Magnolian herkän kaunista, mutta näyttävää kukintaa odotetaan joka kevät monessa puutarhassa jännityksen sekaisella odotuksella.

Talvenkestoltaan hieman epävarma ja kasvupaikkansa suhteen valikoiva magnolia on vaatinut kasvattajaltaan kenties erityistä huomiota – mutta palkitsee kukinnallaan kaiken vaivannäön! Useimmat lajit kukkivat keväällä ennen lehtien puhkeamista, jolloin kukat ovat kuin perhosia paljailla oksilla. Suurin osa lajeista on valkoisia, vaalean- tai purppuranpunaisia.

Magnoliat vaativat lämpimän ja suojaisan kasvupaikan – ja menestyvät lajikkeesta riippuen Etelä-Suomessa ja sisämaassa III-vyöhykkeelle asti. Kestävämpiä lajeja voi koettaa kasvattaa pohjoisempanakin; hyvin suojaisessa paikassa ja talvella suojattuna. Kasvupaikka on aina valittava huolella. Magnoliat sopivat havujen ja alppiruusujen seuraan sekä kukkiviksi kaunottariksi syvämultaisiin kivikkoryhmiin. Koska kukinta on aikainen, niin tuulisia tai hallanarkoja paikkoja kannattaa välttää.

Magnolioiden kasvatuksessa tulee huomioida erityisesti juuriston viihtyvyys. Sen pitää saada sekä happea että tasaisesti kosteutta. Kasvualustaksi sopii puutarhamullan, havu/rodomullan, kompostin sekä karkean hiekan seos. Se on ilmavaa sekä humuspitoista. Magnolia viihtyy neutraalissa tai hieman hapahkossa maassa. Magnoliat kukkivat parhaiten valoisassa, mutta ei paahteessa, kevyt lehtipuiden varjo on eduksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa menestyviä lajikkeita löytyy useita. Ne kasvavat lajikkeestaan riippuen 1,5-6 metrisiksi pikkupuiksi tai pensaiksi. Esimerkiksi Japaninmagnolia (Magnolia kobus) on keväällä kukkivista magnolioistamme talvenkestävin. Se kasvaa hitaasti, mutta varmasti yli 5 metriseksi puuksi – ja kukkii suurin (10-15 cm), tuoksuvin, valkoisin kukin ennen lehtien puhkeamista!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue lisää magnolioista.

Lue myös:

Magnolia on lumoavan kaunis, mutta vaativa.

Missä magnolia kasvaa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla