Rikasta perinteinen sipulikeitto mureaksi keitetyllä naudanlihalla. Keiton makua voi jalostaa karamellisoimalla sipulit voissa ja lisäämällä tilkan vermuttia. Keiton kanssa tarjoillaan gruyère-leipiä, joita voi kastaa soppaan.
Keittoliemi
1 kilo naudanpotkaa tai muuta luullista lihaa
1 pakkaus juurespaloja
2 laakerinlehteä
5 maustepippuria
4 mausteneilikkaa
1 rkl väkiviinaetikkaa
1 rkl merisuolaa
voita tai öljyä ruskistamiseen
kylmää vettä (määrä riippuu kattilan koosta)
Keitä liemi halutessasi jo edellisenä päivänä valmiiksi ja pistä siivilöitynä jääkaappiin.
Ruskista potkapalat paistinpannussa ja aseta ne suurehkoon kattilaan.
Ruskista nopeasti juurespaloja ja lisää ne potkien joukkoon.
Lisää kylmää vettä niin, että sitä on viisi senttiä lihojen yläpuolella.
Kuumenna kattilaa liedellä, kunnes vesi alkaa kiehua.
Kerää reikäkauhalla vaahto pois. Lisää maustepippurit, suola, etikka, neilikat ja laakerinlehti. Säädä miedolle lämmölle. Veden tulisi kuplia kevyesti kannen alla 1,5 tuntia.
Tarkista lihan pehmeys. Kun liha irtoaa helposti syistään, se on tarpeeksi kypsää.
Siivilöi liemi ja siirrä liha hetkeksi sivuun jäähtymään. Keitä lientä kattilassa kokoon ilman kantta kunnolla kuplien noin viisitoista minuuttia. Tarkista maku. Liemi saa olla suolaista, koska keittoon tulevat sipulit keventävät suolaisuutta.
Revi liha sormin sopiviksi suupaloiksi ja nosta ne sivuun.
Sipulikeitto
4–6 henkilölle
6 suurta kelta- tai punasipulia
1 ison purjon valkoinen osa
30 g voita
½ rkl sokeria
4 valkosipulinkynttä
1,5 litraa lihalientä
½ dl kuivaa vermuttia
½ tl kuivattua timjamia tai 1 rkl tuoretta timjamia
1 laakerinlehti
(suolaa)
pippuria
Siivuta sipulit ja purjo ohuiksi siivuiksi.
Sulata voi kattilassa ja lisää sipulit kattilaan. Kääntele sipuleita ja hauduta niitä miedolla lämpötilalla noin 10 minuuttia.
Lisää sokeri ja jatka hauduttamista seosta välillä käännellen vielä 20–30 minuuttia. Sipuleiden pitäisi ruskistua kunnolla mutta ei palaa.
Silppua valkosipuli, lisää kattilaan ja freesaa seosta vielä minuutti.
Lisää liemi, vermutti, timjami ja laakerinlehti. Anna keiton hautua puoli tuntia.
Lisää keitetty liha ja anna lihan lämmetä kunnolla. Tarkista lopuksi maku. Lisää tarpeen mukaan suolaa ja pippuria.
Gruyère-leivät
Rapeakuorista maalaisleipää
Gruyère-juustoa
Voita
Lämmitä uuni 220 asteeseen tai käytä grillivastuksia.
Leikkaa maalaisleivästä siivu tai kaksi ruokailijaa kohden. Voitele voilla ja lisää juusto raasteena leivälle.
Laita leivät uuniin ja gratinoi niitä, kunnes juusto sulaa ja saa hiukan väriä.
Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua, jottei kuuma juusto polta suuta.