Hei, aikuinen! Eivät kaikki ötökät edes ole ällöjä. Esimerkiksi nokkosperhonen on tosi sievä.
Hei, aikuinen! Eivät kaikki ötökät edes ole ällöjä. Esimerkiksi nokkosperhonen on tosi sievä.

Luontokirjailija Juha Laaksonen tietää, ettei luontoretki lapsen kanssa välttämättä vaadi suurta järjestelyä.

Luontokirjailija Juha Laaksonen tietää, että jännittävä luontoretki lasten kanssa syntyy melkein järjestämättä. Näin se käy: aikuinen ja lapsi lähtevät yhdessä ulos ja alkavat möyhiä maassa maatuvia lehtiä. Jo alkoi elämää löytyä!

Niinpä, Suomessa asuu noin 28 000 lajia selkärangattomia: kaksisiipisiä, perhosia, pistiäisiä, kovakuoriaisia ja vaikka mitä. Mikä kiehtova maailma ja taatusti ihka oikeaa luontoa – elleivät aikuiset pilaa koko juttua.

”Tästä olen antanut monesti setämäistä valistusta. Lapsi kyllä keräisi ennakkoluulottomasti kämmenelleen matoja ja etanoita tutkittaviksi, elleivät aikuiset estäisi: hyi, älä koske, se on likainen, siitä saa tauteja”, sanoo Juha Laaksonen, jolka on juuri ilmestynyt tieto- ja tarinakirja Öinen kiitäjä ja muita ötököitä (Tammi 2018).

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Totta kai ötököitä voi koskea. Ampiaisesta tietysti kannattaa vähän varoittaa.”

”Totta kai ötököitä voi koskea, enkä tiedä lasta, jota ne eivät kiinnostaisi. Ampiaisesta tietysti kannattaa vähän varoittaa.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yksi hankalimmista kysymyksistä on: mikä toi on?

Ja tietysti se on hiukan kiusallista, että lapsen kanssa aikuinen joutuu varautumaan koko joukkoon kysymyksiä, joihin hän ei osaa vastata. Yksi hankalimmista on: mikä toi on?

”Eivät siihen alan harrastajatkaan välttämättä osaisi vastata. Selkärangattomia on niin paljon”, Juha Laaksonen lohduttaa.

Tässä Juha Laaksosen neljä vinkkiä ötökkäretkiksi lapsen kanssa.

1 Kurkistakaa kiven alle

Tai kääntäkää ympäri maassa lojuva laho puunpala, kaarnasuikale tai kourallinen maatuvaa lehtikerrosta. Luontoretki alkaa sillä samalla hetkellä.

Jo kaksivuotiaan mielestä on huippujännittävää tutkia, millaisia kipittäjiä ja luikertelijoita maan pinnan piilopaikoissa asustaa.

2 Kutsukaa hyönteiskansa syömään

Sekoittakaa punaviinistä, etikasta, fariinisokerista, hunajasta ja banaanista mössö. Lapset ovat tunnetusti hyviä mössääjiä.

Kokeilkaa, miten erilaisia ruokavieraita saatte eri vuorokaudenaikoina.

Sivelkää soosia vaikkapa puun kylkeen. Nam, sanoo perhonen ja moni muu öttiäinen ja tulee maistelemaan.

Kokeilkaa, miten erilaisia ruokavieraita saatte eri vuorokaudenaikoina. Etenkin yö on tunnetusti ötökkäistä aikaa.

3 Järjestäkää valon juhla

Paras ajankohta tähän ötökkäretkeen on loppukesän pimentynyt keskiyö. Kai ainakin vähän isompi lapsi voi edes kerran valvoa niin myöhään?

Tarvitsette kaksi valkoista lakanaa tai muuta kangasta sekä lampun, joka antaa runsaasti ultraviolettivaloa. Lamppuja saa muun muassa nettikaupoista.

Valo lumoaa luokseen parhaimmillaan satoja yössä lentäviä, ryömiviä ja kipittäviä ötököitä.

Ripustakaa toinen kangas lampun eteen ja levittäkää toinen maahan. Voitte viritellä tarvikkeet vaikka kodin seinustalle. Siitä on lyhyt matka omaan vuoteeseen, jos nuorta luontoretkeilijää kumminkin alkaa unettaa.

Kun yö pimenee, sytyttäkää lamppu. Valo lumoaa luokseen parhaimmillaan satoja yössä lentäviä, ryömiviä ja kipittäviä ötököitä. Niitä kelpaa ihmetellä ja valokuvata.

4 Nikkaroikaa yhdessä hyönteishotelli

Kerätkää järviruokoja ja kuivia karhunputkia ja tehkää niiden varsista tiukka nippu.

Sullokaa nippu noin pikkulinnunpöntön kokoiseen puukehikkoon, jossa on takaseinä ja katto. Tunkekaa sekaan käpyjä ja puun paloja.

Ripustakaa hotelli kuivaan paikkaan niin matalalle, että lapsikin yltää sinne kurkistamaan. Onttojen putkien pitää olla vaakatasossa, jotta ötökät pääsevät lentämään niiden sisälle.

Kostutelkaa hotellin kattoa ja seiniä vaikkapa hunajalla, jotta asiakkaat löytävät paremmin paikalle.

Käykää aina silloin tällöin katsomassa, millaisia vieraita hotelliin on muuttanut.

Ottilia

Juha Laaksosen 1000 ilmiötä Suomen luonnosta on ihana sarja, joka on ilahduttanut meillä koko perhettä! Se innostaa luonnon tutkimiseen yhdessä ja kertoo kiinnostavia juttuja, joita ei koulukirjoista löydy. Meillä on koko sarja (6 osaa)!

Ottilia kirjoitti:
Juha Laaksosen 1000 ilmiötä Suomen luonnosta on ihana sarja, joka on ilahduttanut meillä koko perhettä! Se innostaa luonnon tutkimiseen yhdessä ja kertoo kiinnostavia juttuja, joita ei koulukirjoista löydy. Meillä on koko sarja (6 osaa)!

Hei Ottilia, hauska kuulla, että olette koko perhe löytäneet yhteistä lukemista!

Sisältö jatkuu mainoksen alla