
Touko-kesäkuussa on oikea aika istuttaa peruna. Viljeleminen onnistuu vaikka parvekkeella.
Ennen perunaa viljeltiin hengenpitimiksi, mutta nyt mukuloita kasvatetaan silkkaan herkutteluun. Monet vanhat lajikkeet ovat saaneet arvostusta juuri hyvän makunsa vuoksi. Vanhat herkkuperunalajikkeet menevät myymälöistä kuin kuumille kiville, joten jahkailu ei kannata, jos haluat kasvattaa gourmetperunaa.
/kodinkuvalehti.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/000pzkdk.jpg?itok=0Ibit_tV)
1. Ämpärikin käy viljelysmaana
Perunan kasvatukseen ei aina tarvita isoa palstaa. Viljelylaatikosta saa satoa kelvollisesti, ja jopa ämpärissä voi kasvattaa pienen kattilallisen perunoita.
Idätä siemenperunoihin idut valoisalla paikalla, jotta ne kehittyvät tanakoiksi eivätkä hujahda honteloiksi. Ituinen peruna lähtee multaan päästyään nopeammin kasvuun kuin idättämätön. Lisää idättämisestä voi lukea tästä jutusta.
/kodinkuvalehti.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/000pzkdf.jpg?itok=SdFKRYc1)
2. Perusta perunamaa alkukesästä
Sopiva aika perunamaan perustamiseen on touko-kesäkuussa, sillä maan tulee olla lämmennyt vähintään seitsemään asteeseen. Parhaiten peruna kasvaa hiekansekaisessa ja kevyesti happamassa maassa. Jos istutat perunat avomaalle, käännä maa ennen istutusta kuohkeaksi. Kalkitsemista maa ei tarvitse.
Jos mukulat saavat valoa, ne vihertyvät eikä niitä kannata syödä.
Kylvöpäivänä vedä kuokalla maahan vako. Levitä vaon pohjalle luonnonmukaisesti tuotettua perunalannosta. Laita siemenperunat vakoon noin 10 sentin syvyyteen noin 30 sentin välein. Peitä vako kummuksi, jotta perunat piiloutuvat kunnolla. Jos mukulat saavat valoa, ne vihertyvät eikä niitä kannata syödä.
3. Muista mullata ja kastella
Kun versot nousevat esiin noin 15 sentin korkuisina, perunat on mullattava. Nostele multaa kevyesti sivuilta kohti kumpua. Ämpäriperunat mullataan lisäämällä multaa varsien ympärille.
Jos kesä on kuiva, voi perunoita kastella. Ämpärikasvatuksessa perunoita on kasteltava säännöllisesti.
/kodinkuvalehti.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/000pzkdi.jpg?itok=QqCkGvw2)
4. Peruna säilyy parhaiten maassa
Peruna kukkii valkoisin, vaalean- tai tummanvioletein kukin. Satoa pääsee nostamaan muutaman viikon päästä kukinnasta. Kypsymisaikaan vaikuttavat kylvöajankohta ja sää. Varhaisperunat voivat olla valmiita syötäväksi jo kesäkuun alussa, kesälajikkeet heinäkuussa ja syyslajikkeet elo-syyskuussa.
Peruna säilyy parhaiten maassa, joten nosta mukuloita käyttöön kattilallinen kerrallaan.
Peruna säilyy parhaiten maassa, joten nosta mukuloita käyttöön kattilallinen kerrallaan. Jos haluat varastoida perunaa talveksi, odota, että se kasvattaa reilun kuoren ja nosta perunat syksyllä, kun varret lakastuvat.
/kodinkuvalehti.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/000pzkdl.jpg?itok=In5AqgCB)
5. Uutta perunaa voi säilöä ryöppäämällä
Jos haluat säilöä uutta perunaa talveksi, ryöppää uusia perunoita kiehuvassa vedessä muutama minuutti, jäähdytä ja pakasta. Kun haluat herkutella, ota pakastimesta sopiva määrä perunoita ja laita ne kiehuvaan veteen jäisinä. Keitä perunat kypsiksi ja nauti tillin ja voin kera.
/kodinkuvalehti.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/perunat_eri-lajikkeita_1.jpg?itok=D5RI0kti)
Peruna poikineen - tunnetko nämä 12 lajia?
Timo: Aikainen ja kiinteämaltoinen
Annabelle: Aikainen herkkuperuna
Siikli: Suosituimpia kesälajikkeita
Nicola: Keskimyöhäinen arkiperuna, joka kestää varastossa.
Shetland Black: Siniviolettikuorinenperuna, jonka sisällä on violetti rengas
Inca Bella: Alkuperäisperunan ja villiperuna Mayan Goldin risteytys. Maistuu pähkinäiseltä.
Mayan Gold: Kullankeltainen gourmetperuna, kypsyy nopeasti.
Princess: Maukas ja aikainen kesäperuna, joka kestää hyvin tauteja.
Bambino: Pienimukulainen luomuperuna sopii kokonaisena käytettäväksi.
Up to Date: Harvinainen, brittiläinen kesäperunalajike rekisteröitiin vuonna 1894.
Asperges: Erityisen herkullinen, pitkulainen parsaperuna, jossa on aavistuksen voinen maku. Syysperuna.
Mandel: Ruotsalainen syysperunaklassikko, jota on viljelty jo 1800-luvulla.