Rivitalon vanha piha pistettiin ulkoseinäremontin vuoksi sileäksi. Minipuutarha toipui täysremontista uuteen hehkuun yhdessä kesässä.

"Olihan se järkytys. Sanottiin, että huomiseen mennessä on kaikki leikattava maan tasalle", 82-vuotias Kerttuli Jalari-Vuori muistelee.

Vielä kesällä 2010 neljäkymmentävuotiaat Flammentanz-köynnösruusut ja suurilehtiset villiviinit peittivät koko rivitalon seinän kaksikerroksisen talon katolle saakka. Vanhan ajan pionissa oli sinä kesänä 27 kukkaa ja keisarinliljat kukkivat parhaillaan. Jasmiini suojasi mukavasti näkymän kadulta pihaan.

Hankolainen Kerttuli Jalari-Vuori oli uurastanut vuosia pienen puutarhansa hyväksi. Kun ulkoseinäremontti elokuussa 2010 alkoi, kauniisti kukkiva puutarha ajettiin maan tasalle. Kasvien sitkeät, vanhat juuret sinnittelivät rakennustelineiden alla melkein vuoden ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Kesäkuun lopulla 2011 saatoin aloittaa puutarhan kunnostamisen. Kasvit halusivat kasvaa nopeasti, koska minulla ei ole enää aikaa odottaa toista neljääkymmentä vuotta", toteaa vuonna 1974 puutarhan perustanut Kerttuli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lakaisemalla puhdas

Luonnon voima on ihmeellinen. Toisena uutena kesänään puutarha näytti jo upealta.

"Onneksi sain hyvän asiantuntijan, joka toteutti kaikki toiveeni. Via Gardenin Päivi Rahikka teki pihasuunnitelman ajatusteni mukaan säilyttäen vanhaa ja tuoden jotain uutta. Sain mielenkiintoisia uusia kasveja, joita voi seurata entisten lisäksi. Olen jo sen ikäinen, että halusin mahdollisimman helppohoitoisen puutarhan. "Lakaisemalla puhdas" kuulosti hyvältä ajatukselta."

Pihasuunnitelman budjetti oli noin 4 000 euroa. Vanhoista kasveista ruusuköynnökset, villiviini, jasmiini, pioni ja liljat päätettiin säästää. Onneksi kaikki kestivät remontin ja tulivat yksi toisensa jälkeen näyttäytymään. Suunnittelija ja kolme miestä hoitivat puutarhan perustamisen kolmessa päivässä.

Kun maa oli kaivettu auki ja puhdistettu, kaiken alle levitettiin suodatinkangas. Sen päälle tuli suunnitelman mukaan pihakiveä, liuskekiveä, kivituhkaa ja multaa.

Rivitalon piha on noin 20 neliön kokoinen. Sen erottaa jalkakäytävästä ja naapuripihasta laudoilla reunustettu verkkoaita, jonka sisäpuolelle näkösuojaksi istutettiin 17 Brabant-tuijaa jasmiinin seuraksi.

"Noin 11 neliön verran istutettiin maanpeittokasveja, kevätkaihonkukkaa, maksaruohoa, patjarikkoa, kultaesikkoa, timjamia ja suklaaminttua kivien seuraksi", Kerttuli luettelee.

Hänen uusi suosikkinsa pionin lisäksi on valkoinen kurjenkello, joka kukkii heinäkuusta lokakuuhun.

"Aina, kun nypin kuolleen kukan pois, se tunkee uutta tilalle. Suklainen luomuminttu tuoksuu huikealle ja kasvaa niin nopeasti, että välillä annan siitä oksia lahjaksi ohikulkeville tutuille. Itse käytän sitä teehen ja salaatteihin."

Ruusu on nähtävyys

Rivitalopihassa riittää kukkaloistoa keväästä pitkälle syksyyn. Puutarhan värit vaihtuvat kesän mittaan.

"Ensimmäisenä keväällä nousevat kirkkaansiniset kaihonkukat, oranssit krookukset ja valkoiset tulppaanit. Alan odottaa keijunkukkaa, kevätpikkusydäntä, kultaesikkoja, patjarikkoa ja suklaaminttua."

"Heinäkuun alussa aukeaa ikivanha pioni, jonka sain lahjaksi samassa talossa asuvalta opettajakollegalta kesällä 1974. Sitten kohta kukkii jo jasmiinikin ja köynnösruusu Flammentanz, jonka kerrannaiset karmiininpunaiset samettimaiset kukat ilahduttavat pitkään.

Kerttuli ihastui ruusuun nuorena Visbyssä, jossa ruusuköynnökset kurottelivat talojen harjoille saakka.

"Se oli ensimmäinen kasvi, jonka istutin tänne. Heinäkuun lopulla se on suuressa loistossaan."

Kesä 2011 oli kaikille pettymys, kun ruusu vasta nosti päätään rakennustelineiden jäljiltä. Nyt talon seinää peittävät jälleen ruusuköynnökset ja villiviini, joka kahden ranteen paksuisena juurena puski itsensä portaan alta esiin. Ruusuköynnökset ulottuvat jo melkein katolle saakka, villiviini etenee hitaammin.

"Ruusuun rakastuvat myös ohikulkijat: paikalliset, kesähankolaiset ja purjehtijat, joiden reitti satamasta kauppakaduille kulkee tästä ohi. Monet tulevat ihailemaan sitä kesästä kesään ja näyttämään sitä ystävilleen, lapsilleen ja lapsenlapsilleen."

Pihassa riittää ihailtavaa kesän loppuun saakka. Elokuussa on päivänliljan vuoro.

"Kukka haluaa herätä vain yhdeksi päiväksi, mutta uusia kukkia syntyy jatkuvalla syötöllä aina ensimmäisiin pakkasiin saakka. Viime syksynä se kukki vielä marraskuun alussa."

Hellää hoitoa

Kerttulin mielestä kesässä parasta ovat aamukahvi puutarhassa, ilo ja ihmetys uusista auenneista kukista ja sopiva vuorovaikutus kasvien kanssa.

"Kesä on niin lyhyt pätkä vuodessa, että silloin kodinhoito saa jäädä kakkoseksi. Yritän helliä kasveja niin hyvin kuin osaan. Ränsistyneet oksat ja lakastuneet kukat nypin heti pois. Ainoa käyttämäni lannoite on hyvin palanut hevosenlanta. Joka vuosi levitän kasveille vähän uutta multaa, usein jo syksyllä."

Kerttuli on ylpeä myös Hangon kauniista Raatihuoneentorista, joka aukeaa puutarhan edessä heti jalkakäytävän ja ajotien jälkeen.

"Puistossa on näyttäviä puita, ja laajat kukkaistutukset vaihdetaan monesti kesän kuluessa. Mielessäni tämä pihani on tavallaan puiston jatke. Yritän pitää sen mahdollisimman mielenkiintoisena ohikulkijoita varten."

Jalari-Vuori on kiitollinen siitä, että on saanut toteuttaa lapsuutensa unelmat, jotka syntyivät kahdella evakkotaipaleella.

"Yksinäisenä lapsena viihdyin omissa oloissani metsissä puiden lähellä mielikuvitusmaailmojeni kanssa. Olin yhdeksänvuotias, kun palasimme Hankoon venäläisten lähdettyä. Muutimme äidin kanssa tähän samaan taloon kerrostalopuolelle. Nelikymppisenä sain vihdoin tämän oman puutarhan."

Lue myös:

Keittiöpuutarhan suunnittelua

Leikkaa omenapuut jo maaliskuussa

Sisältö jatkuu mainoksen alla