Viisi kysymystä ja vastausta hyvästä sisaruudesta.

Voivatko lapsuuden huonot sisaruussuhteet vaikuttaa aikuisuuteen ja rasittaa koko elämää?

Jos on paha olla, usein ei tiedetä syytä. Vasta kun asiaa avataan ja työstetään, syy voi nousta mieleen. Voi esimerkiksi alkaa nähdä kaavoja ja malleja, joita toistaa ihmissuhteissa. On ihmisiä, jotka hakevat apua vaikeisiin ihmissuhteisiin. Sisaruus voi olla yksi tällainen syy.

Miten kateus näkyy sisaruussuhteissa?

Se voi näkyä ja ilmetä miten tahansa. Sisaruussuhdekuvio voi toistua parisuhteessa ja näkyä vaikka puolisoiden välsenä kilpailuna. Toinen voi olla alakynnessa tai jäädä ulkopuoliseksi. Toinen voi alkaa kadehtia toista mistä hyvänsä. Hänen asemansa nähdään etuoikeutettuna. Ei huomata, mitä on itse saanut, vaan sitä väheksytään. Kadehtiminen köyhdyttää ja näivettää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Voiko liian tiivis yhteydenpito sisariin haitata parisuhdetta?

Parisuhteeseen kuuluukin tietty erillisyys, kaikkea ei tarse jakaa. Mutta pahimmillaan puoliso voi kokea jäävänsä ulkopuolelle. Se on yleistä kolmiosuhteissa.

Jos sisko tai veli on jäänyt etäiseksi, miten tilannetta voi parantaa?

Aina voi ottaa yhteyttä, jos itseltä tuntuu siltä. Lähtökohtaisesti siinä ei menetä mitään. Voi olla, että toinenkin on ajatellut samoin, mutta ei ole uskaltanut ottaa yhteyttä. Sisaruussuhdetta rakennetaan kutn muitakin ihmissuhteita. Ei se synny itsestään kuten ei mikään muukaan suhde. Myöhemmällä iällä sisaruussuhde voi hyvinkin parantua, kun työltä ja omalta perheeltä jää aikaa. Puhu suoraan. Jos tilanne on ylitsepääsemättömän paha, kannattaa hakea ulkopuolista keskusteluapua.

Miten vanhemmat voivat auttaa sisaruksia tulemaan toimeen?

Vanhemmilla on suuri merkitys sisaruussuhteen muotoutumisessa. He voivat tukea sitä alusta alkaen. Kun lapsi syntyy, sisaruus kerrotaan hyvänä asiana. Sisaruksia kasvatetaan oikeudenmukaisesti kunkin ikä huomioon ottaen. Kaikkea ei tarvitse tasata millimetrimitalla.

Asiantuntijana psykoanalyytikko, psykologian tohtori Mirja Malmberg

Sisältö jatkuu mainoksen alla