Psykologit ovat tunnistaneet useita käyttäytymistapoja, jotka kielivät valehtelemisesta. Jos huomaat teinissäsi tällaista käytöstä, hän ei välttämättä valehtele, mutta ainakin epäröi vastauksissaan syystä tai toisesta.

1. Suoraan kysymykseen vastaaminen kestää pitkään

Pitkään pohtiminen paljastaa, että teini yrittää keksiä "oikeaa" vastausta sen sijaan, että hän vastaisi heti rehellisesti. Kiinnitä tähän huomiota etenkin, jos esität teinille suhteellisen helpon suoran kysymyksen, kuten "Missä kävit koulun jälkeen?"

2. Teini vaihtaa aihetta tai jaarittelee aiheen vierestä

Jos teini vastaa suoraan ja tärkeään kysymykseen epämääräisesti tai täysin aiheen vierestä, hän saattaa vältellä oikeaa vastausta tai piilotella jotain.

3. Tavanomaista korkeampi äänensävy

Ihmisen ääni tavallisesti nousee, etenkin lauseen loppua kohden, kun hän puhuu jostain, joka saa hänet tuntemaan olonsa turvattomaksi, hermostuneeksi tai pelokkaaksi. Ääni voi nousta myös valehdellessa, jos valehtelu saa teinin tuntemaan olonsa epämukavaksi.

4. Nopea puhetulva ilman taukoja

Jos teini vastaa kysymykseen puhumalla tavanomaista nopeammin ja taukoamatta, hän saattaa tehdä niin vakuutellakseen. Jos hän hidastaisi tahtiaan tai pitäisi tauon, saattaisit huomata aukot hänen kertomuksessaan.

5. Äkillinen änkyttäminen

Hermostunut tai puolusteleva ihminen saattaa alkaa änkyttää yllättäen, vaikka änkytys ei normaaliin puheeseen kuulukaan. Yllättävä änkytys saattaa siten kieliä valehtelusta.

6. Katsekontaktin vältteleminen

Länsimaisessa kulttuurissa katsekontaktin vältteleminen tulkitaan usein merkiksi epärehellisyydestä tai puheenaiheen välttelemisestä. Lisäksi alaspäin katsominen viestii usein kielteisistä tuntemuksista, kuten syyllisyydestä, lannistumisesta tai surullisuudesta.

 

Lähde: Psychology Today

20 prosenttia suomalaisista isovanhemmista ei ole yhteydessä lapsenlapsiinsa. Moni heistä haluaisi, mutta ei saa.

Väestöliittoon saapuvien kirjeiden, sähköpostien ja puheluiden perusteella nämä ovat 10 yleisintä syytä, joiden vuoksi isovanhempi ajattelee, ettei hän kelpaa lapsenlapsilleen:

  1. Puutun kuulemma liikaa perheen asioihin, vaikka yritän olla hienotunteinen.
  2. Lapsi ja hänen puolisonsa kommentoivat, etten osaa hoitaa heidän lapsiaan oikein. Teen aina jonkun virheen, vaikka yritän noudattaa heidän ohjeitaan.
  3. Miniä kelpuuttaa vain omat vanhempansa isovanhemmiksi. Minä en osaa mitään ja olen vanhanaikainen.
  4. Lapselle tuli avioero, ja hänen entinen kumppaninsa päätti katkaista yhteydenpidon minuunkin.
  5. Minusta ei ole mitään iloa. En ole isovanhempana tarvittu enkä toivottu.
  6. Olin liikaa poissa ja tein töitä, kun lapset olivat pieniä. Nyt lapsi ajattelee, etten osaa olla lapsenlapsenkaan kanssa.
  7. Minulla on tiukka taloudellinen tilanne, toisen puolen isovanhemmat ovat ylivertaisia hankintojen ja lahjojen suhteen.
  8. En ymmärrä nykytekniikasta mitään, älypuhelimista ja muusta, ja lapsenlapset suhtautuvat minuun halveksuen.
  9. Minun on vaikea liikkua lasten kanssa, en  pysty tarjoamaan virikkeitä lapsenlapsille, viemään vaikka puistoon tai teatteriin.
  10. Koti on liian pieni, joten lapsenlapset eivät voi tulla yökylään, kun eivät saa omaa huonetta.

Asiantuntijana perhesuhteiden asiantuntija, pari- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa Väestöliiton Vanhemmuus-tiimistä. Väestöliiton verkkosivut isovanhemmille löytyvät täältä

Raakaa peliä

Jopa 20 prosenttia isovanhemmista ei ole yhteydessä lapsenlapsiinsa – ”Miksi en kelpaa mummoksi?”

Minunkin siskon tytär sanoi, että mummo (siis äitini) on inhottava, koska hän on lihava ja tyhmä. Lapsen mielestä mummonsa on tyhmä, koska ei ymmärrä nuorten käyttämiä sanoja eikä osaa käyttää älypuhelinta. Mummo kyllä käyttää vanhan tyyppistä kännykkää. Siskoni lapset eivät kyllä ole yhteydessä isänsä äitinkään. Molemmat heidän isoisät ovat jo kuolleet. Olen ihmetellyt, eivätkö lapset ole kiinnostuneita isovanhemmistaan.
Lue kommentti

Anna Taipale kirjoitti kirjan itsensä arvostamisesta. "Aiemmin ajattelin, että minun tehtäväni on miellyttää, lepyttää ja hoitaa. Sen jälkeen, kun sanoin isosti ei, minua ei ole kohdeltu huonosti."

Anna Taipale, Sydänjuttu-kirjasi kehottaa suhtautumaan itseensä lempeästi. Miksi se on niin tärkeää?

”Jos haluaa tehdä innostavia asioita, voida levollisemmin ja toteuttaa unelmiaan, on hirveän tärkeää suhtautua myönteisesti itseensä. Moni ajattelee huomaamattaan, että ei voi, pysty tai kehtaa. Sen ei tarvitse olla niin.

Ein sanominen on meille vaikeaa, ja moni tuskailee sen kanssa, ettei osaa vetää omia rajojaan. Mitä jos fokus olisikin siinä, mille sanon joo, kun sanon ei? Teen silloin tilaa jollekin ihanalle.

Suhde itseen vaikuttaa ihan kaikkeen. Olen aiemmin kärvistellyt parisuhteissa, joissa on ollut hirveitä mustasukkaisuuskärhämiä. Olen ajatellut, että minun tehtäväni on miellyttää, lepyttää ja hoitaa miestäni. Ymmärsin, että se ei ole sitä, mitä haluan. Sen jälkeen, kun sanoin isosti ei, minua ei ole kohdeltu huonosti missään asiassa.”

”Mitä jos fokus olisikin siinä, mille sanon joo, kun sanon ei?”

Miksi itselle on joskus niin vaikea olla kiva?

”Kielteinen ajattelu on opittu tapa. Aivojen vanhin osa, liskoaivot, on kehittynyt kalkuloimaan uhkia ja vaaroja. Se toimii edelleen niin.

Aivojen hermoradat ovat tottuneet tuottamaan tietynlaisia ajatuksia. Kun tiedostaa, millaista oma sisäinen puhe on, voi oppia puhumaan itselleen kannustavasti.”

Miten itse onnistuit muuttamaan ajattelutapaasi?

”Olen työskennellyt itseni kanssa vuosia ja opetellut kannustamaan itseäni. Olen itse oman hyvinvointini paras asiantuntija. Toiset voivat tukea ja peilata, mutta minä saan itse valita, kuinka itseeni suhtaudun.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 21/2017.