Istuta esikot, helmihyasintit, narsissit ja krookukset puutarhaan, niin saat niistä iloa jopa vuosikausiksi.

Soma leikkokukkakimppu ilahduttaa aikansa, mutta sipulikukka-asetelmasta sen sijaan voi saada iloa vuosikausiksi. Ruukkukasveina kotia somistaneet esikot, jouluruusut, krookukset, sipulitulppaanit ja -narsissit kannattaa kukinnan jälkeen sästää.

Anna sipuleineen tai mukuloineen ostettujen kasvien lehtien kuivua omaa tahtiaan kukinnan jälkeen. Lehdet saa katkaista vasta, kun ne ovat täysin kuivuneet, sillä sipuli kerää niistä elinvoimaa. 

Istuta sipulit keväällä puutarhaan. Seuraavana keväänä, kun olet jo menneen talven kukat unohtanut, ne saattavat yllättää nousemalla kukkimaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lannoitus keväällä vahvistaa kasvua.

Sipulikasvit lisääntyvät kasvattamalla sivusipuleita. Lannoitus keväällä vahvistaa kasvua. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisätiloissa sipulikukka-asetelmat pitävät viileästä. Älä pidä kukkia lähellä lämpöpatteria tai lämmittäviä valaisimia, sillä lämpimässä kukat kasvattavat vauhdilla vartta ja kukinta on nopeasti ohi.

Ikkunalla hyvä paikka on lähellä viileää lasia. Kukintaa voi hieman pidentää siirtämällä kasvit ainakin yöksi viileään.

Nämä kasvit kannattaa siirtää puutarhaan

Sarjanarsissi eli tasetti 

Aseta sipulit tiiviisti vierekkäin ja täytä välit soralla tai hiekalla. Älä päästä alustaa kuivumaan kokonaan. Viileässä tasetit kukkivat pidempään.

Älä katkaise lehtiä kukinnan jälkeen, vaan anna sipuleiden imeä niistä kasvuvoimaa. Säästä sipulit istutettavaksi puutarhaan. 

Helmililja 

Jatka kastelua kukinnan jälkeen. Anna lehtien lakastua ja kuivua omaa tahtiaan.

Istuta sipulit keväällä ulos. Puutarhassa helmililjalle käy sekä kivikko että kukkapenkki, mutta nurmikossa se ei viihdy kovin hyvin. 

Helmililja kasvattaa sivusipuleita ja muodostaa mättäitä, jotka tulisi jakaa kolmen, neljän vuoden välein. Se lisääntyy myös siemenistä ja leviää uusiin paikkoihin.

Lehdet saattavat kasvaa jo syksyllä, mutta siitä ei ole haittaa kukinnalle.

Kevätesikko eli kääpiöesikko 

Kastele kerralla reilusti ja anna välillä kuivahtaa, mutta älä anna kuivua kokonaan. Säilytä esikko kukinnan jälkeen ja istuta se keväällä puutarhaan puolivarjoiseen suojaisaan paikkaan. Seuraavana keväänä se kiittää nousemalla kukkimaan. 

Kokemus on osoittanut, että keltainen kevätesikko on kestävä, mutta kaikki lajikkeet eivät meillä talvehdi. Ruukkukasvina kevätesikkoa ei kannata säilyttää.

Krookukset eli sahramit

Pidä kasvualustaa kukinnan jälkeen tasaisen kosteana, kunnes lehdet ovat kuihtuneet. Anna sen jälkeen ruukun olla kuivillaan. Istuta mukulat puutarhaan.

Krookus pitää kalkkipitoisesta maasta ja lämpimästä kasvupaikasta. Krookukset kukkivat pitkään, kunhan kosteutta riittää. Puutarhassakaan niiden  lehtiä ei saa leikata, vaan niiden pitää antaa kellastua itsekseen.

Jos istutat krookuksia nurmelle, keskitä ne ryhmäksi, sillä nurmi on leikattava varoen krookusten väleistä suunnilleen juhannukseen saakka.

Krookukset lisääntyvät pikkumukuloiden lisäksi siemenistä, jos kodat saavat kypsyä rauhassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla