Mikä silmissä on, kun ei meinaa nähdä? Käykö taittovirheleikkaus kaikille, ja minkä ikäiseksi voi käyttää piilolaseja? Asiantuntija vastaa.

  1. Likinäköisyys ja pitkänäköisyys ovat silmän taittovikoja. Ne ovat eri asia kuin ikänäkö ja voivat muuttua läpi elämän. Alkuvaiheessa harmaakaihi voi tehdä silmän likinäköiseksi.

  2. Piilolasien käytölle ei ole yläikärajaa. Piilolaseja voi käyttää mihin ikään asti tahansa, jos ne tuntuvat mukavilta. Silmien kuivumisoireet tosin lisääntyvät iän myötä, ja kuivasilmäisyys on yleisin syy palata sankalaseihin. Myös silmäsairaudet voivat rajoittaa piilolasien käyttöä.

  3. Taittovirheleikkaus laserilla ei sovi kaikille. Silmän sarveiskalvon on oltava riittävän paksu, jotta leikkaus olisi turvallinen. Myös tuntuva kuivasilmäisyys voi estää leikkauksen. Reuman ja diabeteksen kaltaiset sairaudet vaativat aina tapauskohtaisen arvioinnin.

  4. Silmiin pätee sama kuin terveyteen yleensä: monipuolinen ruokavalio ja hyvät elämäntavat ovat hyödyksi. Pahinta myrkkyä silmille ja erityisesti silmänpohjalle on tupakointi. Omega-3-rasvahapot tekevät hyvää silmänpohjan hyvinvoinnille, joten rasvaisia kaloja kannattaa syödä. Jotkut ovat kokeilleet myös mustikkauutteita. Puolueetonta, tutkittua tietoa niiden hyödyistä on kuitenkin vielä niukasti. Haittaakaan niistä ei ole.

  5. Aurinkolasien käyttö on tärkeää silmänpohjan terveyden vuoksi. Kaihileukkauksissa asetettavissa tekomykiöissä onkin nykyisin mukana UV-suodatin. Ikääntynyt, samea mykiö suodattattaa UV-säteitä. Lasten silmät pitää suojata auringolta juuri siksi, että lapsilla mykiö on vielä kirkas eikä suodata auringonsäteitä.

Asiantuntijana silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi Kaarina Vannas.

Lue myös: Viisi asiaa, joista tiedät, että tutustut kohta optikkoon

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla