Jos päänahkasi kutisee ja olkapääsi ovat tomun peitossa, tarvitset lisää kosteutta. 

Huomaatko raapivasi päätäsi muutenkin kuin neljän tähden sudokua tehdessä? Kuivimmillaan iho on talvisin, mutta kuivasta päänahasta voi kärsiä ympäri vuoden. Jos peset hiukset usein, huuhtelet tukan huonosti, värjäät, valkaiset tai permanenttaat, pahennat asiaa. 

Ennen kuin valitset hoidon, analysoi vaiva. Hilsesampoo vain pahentaa kuivuudesta aiheutuvia oireita. Hilse on rasvaista ja laattamaista, kuiva hiuspohja näkyy pölynä tai jauheena olkapäillä. 

Ehkäise ongelmaa pesemällä hiukset vain tarvittaessa. Joka toinen päivä on hyvä sääntö, mutta jos et esimerkiksi liikunnan takia pysty venyttämään pesuvälejä, vaihda sampoo joka toinen kerta hoitoaineeseen. Käytä muutenkin kosteuttavaa sampoota ja hoitoainetta.

Vaikka hiuspohja kutisee, älä raavi. Jos bakteerit pääsevät rikkoutuneeseen ihoon, hiuspohja voi tulehtua.

Jos ongelma on sitkeä, turvaudu ammattilaiseen. Anna kampaajan tehdä tehohoito ja jatka hänen suosittelemillaan kotihoitotuotteilla. 

Tässä vielä kolmen asiantuntijan vinkit kuivan päänahan hoitoon:

"Hoida kuivuuttaan kutisevaa hiuspohjaa ennen pesua öljyhoidolla. Käytä öljyä myös haudehoitona: levitä hoitoöljy päähän, kiedo pyyhe suojaksi ja anna vaikuttaa 20-30 minuuttia. Lämpö tehostaa aineen vaikutusta."
- Kouluttaja Markku Ruotsalainen, KC

"Hellävarainen, hiuspohjaa kosteuttava sampoo sopii herkälle hiuspohjalle. Se rauhoittaa kiristävää tunnetta. Välillä on hyvä käyttää naamiota, jossa on rauhoittavaa lehmuksenkukkauutetta. Sen voi hieroa hiuspohjaan ja antaa vaikuttaa."
- Kouluttaja Tiia Majaluoma, Goldwell

"Levitä hoitoaine myös hiuspohjaan ja anna vaikuttaa muutama minuutti. Silloin hiuspohja saa kaipaamaansa lisäkosteutusta."
- Kouluttaja Jenni Ruponen, IdHair

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 6/2015.

 

Mustikat paitsi maistuvat taivaallisilta myös edistävät terveyttämme monin tavoin.
Mustikat paitsi maistuvat taivaallisilta myös edistävät terveyttämme monin tavoin.

Supermarja mustikka on mitä terveellisin metsien aarre – siitä on paljon tutkimustietoa. Lue tästä, miten monin tavoin mustikka tekee sinulle hyvää.

1. Mustikka on vitamiini- ja ravintoainepommi.  

Mustikka sisältää magnesiumia, mangaania ja sinkkiä ja esimerkiksi B-, C- ja E-ryhmän vitamiineja. Supermarjassa on myös runsaasti kuitua.

2. Mustikka parantaa näköä.

Mustikka voi parantaa erityisesti silmänpainetautipotilaiden ja likinäköisten näkökykyä. Mustikka voi myös lieventää näyttöpäätetyön aiheuttamaa silmien väsymistä.

3. Mustikka voi edistää sydän- ja verisuoniterveyttä.

Mustikka voi vähentää valtimojäykkyyttä ja alentaa verenpainetta, joten mustikka vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. 

Mustikan sisältämät flavonoidit saattavat vähentää sydänkohtausten riskiä

4. Mustikka lieventää matala-asteista tulehdustilaa.

Säännöllinen mustikan käyttö lieventää matala-asteista tulehdustilaa. Matala-asteinen tulehdus liittyy moniin yleisiin sairauksiin, kuten diabetekseen ja sepelvaltimotautiin. Mustikka myös alentaa aterianjälkeistä insuliinin nousua.

5. Mustikka parantaa muistia.

Mustikoiden syöminen on hyväksi aivoterveydelle. Se parantaa muistia ja aivojen kognitiivista toimintaa ja ehkäisee ikääntymiseen liittyviä ongelmia.

6. Mustikka pienentää syövän riskiä.

Mustikoiden sisältämät flavonoidit ovat antioksidantteja ja alentavat muun muassa syöpien riskiä ja tulehduksellisia reaktioita.

Juominen on paras ensiapu, kun helle korventaa. Mutta tiesitkö, että loputtomiin ei kannata lipittää pelkkää vettä?

Särkeekö päätä? Tarvitset lisää nestettä

Tarvitset normaalioloissa pari litraa nestettä vuorokaudessa, mutta pitkän hellekauden aikana ainakin tuplasti sen määrän. Jos siis päätä alkaa kuumana päivänä särkeä, suuntaa lähimmän vesihanan luo. Viileää juotavaa kannattaa nauttia tasaisesti pitkin päivää, 2–4 desiä tunnissa.

Jos päänsärky on tullut auringossa oleskellessasi, kyse voi olla auringonpistoksesta. Sekin useimmiten helpottuu, kun vetäydyt viileään varjoon lepäämään ja juomaan nestettä. Lippa- tai lierihattu on oiva keino ehkäistä auringonpistosta.

Heikottaako? Juo muutakin kuin vettä

Elimistösi suolapitoisuus alkaa laimeta, jos juot hellepäivästä toiseen pelkkää vettä. Heikotushan siitä seuraa. Juo siis välillä mehua, kivennäisvettä tai vaikka piimää.

Alkoholista, kahvista ja teestä ei ole hellejuomiksi, koska ne lisäävät virtsaneritystä ja voivat pahentaa nestehukkaa entisestään.

Jo muutama suolakurkun viipale auttaa.

Kramppaavatko pohkeet? Suola ja juoma auttavat

Jos jalat kramppaavat helteellä, parasta ensiapua on lepo varjossa, juominen ja pieni suolainen. Jo muutama suolakurkun viipale leivän päällä auttaa.

Turpoavatko nilkat? Nosta jalat seinälle – ja juo

Hellepäivän jälkeen jalat ja etenkin nilkat ovat monesti turvoksissa. Pölkkyjalat alkavat pikku hiljaa sulaa, kun heittäydyt lepoasentoon ja nostat ne ylös. Ja jälleen kerran juo paljon nestettä. Juominen on helteellä lääke melkein kaikkeen.

Eivätkö oireet hellitä? Kysy neuvoa asiantuntijalta

Jos kuumuus oikein uuvuttaa tai jos kyse on lapsesta, vanhuksesta tai sairaasta, pelkät kotikonstit eivät välttämättä riitä. Ota yhteyttä lääkäriin ainakin näissä tapauksissa:

  • Jos heikotus, pahoinvointi ja muut uupumisoireet ovat hyvin voimakkaita tai ne eivät hellitä levolla, kehon viilentämisellä ja nesteellä.
  • Jos krampit jatkuvat yli tunnin ajan levosta, juomisesta ja pienen suolaisen nauttimisesta huolimatta.
  • Jos sinulla on nesteenpoistolääkitys ja jalkasi turpoavat. Oire voi silloin johtua myös perussairaudesta.

Lähteet: THL, Duodecim