholistin läheisiä pitää auttaa"

Muuttunut mies. Mika ja läheiset kertovat, mitä tapahtui, kun Mika lakkasi juomasta

Kari Uusikylä kasvoi alkoholistiperheessä. Henkilöjuttu Isoveli valvoo

Sisältö jatkuu mainoksen alla