Puutarhasta saa suloisen pienelläkin budjetilla.
Puutarhasta saa suloisen pienelläkin budjetilla.

Kokosimme 18 vinkkiä, joiden avulla toteutat puutarhaunelmasi edullisemmin. Muista myös kolme nyrkkisääntöä, joista ei kannata tinkiä.

1. Tee henkinen pohjatyö kunnolla, se kannattaa. Arvioi realistisesti, paljonko ehdit, haluat ja jaksat hoitaa pihaasi.

2. Tutki, mitä pihallasi jo nyt kasvaa. Hyödynnä olemassa oleva kasvillisuus ja kivet.

3. Ota sadevesi talteen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Uusia istutuksia valitessasi ota huomioon maan laatu, valo-olot ja menestymisvyöhyke, jotta vältyt virheostoilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Siirrä pihaasi luonnonkasveja, -puita ja pensaita, mutta vain maanomistajan luvalla. Älä kajoa rauhoitettuihin kasveihin tai kasveihin puistoissa ja suojelualueilla.

6. Käytä pistokkaita ja taivukkaita, jaa juurakoita.

7. Liity puutarha-alan verkkoyhteisöön (esimerkiksi puutarha.net) tai Facebook-ryhmiin ja käytä hyväksesi yhteisostoja ja alevinkkejä.

8. Kasvata siemenestä. Vaihda siemeniä ja kasveja toisten kanssa. Monilla paikkakunnilla on myös yhdistysten järjestämiä taimienvaihtopäiviä.

9. Kerää kimppa ja hanki kasveja ja siemeniä yhdessä. Isot erät tulevat halvemmaksi etenkin, jos pyytää tarjouksen puutarhaliikkeistä ja taimistoista. Alan harrastajien nettiyhteisössä liikkuu myös siemenketjukirjeitä. Sellainen maksaa vain postimerkin verran.

10. Osta puutarhatuotteita myyntisesongin loppupuolella.

11. Kilpailuta kaikki isot ostot ja työt. Käytä hinta-, maa-aines- tai puutarhalaskureita, joita löytyy verkkosivuilta.

12. Multaa, hiekkaa tai kateaineita ei kannata ostaa säkeittäin, kuorma tulee halvemmaksi.

13. Muurikiviä ja muitakin pihakiviä saattaa saada edullisesti suoraan louhintapaikoilta tai messujen näytteilleasettajilta, täytemaata taas rakennustyömaalta.

14. Tee komposti tai hanki kompostori. Sen tuottama multa on luonnonmukaista lannoitetta. Kompostoitua hevosenlantaa voi saada jopa maksutta hakemalla talleilta.

15. Edullinen tapa huolehtia maaperästä on istuttaa pihaan maata parantavia kasveja. Esimerkiksi saksankumina kuohkeuttaa maata.

16. Tee itse lannoitus- ja torjunta-aineita, esimerkiksi nokkosvettä, joka torjuu kirvoja ja lannoittaa kasveja.

17. Työkaluja voi löytyä kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista. Isoja työvälineitä kuten puutarhajyrsimiä voi vuokrata.

18. Tuunaa ja kierrätä. Käytä köynnöskehikkoina vaikka vanhojen rautasänkyjen pohjaa. Vanhasta puutavarasta voi kyhätä penkereitä, laareja tai puutarhakompostin kehikoita.

 + 3 asiaa, joissa ei kannata säästellä!

1. Älä tingi pohjatöistä – älä käytävien, altaiden, terassien äläkä muiden rakenteiden. Savimaalla routa helposti nostaa kiveyksiä ja rikkoo asfaltteja.

2. Varmista, että ostomulta on tarkoitukseen sopivaa: kalkittua ja lannoitettua. Vaadi mullan tuoteseloste tai vakuutus, että myyjä panee päänsä pantiksi multansa laadusta. Siinä ei myöskään saa olla rikkakasvien siemeniä.

3. Noudata suosituksia mullan syvyydestä. Tee mieluummin reilut kuin niukat istutusalueet, jotta kasvit selviävät paremmin kuivista jaksoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla