
Mistä mitäkin vitamiineja saadaan ja mihin niitä tarvitaan? Katso tästä ja muista ruokakaupassa!
A-vitamiini tukee elimistön vastustuskykyä ja vaikuttaa ihon sekä limakalvojen kuntoon. Sen puute voi häiritä kasvua ja lisääntymiskykyä. Se vaikuttaa myös näkemiseen, etenkin hämäränäköön.
A-vitamiinia saa, kun syö keltaisia, punaisia ja vihreitä kasviksia. Muista siis porkkana päivässä. A-vitamiinia on myös maksassa, kananmunassa, maidossa ja vitaminoiduissa ravintorasvoissa.
B-vitamiineilla on lukuisia tehtäviä alkaen aineenvaihdunnan säätelemisestä elimistössämme.
B-vitamiineja saa vihanneksista, viljasta, hedelmistä, maidosta, kananmunista, kalasta ja lihasta. B12-vitamiinia on vain eläinpeäisessä ruuassa eli vegaanien tulee turvata vitamiinin saanti ravintolisällä.
C-vitamiini on tärkeä antioksidantti eli hapettumisen estäjä. Antioksidantit hidastavat muun muassa solujen vanhenemista ja ehkäisevät sairauksia, muun muassa sydän- ja verisuonitauteja.
C-vitamiinia on vain marjoissa, hedelmissä ja kasviksissa. C-vitamiini tuhoutuu helposti kuumennettaessa.
D-vitamiinin ainoa säätelykohde ei ole luusto. Sen puutos on nykyisin yhdistetty lukuisiin sairauksiin. Se vaikuttaa sekä fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiin.
D-vitamiinia muodostuu auringonvalon vaikutuksesta iholla. Sen tarve riippuu auringonvalon määrästä. D-vitamiinia saa myös kalasta, kananmunasta, D-vitaminoiduista maitovalmisteista ja ravintorasvoista. Myös suppilovahvero ja kanttarelli ovat hyviä D-vitamiinilähteitä.
E-vitamiini toimii C-vitamiinin tavoin entioksidanttina estäen muun muassa solujen vanhenemista.
E-vitamiinia saa kasviöljyistä, täysjyväviljasta, pähkinöistä ja manteleista.
K-vitamiinilla on olennainen rooli veren hyytymisessä.
Suolistomme mikrobit valmistavat K-vitamiinia. Sitä syntyy, kun syö vihreitä lehtikasviksia ja nauttii kasviöljyä.