Teen turmeleminen on vaikeampaa kuin kahvin, mutta teenkin valmistamisessa on niksinsä. Maukkain tee syntyy, kun haudutusaika on oikea.
Tee tutuksi: musta, vihreä ja valkoinen
Kaikki teet tulevat samasta pensaasta: vihreä, valkoinen, musta ja oolong-tee. Maku vaihtelee sen mukaan, milloin ja miten teelehdet poimitaan ja miten kauan niiden annetaan hapettua ja kuivua.
Vihreää teetä ei hapeteta lainkaan, vaan se kuumennetaan poiminnan jälkeen. Japanissa se höyrytetään, Kiinassa wokataan.
Valkoinen tee on hapettunut hieman: noin kymmenen prosenttia. Seuraavaksi vahvinta on oolong.
Musta tee on hapettunut sataprosenttisesti.
Säilytä tee teepurkissa. Hyvässä teepurkissa on koristekannen alla toinen, tiivis kansi, joka pitää herkät aromit sisällään.
Entäs se kofeiini?
Eniten kofeiinia on vihreässä ja valkoisessa teessä. Niissä on kuitenkin myös eniten teaniinia, joka tasapainottaa kofeiinin vaikutusta. Teessä on joka tapauksessa vähemmän kofeiinia kuin kahvissa.
Kun haudutat, muista tämä
Mitä vihreämpi tee, sitä vähemmän se kestää kiehuvaa vettä. Vihreä tee pitäisi hauduttaa juomaksi 60–65-asteisessa vedessä, jotta siitä ei tule kitkerää.
Mustan teen nyrkkisääntö on minuutin haudutus ja kaksi grammaa teetä desilitraa kohti. Moni haksahtaa käyttämään liian vähän teelehtiä.
Teelehtien koko vaikuttaa haudutusaikaan. Mitä isommat lehdet, sitä pidemmän haudutuksen ne kestävät.