Koristeheinät tuovat puutarhan uutta, erilaista ilmettä!

Sopivia lajikkeita löytyy niin veden äärelle, kivikkotarhaan kuin perennojenkin seuraksi – tai vaikka ruukkuun istutettavaksi. Koristeheinissä on monia kaunislehtisiä lajeja, joilla tuo eloa ja väriä sekä näköä ja kokoa perinteisiin istutuksiin. Koristeheinät ovat usein myös helppohoitoisia ja vähään tyytyviä. Monet lajit ovat näyttäviä myös syksyisessä syysvärissään ja talvella kuuran koristaessa niitä.

Kasvualustan syvyydeksi sopii useimmille koristeheinille sama kuin kukkiville perennoille eli 20 – 40 cm. Isokokoisille lajeille, kuten mammuttiheinälle, varataan 40 – 60 cm paksu multakerros.

Mainio valinta aurinkoiseen ja tuoremultaiseen paikkaan on esimerkiksi suurena mättäänä kasvava elefanttiheinä (Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’), joka ennättää kukkiakin Suomen kesän aikana. Elefanttiheinä saavuttaa noin 150 cm korkeuden ja on hieno mm. yksittäiskasvina.

Pienet heinät ovat tavallisesti mätästäviä. Nadat ja siniheinä muodostavat puolipallomaisia lehtituppaita ja leviävät hillitysti. Paahteessa viihtyvä sininata (Festuca Glauca-ryhmä) talvehtii lumen suojassa hyvin läpäisevässä maassa. Vihreälehtinen karhunnata voi paremmin kevyessä varjossa. Luonnonvarainen, himmeänvihreä lampaannata on kestävä vaihtoehto em. nadoille. Siniheinällä (Molinia caerulea) on korkea, suppilomainen mätäs ja lehdistön ylle kohoava kapea röyhykukinto. Laji on yksi upeimmista luonnonvaraisista heinistämme.

Lue lisää koristeheinistä