Nokkosperhonen tykkää ohdakkeista.
Nokkosperhonen tykkää ohdakkeista.

Nyt saat puutarhaasi kivaa katseltavaa: järjestä hyönteisille oma hotelli ja perhosille houkutteleva baari!

Hyönteisten ystävällä on käytössään monta konstia, joilla kasveille hyödyllisiä ja kauniitakin pörriäisiä saa houkuteltua puutarhaan. Keskikesälläkin ehtii vielä, ja uusia kasveja voi istuttaa myös seuraavaa kesää ajatellen. Tee kokeeksi ainakin jokin näistä kuudesta asiasta.

1. Puolusta pölyttäjiä

Pölyttäjät tarvitsevat paitsi kukkia myös pesäpaikkoja. Jos sielu sietää eikä pihassa ole vakavaa etanaongelmaa, jätä sinne vähän hallittua kaaosta: risuja, oksapinoja ja muutama nokkospuska. Älä leikkaa perennoita syksyllä, jotta hyönteiset saisivat talvehtia niiden ontoissa varsissa.

2. Perusta hyönteishotelli

Se on kuin puutarhaan ripustettu lintupönttö tai nukkekoti, johon on ladottu kuivattuja korsia ja ruokoja, kaarnanpalasia ja reikäiseksi porattua puuta. Hotelleja saa puutarhaliikkeistä, mutta sellaisen voi rakentaa itsekin. Hyviä ohjeita löytyy netistä esimerkiksi hakusanalla ötökkäpönttö.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Pystytä perhosbaari

Leikkaa mieluiten sininen pesusieni suikaleiksi ja tunge se tyhjään viili- tai lasipurkkiin. Kaada purkki täyteen perhosnektaria eli olutta tai kotikaljaa, johon on sekoitettu paljon fariinisokeria tai siirappia ja ripaus hiivaa. Myös punaviini toimii. Ripusta purkki puuhun aurinkoiselle paikalle ja jää odottamaan asiakkaita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Kasvata mesiketo

Perhoset arvostavat runsaita, eri aikaan kesästä kukkivia mesikasveja. Hyviä ovat esimerkiksi akankaalit, asterit, iisoppi, kaunokainen, kaunokit, mirrinminttu, nätkelmät, ohdakkeet, ruusuruohot, salviat, tervakot, törmä-
kukat, valkoapila ja virnat.

5. Suosi puita

Jos omenatarhaasi mahtuu, istuta sinne lehmus, tuomi, raita, pähkinäpensas tai hevoskastanja. Niiden kaarnassa viihtyvät hyönteiset, jotka pistävät poskeensa omenasadon vihollisia.

6. Älä tapa

Ainakaan kaikkea, mikä puutarhassa liikkuu. Haittahyönteisiin suunnatut torjuntaruiskutukset nitistävät myös hyödylliset ötökät, joten malttia torjunta-aineiden käyttöön

Sisältö jatkuu mainoksen alla