Mikroaaltouunin toiminnot ihmetyttävät silloin tällöin. Tässä vastaukset neljään kysymykseen.

Testasin omena- ja perunalastujen valmistusta mikrossa silikonisen sipsiritilän päällä ja siitä herkesi muutama kysymys. Niihin vastasi diplomi-insinööri Petri Karjalainen.

Miksi kosteat tuotteet, kuten juurekset, muuttuvat rapeiksi mikrossa? 

”Mikroaaltouuni kuivaa kosteat tuotteet kuten normaali uuni, mutta tehokkaammin, koska se lämmittää ruokaa myös sisältä. Kuivuessaan tuotteet tulevat rapeiksi.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mitä sanoitkaan kuiville tuotteille tapahtuvan? Luetaanko leipä kuiviin tuotteisiin tässä yhteydessä?

”Kuivat tuotteet eivät lämpene kunnolla mikroaaltouunissa, koska lämpenemiseen tarvitaan Mikki Hiiren pään muotoisia vesimolekyylejä, jotka mikroaallot saavat pyörimään. Vesimolekyylien pyöriminen tuotteen sisällä aiheuttaa lämpökitkan kautta tuotteiden lämpenemisen. Normaalissa leivässä on aina kosteutta (vettä) mukana, joten se lämpenee hyvin. Muovissa, lasissa ja keramiikassa ei ole vettä, joten ne eivät lämpene muuten kuin sisällä lämpenevän ruuan toimesta. Suihkauttamalla vettä rutikuivaan leipään, se lämpenee paremmin ja tuntuu hetken aikaa jopa vastapaistetulta.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voiko mikro ylikuumentua, jos lautasalusta ei pyöri mikrossa? 

”Ehjä mikro ei ylikuumene. Mikrossa oleva ruoka saattaa ylikuumentua, mutta siihen ei lautasalustan pyörimättömyys vaikuta. Pyörivä alusta pyörittää ruokaa mikroaaltosäteilyn seassa, jotta se saisi säteilyä tasaisesti joka paikkaan. Idea on sama kuin makkaran pyörittämisessä nuotiossa.”

Kokeilemani peruna- ja omenalastut vähän kärähtivät mikrossa. Vaikuttaako tähän liian kuumalle säädetty teho vai voiko esimerkiksi mauste, kuten kaneli, aiheuttaa palamista? Kaneli ikään kuin suli omenalastujen päälle.

”Perunassa ja omenassa on paljon vettä, joten ne lämpenevät todella hyvin mikrossa. Kun teho on täysillä, lämpö nousee niin kuumaksi, että tuote ruskistuu ja kaneli "sulaa" omenaan. Pienentämällä tehoa ruskistumista ei tapahdu, mutta kuivuminen kestää pidempään.”

Teksti: Kiia Renko

Sisältö jatkuu mainoksen alla