Juuressipsit antavat makua ja rapeutta ruoka-annoksiin, ja illanistujaisiinkin ne sopivat.
Rapsakat juuressipsit ovat yksi sadonkorjuukauden parhaista kasvisherkuista. Viipalointi ja paahtaminen vievät aikaa, mutta maku kruunaa vaivan.
Kaikki juurekset käyvät
Voit tehdä sipsejä kaikista juureksista kuten porkkanasta, punajuuresta, palsternakasta, nauriista, juuriselleristä. Juureksia ei tarvitse kuoria, sillä kuorista tulee lisää rapeutta sipsien reunaan. Käsittele punajuuret erillään muista juureksista, jotta väri ei tartu.
Juurekset kannattaa leikata mahdollisimman ohuiksi lastuiksi. Se onnistuu parhaiten monitoimikoneen viipalointiterällä, juustohöylällä tai mandoliinilla.
Vaihtele lämpötilaa
Sipsejä paistetaan 150-asteisessa uunissa kiertoilmatoiminnolla 45-60 minuuttia. Jos tunti ei riitä, siirrä sipsit ritilän päälle pellille, alenna lämpö 100 asteeseen ja jatka kuivattamista. Älä nosta lämpötilaa, koska uunissa ohentuneet sipsien reunat palavat herkästi.
Jos uunissa ei ole kiertoilmatoimintoa, raota uunin luukkua muutaman kerran paiston aikana, jotta uuniin ei kerry liikaa kosteutta.
Varo polttamasta
Juuresten rapeutumisaika riippuu niiden sisältämästä nesteestä, siksi sipsien valmistusaika voi vaihdella paljonkin kasviksesta ja uunista riippuen. Tärkeintä on pitää paahtolämpötila alhaisena, etteivät sipsit kärähdä. Käytä öljyä vain vähän, jotta kosteus pääsee haihtumaan.